Klaus Iohannis, preşedintele României
Aproape zece procente diferență între cei doi candidați; declaraţiile lui Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a devenit preşedinte al României, în urma votului de duminică, 16 noiembrie. Klaus Iohannis obţinut 54,50 % din voturi, iar Victor Ponta a obţinut 45,49%, după numărarea voturilor din 99.07% din secţii. În număr de voturi exprimate, Klaus Iohannis a obţinut 6.242.825 de voturi, iar Victor Ponta a obţinut 5.211.097. Potrivit BEC, prezenţa la vot la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a fost de 64,10%. Declaraţiile lui Klaus Iohannis (luni, 17 noiembrie) Tocmai am auzit rezultatele cvasifinale. Dragi români, cu peste 6,2 milioane de voturi m-aţi ales preşedinte al României. Vă mulţumesc. Mulţumesc tuturor celor care au ieşit ieri la vot, o prezenţă fenomenală, peste 64%, este cea mai plăcută surpriză din aceste alegeri. Campania a trecut, acum trebuie să ne apucăm de treabă. Eu sînt dispus să mă apuc foarte serios şi foarte hotărît de treabă. Românii au dat semnalul schimbării profunde în România. Acest semnal este extrem de puternic, atît pentru mine cît şi pentru clasa politică. Solicit Parlamentul să pice legea amnistiei şi graţierii. Rog partidele politice să înceapă urgent discuţiile pe legea votului electronic şi a votului prin corespondenţă. Nu vreau să se mai întîmple vreodată ce s-a întîmplat la votul în […]
Cum va suna, stimati suporteri din redactie, ce spune printre dintzi Presedintele ales al tuturor romanilor? „Noi… dorim… sa preluam… PUTEREA…, noi… PNL.” Sau, mai inainte, „Parlamentul… TREBUIE… sa PICE… maine… legea… amnistiei… si gratierii.”
Va place tonul de cazarma? Va place „bogatia de nuante” din discursul cu iz gestapovist? Sau va e deja dor de un hahait final, oricum mai uman?
Doar am intrebat ce inseamna „liber” in asertiunea d-lui Iohannis , iar dvs. ati tabarat asupra mea cu un suvoi de afirmatii propagandistice . Eu nu am mormait , ci doar incerc sa intuiesc ce vrea alesul nr.1 , interes pe care-l gasesc legitim.Daca ar fi sa lucrez cu marfa clientului , atunci as folosi chiar spusele d-lui Iohannis: astept fapte , nu vorbe. Cat despre cercurile mafiote , ca si dvs. m-as bucura sa dispara . De sarbatorit alegerea noului presedinte nu am motive , indiferent cine ar fi fost castigatorul scrutinului dintre cei multi ( pare-mi-se 14 ) manati de ambitii si poate si interese . Voi sarbatori , sper , plecarea definitiva de pe scena politica a actualului presedinte si as face si un chiolhan pantagruelic daca Justitia l-ar caza in unul dintre „hotelurile”sale.
Despre libertatea de care vorbiti , sa o lasam mai moale! Suntem liberi sa zicem ce vrem , dar la ce ajuta asta ? Noi „lehaim” iar beneficiarii isi vad linistiti de treburi. Cainii latra , caravana trece.Tare ma tem ca jertfele din ’89 au fost aproape inutile.
Liber fata de cercurile mafiote de influenta, liber fata de de penali, de promisiunile facute în ascuns pentru mentinerea tarii la coada Europei, liber pentru a permite justitiei sa-si faca datoria, liber, liber…
În fine, liber sa le spuna celor de rea credinta ca domnia voastra ca trebuie sa înceteze sa ne mai oboseasca cu morala aceasta ieftina.
Lumea se schimba, stimate dle vladescu, si, culmea este ca ea trage mai mult catre libertate decât spre slugarnicie…
Veniti cu noi sa sarbatorim mai degraba decât sa mormaiti trist cuvinte fara noima….
Xenofobia altora
Xenofobia nu ocolește aproape nicio țară. În România feno,emnul nu este nou, deși zona carpato-dunăreană a fost străbătută în ultimele 2000 de ani de zeci și sute de neamuri, din care multe s-au asimilat. Aducerea pe tronul României a lui Carol de Hohenzollern nu a trezit, se pare, reacții naționaliste, iar modernizarea țării a avut chiar de câștigat. Sub regimul comunist etniile minoritare au avut reprezentanți în conducere, precum Lothar Rădăceanu, Vasile ( Laszlo)Luca, Moghioroș, Pauker, Răutu, ș.a. În timpul lui Ceașcă evreii și germanii au fost „vânduți” la bucată, fapt ce a dus la scăderea numărului unor specialiști de care ar fi fost nevoie. Dacă în SUA, un afroamerican a fost ales președinte( ciudat, nici un evreu), dacă URSS a avut lideri de origine evreiască- Sverdlov, Troțki, Andropov, în Ungaria a fost Matias Rakossy( de tristă amintire), în România post-comunistă, alegerea lui Iohannis, un sas se pare capabil și pus pe realizări, a trezit cele mai urâte reacții, campania electorală fiind maculată de minciuni sfruntate și calomnii – neamțul este fascist, nazist, vrea dezmembrarea Ardealului, aiureli care în Europa acestor ani nu pot fi înțelese. Iohannis este născut în 1959, despre care nazism vorbim? Chiar de ar fi din părinți de orientarea extremistă, ceea ce nici nu este dovedit, fiul nu răspunde de faptele antecesorilor. Ar însemna că rușii sunt comuniști, evreii sunt masoni sau comuniști, Ceaușescu , au zis unii, era țigan, că altfel cum? Ideologiile nu se nasc din tradiții etnice, ele au un cu totul alt mod de apariție și emergență. Cele mai mari masacre din ultimele decenii au avut loc în Africa, iar noi nu știm nimic de ce și cum. Tinerii noștri politicieni, adică a doua generație de după 1989 sunt mai retrograzi și ignoranți decât părinții lor. O rușine. În Germani trăiesc circa 100.000 de evrei, Germania, prin vocea unor cancelari au denunțat și și-au asumat trecutul holocuastic, în timp ce la noi unii nici nu vor să audă, nu vor să creadă. Blajinul localnic, frate cu codrul? Ca evrei trebuie să ne apărăm atât demnitatea, cât și dreptul la combaterea xenofobiei, să cunoaștem obligația de a fi lucizi și obiectivi, după atâtea suferinți îndurate de secole și în special în anii 1933-1945. Nimeni nu este vinovat din naștere. Să lăsăm faptele să vorbească și să nu uităm că orice om poate fi aproapele nostru.
BORIS MARIAN
Ce inseamna” liber „, in acceptiune d-lui Iohannis? Inlocuim un „presedinte jucator „cu un „presedinte liber”? Liber la ce ?”Liber in ce fel? Liber sa ignore si el Constitutia?
Intr-adevar, felicitari OC pentru publicarea tuturor acestor articole si comentarii !
Felicitari „Observatorului”pentru opiniile din articolele publicate in perioada premergatoare alegerilor prezidentiale, semnate de Liviu Ornea, Carmen Musat, Anamaria Pop, Alex. Matei, Daniel Cristea- Enache.
Cat priveste publicarea opiniilor contrare , se cuvine apreciata si prezenta , si comentarea acestora ; ambele au contribuit la aprecierea in plus a analizelor facute de autorii mentionati.