Lipsă de profesionalism
Evenimentul zilei şi cazurile ICR New York şi ICR Berlin
- 31-07-2008
- Nr. 434
-
Luminita MARCU
- Actualitate
- 7 Comentarii
Stau de ceva timp şi urmăresc cum se face cultură în cotidienele de mare tiraj din România. Am lucrat în domeniu şi ştiu foarte bine că Secţia de Cultură nu este o prioritate în businessul unui ziar, dar parcă nici nu putem accepta atîta lipsă de profesionalism… Trec peste amănuntele comice şi poate mai puţin importante de tipul Salman Rushdie – novelist (doar pentru că redactorul a tradus probabil un articol din engleză unde scriitorul era numit, firesc, „novelist“, ceea ce în engleză vrea să zică „romancier“) şi mă opresc la un caz recent, care pur şi simplu necesită cel puţin un protest. (Poate că o revistă a presei, publicată constant timp de cîteva luni, care să ia la bani mărunţi secţiile de cultură ale cotidienelor româneşti, nu ar fi inutilă… ca să nu mai spunem cît de amuzantă ar fi!) În articolul din Evenimentul zilei, „Scandal românesc cu Securişti, zvastică şi sex, la Berlin şi New York“, din 22 iulie 2008, autoarea, Ana Zidărescu, scrie un material sau mai bine zis face o compilaţie fără nici un discernămînt, fără minime informaţii pe care orice jurnalist cu un strop de şcoală ştie că trebuie să le dea şi fără nici […]
Prost articol. Insailat in pripa, fara concentrare, tendentios. Scris parca de un functionar marunt de la IRC. Ca se dovedeasca ce? Lipsa de orientare a impostorului roman? Aflatul in treaba? Grija patriotica de tip nou?
Cenzuram, Maria Ta ?!
Expozitia de la New York este in trend. Episodul despre Romania din „Frugal Traveler” (vezi New York Times) explica pe deplin lucrurile. Culturnicul itinerant al fituicii cu pricina preia de la un bucurestean afirmatia ca pe timpul comunismului romanii n-aveau voie la restaurant. Sensibila cultura americana, n-asa?!
Cultura americana nu e chiar atit de puritana si de imatura incit sa se simta lezata de reprezentari artistice ale falusului, zvastizii ori de bagatelizarea crestinismului (see O’ keefe& many many others) Comparatia cu India e fortata si comentariul rauvaitor, stimate gabrini.
A propos de „traditionalele” sarmale, nici acestea nu au fost inventate nici pe Dambovita nici in Iesi, ci sunt patent..turcesc, precum „traditionalii”mici nu sunt altceva decat cevapcici sarbesti!
Pentru un critic ce considera ca un autor are „un nume penibil”, concluziile sunt hazardate. Cultura americana este foarte sensibila la anumite reprezentari „artistice”: falus, zvastica, bagatelizarea crestinismului. Pentru americani, sunt semne ale decaderii. Daca la Bucuresti acestea sunt lucruri normale (oglindite in complexa realitate dimboviteana), cu atit mai rau. Sa le luam, totusi, drept diferente culturale si sa ne marginim a preciza ca o expozitie deschisa in India reprezentind o vaca macelarita ar isca un scandal monstru. Got it?
„cotidiane”, nu „cotidiene”