INTERSECŢII. Lecturi estivale (I)
- 05-07-2013
- Nr. 680
-
Michael FINKENTHAL
- Rubrici
- 1 Comentarii
Sesiunea de examene s-a încheiat şi începe să fie linişte la universitate. Vara se instalează leneşă şi o căldură saturată de umiditate umple pînă la sufocare „coridorul“ Baltimore-Washington DC. Noroc cu piscinele presărate mai peste tot în Columbia. La umbră, pe malul lacului, răsfoiesc cele cîteva numere ale lui The New York Review of Books care s-au strîns în ultimile luni şi au rămas necitite pînă acum, pe scaunul din bucătărie. E interesant cum se adună, în paginile acestei excelente reviste culturale, articole politice şi literare, eseuri depre arta indiană şi dezbateri despre austerite versus stimularea fără limite a economiei în criză. Şi toate acestea fără injurii, insulte sau retorici agresive. Numărul din 23 mai mi-a parvenit cu puţin înainte de plecarea în Israel, la mijlocul lunii. Am apucat să remarc articolul despre patriarhii Abraham şi Iacov în tradiţiile monoteiste, pe cel despre Danilo Kiš, prilejuit de o biografie a acestuia scrisă de Mark Thompson, apărută la Cornell University Press, şi un altul despre Benoit Mandelbrot, inventatorul fractalilor. Curioasă selecţie, mi-am spus, şi, în decursul zborului transatlantic, m-am întrebat în mai multe rînduri (sperînd, probabil, că acest exerciţiu mental mă va ajuta să adorm în cele din urmă) de […]
M-am oprit si la articolul acesta si bine am facut. In atmosfera incinsa din numarul acesta este chiar ca o umbra pe malul unui lac. Incarcat de sugestii de lectura si cu o fina promisiune pentru cititorul care, pornind pe niste urme, ar putea redescoperi comori ascunse inainte de inchiderea sezonului estival.
Cuvantul nonconformism pare a fi cuvantul-cheie pentru o iesire din criza si referirile din final par a fi o asigurare ca, atunci cand simti ca exista ceva, trebuie sa te tii bine de acel „ceva”, pentru ca exista. Uneori poate fi aproape, alteori poate fi mai departe. Deci exista. Si nu ma duc prea departe de aici, ma opresc la un dialog autor-comentator pe marginea unui articol pe care l-am citit si ieri-alaltaieri. In rubrica aceasta am gasit un exemplu despre cum sa ai rabdare pentru a vedea legaturile miraculoase din univers, in formele lor diverse de manifestare. Cu siguranta, autorul acestor randuri ne-ar putea spune si altceva din calatoria in timp pe care o face. Asteptam (II).