La moartea lui Leon Volovici (1938-2011)
Republicăm interviul acordat revistei Observator cultural in mai 2008
- 01-12-2011
- Nr. 602
-
Ovidiu ŞIMONCA
- In memoriam
- 3 Comentarii
Joi, 1 decembrie, într-un spital din Ierusalim, a murit istoricul literar Leon Volovici, născut la Iaşi, în 1938, stabilit în Israel în 1984. Revista Observator cultural l-a intervievat pe Leon Volovici la Bucureşti, cu ocazia lansării volumului Sertarele exilului, realizat împreună cu Norman Manea. Reluăm, in memoriam, acel interviu, care a conturat personalitatea lui Leon Volovici şi a prezentat traseul intelectualului evreu, în timpul comunismului românesc. Interviul din 2008 a fost realizat cu ajutorul şi participarea jurnalistei Claudia Postelnicescu. „Eu vreau să cunosc şi vreau să înţeleg“. Interviu cu Leon VOLOVICI Observator cultural, nr. 423, 15 mai 2008 Dialogul lui Leon Volovici cu Norman Manea, apărut la Editura Polirom sub titlul Sertarele exilului, ne-a îndemnat să-l căutam pe Leon Volovici pentru a-i solicita un interviu. Leon Volovici a susţinut la Universitatea Bucureşti, în această primăvară, seminarii de cultura şi civilizaţia iudaică. În Israel este cercetător principal şi conferenţiar la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Institutul de Iudaism Contemporan şi Centrul Internaţional pentru Studierea Antisemitismului. Volumul Sertarele exilului porneşte de la un dialog dintre Leon Volovici şi Norman Manea care descrie o ţară răvăşită de comunism. După 1980, România devine nu doar un teritoriu al fricii şi al sărăciei, ci […]
A fost un intelectual român de substanță. Echilibrat, cultivat, semit nefanatic. Avea un excelent simț al umorului pe care și-l manifesta cu pondere și multă grijă să nu lezeze interlocutorul. Simțea subtextul, intertextul și toate „textualismele” comunicării. Era, cu toate aceste subtilități și atenții, direct și sincer. M-a afectat dispariția lui. Dumnezeu să-l odihnească și să-i ocrotească memoria în rândul scriitorilor români!
Leon, o fire calda, toleranta , dublata de o inteligenta deosebita si de o cultura solida, de formatie universal-iluminista, dar cu o personalitate clara de scriitor evreu-roman, avand cultul prieteniei, Leon, bunul Leon , a plecat dintre noi, discret, asa cum a trait… A plecat prea repede, apoape neobservat, lasand un mare gol in literatura si in inimile celor care l-au iubit si pretuit. Domnul sa-l primeasca in Lumina Lui cea Vesnica !
Ana Ciucan Tutuianu
Dumnezeu sa-l odihneasca! S-a stins un important istoric al literaturii romane, un exeget subtil si un om luminos.