Imagini de departe
Gina STOICIU - Exilul. Viaţa în fragmente
- 25-06-2014
- Nr. 728
-
Bogdan SUCEAVĂ
- MEMORIALISTICĂ
- 2 Comentarii
E foarte posibil ca tema exilului să devină una dintre temele literare majore ale literaturii române în următorul deceniu. Întrucît o mare parte a populaţiei României s-a stabilit definitiv în alte locuri din Europa sau din lume, România traversează acum una dintre cele mai dramatice schimbări demografice din istoria ei. Era doar o chestiune de timp pînă ce acest fenomen să inspire consemnări literare, şi e foarte probabil ca şi alte volume pe această temă să urmeze. Iată cum descrie Gina Stoiciu, autoarea recentului volum Exilul. Viaţa în fragmente, această perioadă istorică: „Astăzi, fenomenul de emigrare din România a luat proporţii îngrijorătoare. Preşedintele ţării invită tinerii să plece din ţară dacă vor să o ducă mai bine (?!). Consecinţele acestui fenomen pentru economia românească şi pentru relaţiile dintre generaţii vor fi probabil cercetate de istorici şi sociologi pentru a se aprecia efectele sale în istoria contemporană a neamului. Patru milioane de români care lucrează în străinătate din cam opt milioane populaţie activă reprezintă o cifră care poate avea urmări grele pentru economia României din anii următori“ (pp. 50-51). Autorul acestei cronici are unele rezerve faţă de aceste cifre, dar ideea acestui pasaj e cît se poate de clară. Percepţiile generale […]
Din toate timpurile si din toate povestile ascultate, am aflat ca strainatatea nu i-a fost nimanui usoara. De aceea consider ca tot ce ai de facut cand citesti o asemenea carte e sa…asculti ce are de spus, sa citesti critic, fara sa-l critici pe povestitor, sa-ti sondezi propria experienta,sa vezi ce poti invata de aici si sa compari, eventual, cu ceea ce ai mai citit/ascultat in ultima vreme legat de acest subiect; nu ma deranjeaza cu nimic faptul ca autoarei „ii scapa” numele unui scriitor, deoarece consider ca o face cu buna stiinta cand vine vorba despre vestitul H.P. (asupra caruia nu zabovesc pentru alte comentarii); pilda cu strainul care devine strain in tara lui o stiu demult, dintr-o carte pe care o to-o-ot recitesc, a Irinei Nicolau (Talmes balmes de etnologie si multe altele – aparuta la editura Ars Docendi, 2007) – dar nici asta nu ma incurca pentru a citi cartea. Stiu si glumele de mai sus si? ce? numai pentru ca le stiu si eu nu inseamna ca trebuia scoase din siragul memoriei altcuiva. Fiindca veni vorba, am sa folosesc si eu cuvantul „petic” pe care-l utilizeaza Irina Nicolau, ca sa spun ca imi este limpede ca – atunci cand citesc carti din specia de mai sus – am un petic dintr-o viata, dintr-o experienta, pe care il voi pune langa alt petic din viata altcuiva, din experienta altcuiva, din perceptia altcuiva etc. si voi asculta ce are de spus, macar pentru faptul ca a avut curajul sa povesteasca desi stie ca oamenii se grabesc, in general, sa comenteze… Voi avea, dupa cateva asemenea lecturi, un alt intreg despre o lume. Cat despre ce le-a spus Presedintele unor tineri… nu mi-as pierde simtul umorului; oricine stie, macar din folclor, vorba aceea despre colaci din coada; mi-e greu sa cred ca nu o stia si dumnealui. Una peste alta, pesemne ca vom citi cartea Ginei Stoiciu, al carei nume parca l-am mai auzit undeva…
Apreciez onestitatea cronicarului care in cele din urma ne spune ca, de fapt, cartea e prost scrisa. As vrea totusi s-o citesc. Pina atunci, o scurta amintire. Am intilnit-o pe Gina Stoiciu recomandat de un prieten in 1993, dupa ce emigrasem in Quebec. Nu asteptam ajutor, ci doar sfaturi de orientare. A fost o intilnire proasta si negativa la universitatea unde lucra, o ora de conversatie care m-a deprimat apoi zile intregi. Mesajul Ginei Stoiciu era sa ma intorc in Romania, iar sfaturile ei pentru un proaspat emigrant- teribil de descurajante. Uitasem de acest episod, uitasem de Gina Stoiciu, dar acum mi-am adus aminte.