Horia-Roman Patapievici a demisionat de la conducerea ICR
Motivele demisiei au fost prezentate joi, 2 august, într-o conferinţă de presă
Preşedintele Institutului Cultural Român, Horia-Roman Patapievici, a prezentat, joi, motivele pentru care conducerea institutului îşi dă demisia de onoare, fiind la final aplaudat de personalităţi precum Cristi Puiu şi Mircea Cărtărescu, prezente la această ultimă conferinţă a sa ca şef al ICR. La conferinţa care a avut loc joi, la sediul Institutului Cultural Român, au participat, alături de Horia-Roman Patapievici, cei doi vicepreşedinţi ai ICR, Mircea Mihăieş şi Tania Radu. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi, printre alţii, regizorul Cristi Puiu şi scriitorul Mircea Cărtărescu, tinerele autoare Anamaria Sandu şi Elena Vlădăreanu, precum şi directorul Institutului Francez din Bucureşti, Didier Dutour. După cum a mai declarat anterior, Patapievici a explicat că ceea ce se va întîmpla cu ICR, prin efectele OUG nr. 27/ 2012, nu înseamnă doar trecerea în subordinea Senatului, ci şi schimbarea misiunii, accentul punîndu-se, cum se specifică în preambulul ordonanţei, pe identitatea naţională. Totodată, ICR se va transforma într-o instituţie de propagandă a culturii naţionale, dintr-un mediator care a pus în legătură artişti şi operatori culturali din România cu cei din străinătate şi o instituţie care a promovat cultura naţională în cooperare cu instituţii de cultură străine, asigurînd astfel succesul acţiunilor sale pe piaţa culturală externă. […]
Discutabila este si implicarea politica neconditionat basesciana a prietenului dlui Mihaies, Vladimir Tismaneanu, pierderea autoritatii sale diminuând prestigiul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc. Pierderea ireparabila a contactelor culturale externe realizate de echipa dlui Patapievici se putea evita gasind pentru promovarea identitatii nationale alte solutii, de pilda un Minister al relatiilor cu românii din jurul României si din Diaspora, comasând diferite structuri ineficiente. Ne lipseste si un mic Institut pentru Semnalarea si Monitorizarea Antiromânismului, care macar sa antologheze atacurile si vexatiunile.
In mandatul sau, HR Patapievici si echipa lui au realizat intr-adevar lucruri admirabile. A fost regretabil amestecul lor fara echivoc in politica de partea lui Basescu. Se impunea, totusi o anumita echidistanta, daca vrei sa-ti continui proiectele. Din pacate articolele imunde ale lui Mihaes impotriva lui Antonescu,etc si calomniile nedemne de un om subtire ca HR Patapievici la adresa lui Geoana a facut imposibila mentinerea lor la ICR si lucru laudabil si-au dat demisia ce se impunea. Nu e nicio tragedie. Am auzit vehiculate cateva nume onorabile, care sper ca vor face lucruri la fel de bune la ICR. Patapievici si Mihaes vor scrie carti la fel de admirabile ca până acum si îi vom iubi, vorba prietenului lor Liiceanu.