Istoria României: alternative la teoriile conspiraţiei
Adrian CIOROIANU - Cea mai frumoasă poveste. Cîteva adevăruri simple despre istoria românilor
- 09-04-2015
- Nr. 767-768
-
Victor NEUMANN
- ISTORIE
- 1 Comentarii
Sub titlul Cea mai frumoasă poveste. Cîteva adevăruri simple despre istoria românilor, Adrian Cioroianu a publicat un volum de eseuri în care prezintă fapte, evenimente şi personalităţi memorabile din trecutul Româ – niei moderne şi contemporane. E vorba de o admirabilă lecţie de istorie, de vechi şi noi povestiri ce contribuie la formarea culturii generale a oricărui cititor. Cartea de istorie – poveste sau povestire, problemă şi explicaţie a trecutului mai îndepărtat sau a celui recent – are meritul de a orienta politic, instituţional, cultural, identitar toate segmentele sociale ale comunităţii naţionale. Fie că este vorba de eroi sau de figuri legendare, istoria înseamnă emoţie, interogare, răspuns sau mesaj dinspre trecut spre prezent şi viitor. Istoricul Adrian Cioroianu propune în amintita carte multe şi credibile exemple dintr-o „poveste ce merită spusă“. Revizitînd istoria României, el selectează şi narează pe înţelesul tuturor momente palpitante din viaţa Regelui Carol I, proiecte şi decizii ce au contribuit la formarea Statului român modern, la cucerirea independenţei şi la modernizarea lui; invocă figura memorabilă a lui Eugeniu Carada, întemeietorul Băncii Naţionale a României; prezintă Academia Română ca barometru al stării de sănătate a societăţii şi a ţării; arată rolul consiliilor de coroană în momentele dramatice […]
Dubla cetăţenie a tinerilor în Romania Europeană
Ce îşi doresc tinerii de azi într-o Romania europeană? Cu privirea spre trecutul apropiat şi mai departe, spre doua secole care au zguduit Europa, unde se poziţionează opinia publică azi în dezbaterea istoriei Romaniei ?
După trei sute de ani in Timisoara-Banat, şapte sute de ani în Sibiu-Transilvania, o mie de ani în Tirgu Mures-Tinutul Secuiesc, ce a rămas din convietuirea romănilor în regiunile” istorice” cu maghiarii, evreii, saşii, şvabii, sîrbii, rusii….. Ce influenţe bune şi rele s-au implantat în constiinţa cetăţenilor în Romania Mare, în Republica populara Romania… în Romania europeană de azi? Ce asteptări şi ce concluzii se pot trage din cei şapte ani 2007-2015 ca cetăţeni cu dublă cetăţenie, cea locală şi cea europeană? Cu ce bagaj de dorinţe, tradiţii, păreri se antrenează tinerii de azi în dezbatera publică, locala şi europeană? Ce oferă în realitate Romania europeană (ca începutul unei noi etape de viaţă şi de „istorie”, cu tratatele europene semnate) de azi tinerilor cetăţeni în Timisoara, Sibiu, Iasi,…. Ce îşi doresc tinerii de azi intr-o Romanie europeană? Unde şi cum se manifestă aceste asteptări? In cîte / care limbi?