Între stînga ornament şi literatura ornament
- 04-09-2013
- Nr. 689
-
Paul CERNAT
- Actualitate
- 15 Comentarii
Reacţiile pe marginea dialogului polemic pe care l-am purtat cu Nicolae Manolescu despre CriticAtac şi alţi demoni au fost nu numai neaşteptat de numeroase, ci şi foarte consistente. Să fie oare un semn că intervenţia mea s-a produs într-un moment sensibil, de redefinire a noii stîngi intelectuale autohtone? Pentru a preveni dintru început eventuale suspiciuni, ţin să adaug că n-am intenţionat să mă erijez în purtător de cuvînt al CA, şi cu atît mai puţin în postura de anexionist ideologic. Ar fi fost şi imposibil (cu ce drept?), şi caraghios. Nu am făcut decît să evaluez, de pe poziţiile unui comentator al actualităţii culturale un fenomen ideologic al ultimilor ani, pe care-l consider cu adevărat important. Sau, cum spuneam, cel mai important. Nu am nimic de replicat intervenţiei Iuliei Popovici („Panică pe Titanic sau stînga şi noile panseluţe“) şi celei a lui Alexandru Matei („Noi, marginalii. Note despre un diferend“) din Observator cultural sau punctului de vedere exprimat mai recent de Petru Cimpoeşu în adevărul.ro („Cu Stînga-n Dreapta“). Am de făcut, în schimb, unele precizări în legătură cu obiecţiile – importante – ridicate de Alex. Cistelecan, Florin Poenaru, C. Rogozanu (pe CriticAtac) şi, last but not least, de Nicolae Manolescu […]
@Paul Cernat
Intr-adevar pe CA comentez mai mult decit pe Obs. E drept si ca accesez CA mai des, Observatorul fiind prea burghez in texte chiar daca majoritatea autorilor, cred eu, sint departe de a fi burghezi. 🙂
@lucid: astea sint consecintele votului uninominal, pe care l-a impus (cu amentamentele lui Tariceanu) un domn pe nume Traian Basescu. Poate vi se pare mai votabila Elena Udrea decit Remus Cernea, Mihai Sturzu sau Gigi Becali. Mie, nu.
Nu vad ce legatura au strigatele de pe Arena Antionala cu discutia noastra. Ce altceva ati mai dori sa comentez?
@Cezar: s-ar putea sa aveti dreptate si comunismul real sa fie el insusi o forma de \”dreapta\”. Aici cred ca si Alain Besancon ar fi de acord 🙂 Multumesc, oricum. Cred ca ne stim de pe CA.
Comunismul real pe care autorul l-a prins era unul corupt si cu multe inegalitati economice si sociale deci in contradictie cu sine. A te situa la dreapta comunismului real ar insemna mai multa contradictie, mai multa inechitate. Sper sa nu fie vorba despre asa ceva.
Un articol excelent chiar daca prea prudent pentru gusturile mele.
Cu respect…
In orice caz nu eu i-am votat in parlament pe jiji becali, pe diseuzul de la HIQ (gashca mea….) sau pe remus cernea, cel care se lauda ca nu a fost \”angajat in campul muncii\” nici macar o zi pana la 40 de ani.
Si, daca vi s-a mai temperat entuziasmul dupa citirea manifestului \”mainii de lucru\” (redactat de veterani in \’campul muncii\’, evident) poate comentati si halucinantele \”strigari\” de acum doua seri pe arena NATIONALA ale catorva ZECI DE MII de romani: AFARA, AFARA, CU……
Eu inca simt o anumita raceala pe sira spinarii de acum 48 de ore.
@lucid: va felicit pentru apartenenta la un electorat de elita, necumparabil si inalt responsabil. Chiar ma gindeam ca Romania ar deveni o Elvetie la cub daca celor 39% (?) li s-ar suspenda dreptul de vot pina cind ar intelege sa voteze ce trebuie. Inteleg ca politicienii „basisti” fac din convingere ceea ce „uslinosii” fac doar cumparati (ma refer, evident, la cedarea resurselor tarii pentru companiile ale „partenerilor strategici”).
@Vicus: chiar il recitesc, zilele acestea, pe tinarul Marx 🙂 Fara indoiala, inainte de a fi aparat sau contestat, Marx trebuie (re)citit. Din pacate, la noi – cu unele exceptii – Marx e fie injurat pe necitite, fie urmat la modul dogmatic sau conformist.
Domnule Paul Cernat, v-ati gandit vreodata sa il recititi pe Marx?
