În viziunea Palatului Cotroceni: un muzeu al comunismului „mai relaxat“?!
- 28-07-2011
- Nr. 585
-
Lucia HOSSU-LONGIN
- Actualitate
- 6 Comentarii
De curînd, Sebastian Lăzăroiu, un fost consilier prezidențial, numit ministru al Muncii, vorbea pe un post de televiziune despre un muzeu al comunismului care ar trebui organizat la București, dar un muzeu „mai relaxat“. De ce mai relaxat? Ne întrebăm. Sensul explicat de domnul fost consilier s-ar fi referit la mai puțin anticomunist sau la un anticomunism bine temperat ori poate, la un muzeu fără o istorie a represiunii. Într-un interviu dat unui ziar central, România liberă, dl Vladimir Tismăneanu, care, în noua sa calitate de președinte al Consiliului Științific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, după ce a retezat, practic, din misiunea Institutului tocmai pe aceea de „investigare a crimelor“, ne propune proiectul noului muzeu care s-ar înălța pe dărîmarea a două institute: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Romånesc (IICCMER) și Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD). De ce nu și Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului? Dacă tot se dorește o comasare… „Este incredibil – afirmă dl Tismăneanu – că au trecut 22 de ani fără un astfel de muzeu“, omițînd cu bună știință că acest proiect, al unui Muzeu al Comunismului, a aparținut echipei de la conducerea fostului institut, domnului Marius […]
Cand vor avea nemtii au un muzeu al hitlerismului !!
Dupa cum am inteles se propune un muzeu neutru adica o versiune diluata a fostei realitati comuniste precum si a influentei ei in epoca postcomunista. Eu ma asteptam la un muzeu realist condusa de participantii majori ai regimului comunist care ar contribui enorm la regasirei culorii locale a unui ancien regime. Sunt convins ca s’ar gasi multi candidati pentru functiunilor de mai sus.
Spune o vaorba ca diavolul e in stare sa inalte pana si manastiri, numai sa persuadeze si sa cucereasca sufletele.Or,cum pune problema ilustrul Tismaneanu,exact acest lucru il face.Noi,mare parte din acest popor,nu ne-am mancurtizat si n-am devenit „oameni noi”,cu creierele spalate,ca sa inghitim asemenea galuste toxice.Ar fi indicat ca prea ilustrul sa tina seama si de acest fapt si sa nu se mai lanseze in proiecte atat de halucinante.
O fi scoasa din context (chiar va fi fiind?) formula un muzeu „mai relaxat“, dar, in imediat, asa cum apare, te duce cu impietate la gindul unui muzeu al totalitarismului de opereta, pre musical (in)tocmit…
Articolul excelent al Dnei Hossu-Longin sufera de o lipsa de simetrie: propunerea Dlui Ion Vianu de a construi un muzeu al totalitarianismului nu este mentionata. Deja vorbim de tragerea spuzei pe o turta sau alta.
Orwell a afirmat ca „cine stapaneste prezentul, stapaneste trecutul. Cine stapaneste trecutul, stapaneste viitorul.” Asta este miza, si asta explica importanta dezbaterii.: grupari mai aproape sau departe de centrul puterii lupta sa stabileasca dreptul de a defini trecutul. Alternativa, bazata pe temelii morale solide, care ar demonstra oroarea silniciei de stanga si de drepta ca o incalcare a drepturilor esentiale ale omului nici nu e mentionata.
Excelenta analiza! Pentru luciditate,clarviziune si curajul de a pune punctul pe \\\”i\\\”, multumiri doamnei LHL! Din nou o incercare de deturnare a cumplitului destin al miilor de victime (de toate nationalitatile si categoriile sociale) de potentatii actuali (si fosti)? Lupul isi schimba blana dar naravul, ba! Cosmetizam din nou?