La dolce vita

  • Recomandă articolul
S-au implinit 500 de ani de cind un european a aflat de existenta arborelui de cacao. Si anume pe insula Guanaja, pe care vestitul european, nimeni altul decit Cristofor Columb, a explorat-o pentru a patra oara in 1502. Cacao exista in Guatemala, Belize, Honduras si Mexic. Vechii mexicani venerau bautura de cacao, considerind-o „licoarea zeilor“. Nu e de mirare ca cercetatorul suedez Carl von Linn a botezat, in 1753, arborele de cacao cu denumirea latina Theobroma Cacao, adica „bautura zeilor“. In Europa, pretioasa descoperire a ajuns abia dupa citeva zeci de ani, fiind comercializata din 1585, multa vreme ca monopol al spaniolilor. Bautura preparata din praf de cacao si apa, ciocolata fierbinte, la inceput degustata in Peninsula Iberica numai de cei instariti care isi puteau permite sa plateasca preturi exorbitante pentru exotica licoare, a devenit populara si accesibila maselor abia in secolul XIX, ceea ce a avut ca urmare aparitia a zeci, sute de fabrici de ciocolata. Pina in ziua de azi, cacaoa si ciocolata (numele ii vine din aztecul CHOCOLATL) sint unele dintre cele mai raspindite alinturi culinare. Multi copii isi incep ziua cu o cana mare de cacao cu lapte fierbinte; dar nici adultii nu ramin mai prejos: […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.

object(WP_Term)#12882 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }