Laureaţii Premiilor „Observator cultural“ 2013
GALERII FOTO
- 09-04-2013
- Nr. 669
-
Observator Cultural
- Actualitate
- 2 Comentarii
Luni, 8 aprilie 2013 , la Teatrul Odeon, s-a desfăşurat cea de-a VII-a ediţie a Premiilor Observator cultural. În cadrul Galei, s-au acordat şapte premii la cinci categorii şi Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia. Laureaţii celei de-a VII-a ediţii a Premiilor Observator cultural 2013 Debut Marius Chivu, Vîntureasa de plastic, Brumar (poezie) Victor Rizescu, Tranziţii discursive: despre agende culturale, istorie intelectuală şi onorabilitate ideologică după comunism, Corint (eseu) Poezie Octavian Soviany, Pulberea, praful şi revoluţia, Casa de Editură „Max Blecher“ Critică / Istorie Literară / Teorie literară Ioan Pânzaru, Regimul interpretării: literatura şi sensul acţiunii, Polirom Eseu / Memorialistică / Publicistică Ion Ianoşi, Internaţionala mea. Cronica unei vieţi, Polirom Andrei Pleşu, Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste, Humanitas Proză Stelian Tănase, Skepsis, Trei Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia Premiul a fost acordat în acest an scriitorului Dumitru Ţepeneag.. Fiecare premiu la cele cinci categorii a avut valoarea de 2.000 de lei. Premiul „Gheorghe Crăciun“ pentru Opera Omnia a fost în valoare de 6.000 de lei. Din juriul celei de-a VII-a ediţii au făcut parte: Paul Cernat, Caius Dobrescu, Antonio Patraş, Iulia Popovici, Claudiu Turcuş, Carmen Muşat (preşedintele juriului) Trofeele oferite laureaţilor au fost realizate de Elena Dumitrescu, […]
cand, impreuna,Ion Ianosi si Andrei Plesu sunt premiati, ar fi o dovada de echilibru si de nepartinire acest premiu „ex aequo” pe care il ofera „Observator cultural”.
destule reprosuri se pot face celor doi premianti.Raman cartile, fara nici o indoiala, pline de miez,interogative, „lucrate” indelung.
„Internationala mea” – marturie despre trecerea prin ani bicisnici; nu despre rezistenta citim, ci despre „sa nu faci rau!” cand toti in jur faceau. Ion Ianosi – un om onest, care s-a marturisit. Injurat, ieri si azi, de Mircea Mihaies si de Vladimir Tismaneanu, Ianosi este figura Profesorului, cel care i-a invatat si i-a ajutat (in acele timpuri grele) pe foarte multi. In limitele incorsetatului sistem.
Andrei Plesu, prin „Parabolele lui Iisus”, ne provoaca sa gandim,sa ne minunam de actualitatea invataturii crestine. intr-o lume desacralizata, un ghiont sa ne mai revenim din superficialitate, consumerism si arghirofilie nu strica. Poate asta-i calea sau Calea…fara reverii utopice si totalitare, dar aceptand ca poate mai e si altceva, o „lume morala”, un „cer instelat”, cateva povete,speranta,increderea,darul Binelui.
Felicit revista „Observator cultural” pentru curaj, cutezanta, putere de a trece peste bariere ideologice,puterea sa priveasca lumea culturala ca o arena dialogului si nu ca infruntarea sangeroasa imprimata de presedintele Traian Basescu atatia ani. cand poti sa-i premiezi, pe aceeasi scena, la aceleasi premii, sub acelasi cer, pe Andrei Plesu si Ion Ianosi simti ca lumea este respirabila. traibila.inteligibila.rezonabila. am vazut noblete, eleganta, deschidere, politete si pretuire in aceste premii. mi-as dori ca si alte institutii, presedintia, guvernul, ICR, sa nu-si mai faca o „politica” numai din lovirea adversarilor – pe care poti sa-i infrunti civilizat si politicos -, ci sa caute un dialog din care publicul sa aprecieze forta argumentelor si slipirile unor minti eminente, cum sunt cele ale lui Ion Ianosi si Andrei Plesu. si celelalte premii si autori merita felicitari , dar am ramas placut surprins pentru premiul acordat volumelor „Internationala mea” si „Parabolele lui Iisus”.
Acordarea unor premii de prestigiu e un motiv de bucurie pt. iubitorii de literatatură. Să fie intr-un ceas bun!!!