INTERSECŢII. Hybris sau prostie omenească?
- 16-10-2008
- Nr. 445
-
Michael FINKENTHAL
- Rubrici
- 3 Comentarii
Zilele acestea de toamnă par a fi desprinse dintr-un tablou al Apocalipsei. Sistemele financiare ale capitalismului multilateral dezvoltat, din America de Nord şi pînă în Japonia, din Canada şi pînă în Islanda, par a se prăbuşi ca nişte castele de nisip şi nimeni nu pare a fi în stare să oprească degringolada. Sume astronomice sînt oferite balaurului dezlănţuit, dar acesta pare a le ignora; experţii îşi dau mereu cu părerea, politicienii sînt gata să facă toate compromisurile deja bine cunoscute şi să inventeze chiar şi unele noi – de neimaginat pînă deunăzi –, oamenii de rînd sînt gata să urce pe baricade virtuale. Fără rezultate vizibile. Cel puţin pînă acum. Au întrecut, într-adevăr, reprezentanţii marii finanţe toate limitele rezonabilului, atunci cînd au inundat pieţele cu pachete de obligaţii bazate pe împrumuturi fără acoperire? Erau oare aceşti superspecialişti ai economiei de piaţă lipsiţi de o înţelegere minimă a consecinţelor posibile, atunci cînd se angajau într-un fel de joc al „piramidei“ sau, dimpotrivă, perfect conştienţi de pericolele implicate în aceste activităţi, au rămas total nepăsători faţă de ele? Hybris sau prostie omenească de felul cel mai comun? Mulţi cer acum capetele celor implicaţi în scandalul financiar mondial. Cel puţin aici, în […]
Folosind Ctrl + F si cautand sa vedem de cate ori apare radacina „par” in text, o gasim de sase ori. Nu, nu mi se pare, numarul e cert. Verificati, daca doriti, e simplu. E atat de mult incat sa consideram ca textul are un viciu stilistic? Nu cred; ex-presedintele Senatului a devenit celebru pentru ticul ‘parerea mea’ si chestiunea in cauza nu i-a afectat cu nimic cariera fulminanta. Secventa de litere ‘par’ se regaseste de mai multe ori in comentariul semnat curajos ‘Paroiu’.
Ce-o fi inteles impetuosul anonim care a postat acest comentariu din problemele discutate in articol? Masoara el ideile discutate, sau se intampla ca vorbe disparate, cu intelesuri singulare, sa-i scrijeleasca neuronii unul cate unul, in ritmul toamnei?
… cam prea multi de… „pare”!
Si multe „pare” (in moalele capului „de la noi”, cum ar spune un filosof contemporan).
Cu „se pare”, „imi pare”, „parerea mea” etc. se cladesc/savirsesc cele mai mari ticalosii din lumea (intelectuala) romaneasca.
La care, desigur, Domnul Michael Finkenthal, asista, parelnic, de pe margine.
Am urmarit in ultimele saptamani stirile din Islanda. M-a interesat particularitatea sistemului bancar si a economiei lor, si felul cum raspund crizei… O referinta interesanta pentru stiri mi s-a parut a fi:
http://www.icenews.is/