În aşteptarea unui chat cu ministrul
- 17-07-2008
- Nr. 432
-
Ovidiu ŞIMONCA
- ÎN DEZBATERE
- 3 Comentarii
Bacalaureatul n-a fost niciodată un examen serios. Şi înainte de 1989, dar şi după, trecerea bacului era, totuşi, o formalitate. Intrarea la facultate era ţelul, disciplinele de la bacalaureat, care nu erau materie de admitere în învăţămîntul superior, se parcurgeau destul de superficial. Nu-i mai puţin adevărat că, totuşi, nu se intra chiar „bîtă“ în bacalaureat. Un elev care se pregătea pentru un examen la Facultatea de Litere avea minime cunoştinţe de matematică, iar un viitor politehnist încerca să reţină măcar ideile principale dintr-un comentariu literar. Dacă bacul nu este un examen serios, acesta a devenit totuşi important – exacerbîndu-i-se importanţa, atunci cînd nota obţinută a început să conteze pentru înscrierea la facultate. Numai că, dacă examenul de admitere la o facultate avea aceleaşi condiţii de desfăşurare (aceleaşi subiecte, aceeaşi exigenţă la supraveghere, acelaşi barem), bacalaureatul se desfăşoară aleatoriu. Sînt şcoli din România unde nu se poate copia, dar sînt şi centre unde fie fiţuicile sînt foarte uşor de manevrat, fie profesorii închid ochii şi chiar dictează rezolvările. Chestiunea cu dictatul rezolvărilor este stranie la proba de literatură română – şi mai absurdă pare să fie situaţia cînd ţi se oferă rezolvări de-a gata, în culegeri bine ticluite, pentru […]
lucrurile \”functioneaza\” asa pentru ca majoritatea celor implicati au interes sa \”functioneze\” asa. politicienii au interes sa se mindreasca cu procentul de promovabilitate ca altadata cu tonele la hectar, directorii de licee la fel, parintii au interes ca odraslele lor sa ia in orice conditii examenele si sa acceada in posturi convenabile, industria comentariilor are interesele ei cit se poate de clare, profesorii de liceu au interes sa ia mita, sa nu suporte amenintarile parintilor ofuscati sau represiunea superiorilor cointeresati in fraudari, iar universitarii au nevoie de candidati ca sa isi completeze normele si trebuie sa livreze absolventi pe banda rulanta pentru ca facultatile sa nu le fie taiate de la finantare in fata concurentei loiale sau neloiale. sa fim seriosi, partidele au tot interesul sa acopere porcariile astea. credeti ca in interiorul lor selectia se realizeaza pe baza de competenta? poate pe ici, pe colo, prin partile neesentiale. regula de baza e salvarea aparentelor si solidaritatea tacita intru apararea propriilor vinovatii si smecherii.
pentru Ciprian Ciucu:
In urma scrisorii deschise pe care conducerea Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti, adresata Ministerului Educatiei, si publicata in „Observator cultural” in numarul de saptamina trecuta, nimeni de la minister nu a binevoit sa dea vreun raspuns. Si au trecut 10 zile… In acea scrisoare, conducerea Facultatii de Litere invita reprezentantii ministerului la o dezbatere despre bacalaureatul 2008. Tacere! Ce sa mai spunem? La o invitatie oficiala, publicata de mass media, si asumata de Consiliul Profesoral al Facultatii, cei din minister n-au minima politete sa spuna ca „ne pare rau, nu putem participa”. Asa arata „comunicarea” cu profesorii din mediul universitar. Netransparenta este dublata de nesimtire.
Exact pe aste se bazeaza, caini larta, ursul …
Trebuie sa le gasim punctul slab. Acolo unde sa-i doara. Partidele au tendinta de a pune mai departe doar nulitati la ministerul asta!
Ce am putea face? Media ii deranjeaza doar putin. Ar trebui luati de guler! Si sa le spunem: domnule, nu esti suficient de pregatit pentru acest minister! Alde Adomnitei, Hardau, Andronescu vor la minister doar pentru ego-urile lor.