Introducerea manualelor unice
Despre controlul ideologic al educaţiei
- 06-09-2017
- Nr. 888
-
Cezar GHEORGHE
- EDUCATIE
- 2 Comentarii
Actuala criză a manualelor a fost generată de incapacitatea/incompetența Ministerului Educației de a organiza în mod eficient o licitație pentru noile manuale. În consecință, dintre cele 27 de contestații depuse de editurile care au participat la licitația pentru manualele de clasa a V-a, 20 au fost admise. Ceea ce demonstrează, în mod concludent, că Ministerul nu a știut/i-a lipsit capacitatea de a organiza acest concurs. Din cauza incompetenței sale, copiii de clasa a V-a nu vor avea manuale în primele două luni de școală. În plus, prim-ministrul Mihai Tudose a anunțat posibitatea înlocuirii manualelor alternative cu cîte un manual unic la fiecare materie, care va fi editat de Editura Didactică și Pedagogică și tipărit la tipografia Monitorului Oficial: „Mi se pare o nebunie ca, de exemplu, în fiecare an să rescrii manualul de istorie, de parcă Ștefan cel Mare în fiecare an mai face cîte ceva, mai cîștigă cîte o luptă, mai pierde cîte ceva, la matematică Pitagora se mai gîndește și rescriem manualul. Culmea e că nu e deloc un demers pentru educație, ci un business cu caiete suport, cu fițuici suport, o nebunie completă“, a spus premierul Tudose. Ministrul Liviu Pop a anunțat că profesorii vor primi un […]
Introducerea manualului unic garanteaza ca noua generatie va gandi in mod uniform ca o turma. Acea turma fi condusa de ciobani a la Dragnea, Tariceanu, Tudose si Pop. Ei vor fi si mai usor de condus si vor necesita mai putini caini de cioban. Daca 1984 a trecut a doua editie va apare in curand dupa reteta lui POP. Stay tuned!
Creierul care gandeste revenirea la metodologia manualului unic cu siguranta ca s-a modelat intr-o scoala a manualelor unice. Unele (istorie, filosofie, economie politica) mizerabile altele (matematica, fizica, chimie) rezonabile de vreme ce o multime de academici deplora calitatea invatamantului actual, rod (si) al politicii de manual alternativ, comparat cu cel performat in temeiul manualului unic. Aproape la unison auzi/ citesti si te crucesti cum ca: ce mai carte se facea odata.
Pe de alta parte, pe o piata a cartii, in care un tiraj de 10 000 de exemplare te propulseaza in lumea nemuritorilor, a smulge o halca din productia de manuale necesara pentru cca 3 500 000 de elevi/ studenti reprezinta o miza consistenta pentru orice editura. Din pacate, miza financiara bate de departe miza profesionala: autori, editori, achizitori, etc, au intrat demultisor in hora -mai vasta- a mistificarilor din invatamant. Altfel este greu de explicat de ce, in conditii de libertate democratica, purtam povara decredibilizarii invatamantului la scara nationala.
Dincolo de culoarea pisicii, nu poti sa nu te intrebi: unde sunt soarecii? Gandul ca educatia actualului ministru al invatamantului s-a (de)savarsit pe ogorul manualelor alternative spune ceva, si asta nu numai despre elevii de azi/ cetatenii de maine.