KINObservator. Horaţiu Mălăele înmormîntează cinematograful
VIDEO trailer Funeralii fericite
- 21-06-2013
- Nr. 678
-
Mihai FULGER
- Arte
- 4 Comentarii
Unele filme există pentru că producătorii lor trebuie să justifice primirea unei finanţări publice, altele – pentru că o personalitate/vedetă culturală ţine morţiş să demonstreze că poate fi şi regizor de cinema. Funeralii fericite există din ambele raţiuni, nu tocmai fericite. Înainte de a vedea al doilea lungmetraj al lui Horaţiu Mălăele, aflasem despre el, din presă, următoarele lucruri: este rezultatul unei noi colaborări a regizorului cu scenaristul Adrian Lustig (de această dată şi producător); este primul film românesc căruia celebrul compozitor francez Vladimir Cosma a acceptat (pare-se, impresionat) să-i semneze coloana sonoră; Crina Semciuc, muza de pe ecran a lui Horaţiu Mălăele (de această dată şi interpret principal), a fost convinsă de regizorul-actor să renunţe la podoaba capilară pentru rol; lui Bogdan Mălăele i-a fost foarte greu să îşi înjure tatăl (în unica secvenţă în care apare); Horaţiu Mălăele, afon notoriu, cîntă pentru prima dată (în public, presupun), şi Serghei Mizil joacă aici un „proxenet pentru trei gagici“ (recunosc, asta-i dintr-un tabloid). Chiar dacă nu aflasem şi că Funeralii fericite a figurat mult timp în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, mai precis pînă cînd aceasta a fost anunţată (cum s-a întîmplat acum cinci ani cu Nunta mută, […]
Daca-mi aduc bine aminte, H. Malaele s-a ratzoit la criticii care l-au cam facut praf cu Nunta muta si ale lui lanuri inalte si roditoare la inceputul lui martie ’53 (stiu ca m-a pufnit rasul si chiar am intrat pe wiki sa vad: oi fi retinut eu gresit? Sa fi murit Stalin vara/toamna si m-a lasat memoria? In fine, sa zicem ca asta-i doar o scapare, desi…).
Intreb asa, de carcoteala: atunci cine s-a ratzoit? Actorul sau regizorul?
Nunta muta da dovada de exact aceeasi salata prost amestecata, din ingrediente „must-have” aruncate la nimereala, de care citesc in cronica asta.
Cred ca regizorul Malaele este menajat de critici din simpatie pentru actorul Malaele.
.. esuat in cinematografie. asa se intampla cand ne credem geniali si nu mai stim simtul masurii.
Inclusiv partea în care inspectezi ce s-a mai scris despre acest film. Brrr!