Politicienii sunt usor de cumparat pentru ca POPULATIA ACTUALA ESTE USOR DE CUMPARAT. Institutiile sunt iresponsabile pentru ca ALEGATORII (aia 39% care au votat uslinosii) SUNT IRESPONSABILI. Si cum universitatea este in plin proces de scufundare – UB nu a atras studenti nici macar pentru toate locurile bugetate – generatiile care vin SUNT SI MAI IRESPONSABILE.
…de ce nu apucati taurul de coarne? Sintem de acord, nici nu e mare scofala, panteismul politicianist de orice detaliu il palpiti, problema e cam aceeasi pe care si-au zis-o mensevicii: ce e de facut? Creati punctul de sprijin, dle Cernat!
@lucid, @grozac: va inselati, afacerile cu maidanezi, proiectul RMGC si gazele de sist fac parte din aceeasi poveste cu un stat iresponsabil fata de proprii cetateni. E despre criza de incredere generalizata in institutii iresponsabile si despre politicieni usor de cumparat.
…cita dreptate ai! Numaram ouale ingerilor si coarnele dracilor, sub ochii nostri se deruleaza scene oribile. Ce-am ajuns! Or, mai bine: ce-am ramas!
….si literatura ornament exista (pot spune mai mult decat exista) CAINII MAIDANEZI UCIGASI DE COPII. Pana nu rezolvam asta nu avem dreptul moral sa flecarim despre stanga-dreapta, corporatism si banci ticaloase sau droburile de sare cu cianura si fracturarea hidraulica infestatoare ale panzei freatice. Cat timp copiii sunt ucisi de caini, populantii rrrominichii tzin de jungla africana nu de lumea ideilor.
Corect, Alex. Si mie-mi place cum scrie Cis, imi place revolutionarismul lui artist, estetizant, gen Baudrillard, dar parca da prea multa bibliografie cind combate (nu-mi dau seama daca ce spun acum e un compliment sau un afront). Eu am incercat sa fiu delicat si sa nu zic nimic despre facultati private, burse NEC si radicalisme sponsorizate de Sistem sau scholar, in genul \”eu sint mai academic decit voi\”. In fond, poti sa te folosesti de Sistem impotriva lui, nu? Din pacate, \”viata ne-a demonstrat\” ca multi sint radicali doar cind sint in somaj intelectual, daca Sistemul le intinde o mina si-i integreaza (academic, sa zicem), se domesticesc. Imi doresc ca Florin Poenaru sa acceada cit mai rapid la un post intr-o universitate de top, si sa ramina la fel de radical.
Cit despre discursurile teoretice vs. discursurile noastre jurnalistice, de acord cu tine. E aici si o problema de adecvare. Cind \”combati\” pe un site sau in presa, iti expui mai publicistic ideile, nu faci demonstratii academice de forta.
Acum l-am citit pe Alex. Cistelecan. Mai e ceva. Hai sa iti spun cum vad eu. Discursul lui Manolescu e de tip interbelic. stinga-dreapta, zero lecturi teoretice, economice, bun. discursul tau, si al meu in alt fel, sunt discursuri de literati, jurnalistice, in care insa speculam mai putin. 3. cel al lui Alex. Cistelecan e unul teoretic la zi, speculativ, dar fii atent: tot ce spune el se gaseste deja, demult, in Baudrillard. „Abia acum, în noua transparență, evidență și auto-suficiență a capitalismului, putem gusta cu adevărat „autonomia esteticului”, independența culturalului. Și e, într-adevăr, dezarmantă.” zice Cis. Pai asta e deja in Baudrillard. Restul e joc, desigur. Pana la urma, n-a facut Cis o facultate privata in Italia? Nu a fost la NEC? Despre ce vorbim? Povestea asta ideologica a venit prea tirziu. Militantismul mai poate face ceva, dar marginal, vorba aia. Pentru ca in centru, are dreptate Cis, nu mai sunt litere, ci cifre.
@alexandru matei: „e placut sa-l citesti” – Alex, cit de estet esti! :):)
Mi-a placut acest text, foarte potrivit in mijlocul fumului care s-a ridicat. Dar cred ca pregătirile, care înseamnă mai mult decât „pregătire” ideologilor de la criticatac face un diferend şi din „critica” ta la Manolescu versus „critica” lor la Manolescu. Dar lasă, măcar Alex Cistelecan scrie foarte bine, e plăcut să îl citeşti. Din păcate, opiniile radicale gen Poenaru au ajuns prea tîrziu în România. Ca multe altele la noi. Cu bine