Începe procesul colonelului Ficior, acuzat de crime împotriva umanităţii
- 02-04-2015
- Nr. 766
-
Andrei MURARU
- Actualitate
- 6 Comentarii
Marţi, 28 aprilie, începe, la Curtea de Apel Bucureşti, procesul public al colonelului Ioan Ficior (87 de ani), acuzat de crime împotriva umanităţii. Este al doilea proces public început în România din acest registru, a ceea ce presa a numit generic „Dosarul torţionarilor“ (1.) Aşadar, asistăm la încă o premieră, după cele enumerate în alte articole ale acestei reviste: prima punere sub acuzare pentru această gravă infracţiune a unui fost comandant de închisoare comunistă, prima trimitere în judecată pentru această faptă. Astfel, Curtea de Apel Bucureşti este instanţa care a ajuns să judece simultan două procese ale unor foşti şefi de locuri de detenţie din timpul regimului comunist, Alexandru Vişinescu, fost comandant al închisorii Rîmnicu Sărat, şi Ioan Ficior, fost comandant al coloniei de muncă Periprava. Strategiile apărării: Vişinescu vs. Ficior Reamintesc aici că cele două procese au fost posibile ca urmare a acţiunii demarate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER), începînd cu vara anului 2013, de aducere în faţa Justiţiei a unor persoane suspectate de a fi comis crime şi abuzuri în calitate de responsabili ai unităţilor de detenţie din perioada dejistă. La momentul în care am condus IICCMER şi am sesizat Parchetul cu privire la faptele […]
Va multumim pentru tot ce ati facut pt fostii detinuti si pentru ca tortionarii sa raspunda in justitie. Eu si familia mea va suntem recunoscatori!
Nu am obiceiul să mai intervin a doua oară la comentarii dar, pentru mine demararea procesului colonelului Ficior nu înseamnă NIMIC. La 87 de ani este mult prea târziu să mai consideri ”un gest de minimă reparație morală”.
A apărut în urmă cu ani o LEGE pentru DESPĂGUBIRI a familiilor foștilor deținuți politici. Legea nu era clară și eu nu am făcut niciun demers neavând încredere. Sora mea însă, printr-un avocat a făcut cerere. A câștigat dar….legea s-a schimbat și nu a primit nimic.
Câți FOȘTI DEȚINUȚI POLITICI DIN ÎNCHISORILE COMUNISTE mai pot fi astăzi în viață, dacă noi urmașii avem peste 70-80 de ani ?
Procesul lui Alexandru Vișinescu, Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, acordat de Președintele României în chiar prima zi a mandatului său, preşedintelui AFDPR, , dublarea de la 1 iulie 2015 a indemnizaţiilor foștilor deţinuţi politic din închisorile comuniste, a persoanelor persecutate politic, deportate, strămutate sau internate în spitale de psihiatrie, demararea procesului colonelului Ficior, reprezintă împreună un gest de minimă reparație morală. Felicitări tuturor celor care au făcut acest lucru posibil.
f bun articolul. va felicit pentru tot ce ati facut la carma institutului si sper din sufletul ca fiind langa domnul iohannis, sa continuati sa va implicati in apararea memoriei victiimelor comunismului.
Misu Dulberger, modest contabil in Arad a devenit dupa 1944 colonelul Dulgheru, feroce tortionar la finele anilor 40 si inceputul anilor 50. Dupa ce s-a pensionat a plecat sa-si petreaca batranetile in Israel. A trait acolo netulburat pana la adanci batraneti. Singura pedeapsa i-a aplicat-o un fost detinut din lotul A L Zissu torturat personal de Dulgheru care dand nas in nas cu el la Tel Aviv intai nu si-a crezut ochilor apoi pur si simplu l-a luat la bataie. Detinutii sionisti au facut totul ca sa-l trimita in justitie dar nu s-a putut face nimic legal – faptele se petrecusera in Romania si nu se incadrau la Holocaust.
După 25 de ani de la ”revoluție, începem să ”dezgropăm morții”. În loc să mă BUCUR mă ÎNTRISTEAZĂ.
Câți dintre torționari au dus în continuare o viață lipsită de griji, în casele elegante în care locuiau și înainte și au murit în ”pace și onor”?
PRUNĂ (nu mai țiu minte nici gradul nici numele mic) fost Președintele completului de judecată la Tribunalul Militar, a împărți anii de pușcărie cu sutele, cu miile (tatăl meu a primit 16 ani muncă silnică și confiscarea averii), nu numai că nu a fost judecat, a primit avansare în grad și o funcție importantă după ”revoluție”.
Poți să mai crezi în DREPTATE ? Pot să mă mai bucur ? Și PROCESUL COMUNISMULU a fost o mascaradă