LITERATURA. Laura Esquivel, Ca apa pentru ciocolata

  • Recomandă articolul
Laura Esquivel, Ca apa pentru ciocolata, Traducere de Cornelia Radulescu Editura Humanitas, Colectia „Raftul intii“, 2004, 182 p. Romanul de debut al Laurei Esquivel, Ca apa pentru ciocolata, a cunoscut un succes de proportii, fiind vindut in peste 4 milioane de exemplare in toata lumea si, mai apoi, ecranizat. Tentatia de a-l citi s-a datorat initial convingerii ca voi avea prilejul de a ma reintilni cu o abordare rafinata a unei dimensiuni fundamentale a vietii noastre, cea culinara, asa cum o realizeaza Brillat-Savarin in a sa Fiziologie a gustului. Am sperat, daca pot spune astfel, intr-o abordare gourmet a erotismului. Surpriza mea a fost insa aceea a unei lecturi a carei senzualitate exotica este data tocmai de aspectul foarte traditional al pregatirii mincarurilor. Viata Titei, personajul central, este dictata de ritmicitatea ritualului gatitului. Romanul are structura unui jurnal defalcat pe douasprezece capitole, fiecaruia corespunzindu-i o reteta si o luna a anului. Sortita printr-o traditie nedreapta sa nu aiba voie sa se marite pentru a-si ingriji mama pina la moartea acesteia, Tita este silita sa renunte la barbatul pe care il iubeste, insa acesta alege, pentru a ramine aproape de ea, sa se casatoreasca cu sora ei. Legatura strinsa intre pregatirile […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.

object(WP_Term)#12882 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }