„Lăutarii“ Joshua Bell şi Vlad Stănculeasa
- 22-01-2009
- Nr. 458
-
Florian BAICULESCU
- Arte
- 1 Comentarii
Un concert plin de armonii sublime şi de prospeţime s-a dovedit recentul concert de la Ateneul Român. Unde, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“ s-au produs multilateralul percuţionist, compozitor şi dirijor, francezul – mai vechi prieten al sălilor noastre de concert – Didier Benetti şi multitalentatul violonist român Vlad Stănculeasa. În program, o lucrare în primă audiţie a jucăuş-neliniştitului francez, Viziuni, cu sonorităţi exotice şi variate salturi armonice pentru ca să nu adoarmă Mitzura lui Arghezi, dar nici melomanii prea leneşi, la care s-au adăugat două piese clasice din marele repertoriu de concert. Concertul nr. 2, în sol minor, pentru vioară şi orchestră de Serghei Prokofiev şi Simfonia a IV-a de P.I. Ceaikovski. Surpriza entuziastă a serii a fost prestaţia de excepţie a violonistului român, care a electrizat sala şi a smuls nu doar ropote de aplauze. Pentru lirismul şi sensibilitatea dovedite, prin sunetul clar şi puternic, dar şi printr-un bun dozaj al virtuozităţii. Dincolo de rafinamentele partiturii lui Prokofiev, compozitor de mari fineţuri timbrale. Dacă Vlad Stănculeasa a obţinut cîteva aprecieri de genul „debut violonistic strălucit“ şi „rafinament violonistic şi înţelegere a textului rar întîlnite“ de la un critic muzical, pe cît de prestigios, pe atît de năzuros, precum […]
Da, avem nevoie de arta, de muzica buna, pentru ca altfel ne ofilim aici, in tara manelelor si a tupeului afisat al analfabetilor in diverse domenii, inclusiv muzical….
Sunt foarte fericita ca Vlad Stanculeasa, un violonist de asemenea valoare e roman si e adus pe lume de mine. Felicitari parintilor si mai ales mamei, care dupa mine e un model pentru grija si educatia copiilor!
Dr. Anca Patrascu