Nu pot să înţeleg şi pace cum funcţionează mintea unui om care, odată ajuns la putere, are impresia că deţine controlul absolut asupra prezentului, trecutului şi, mai ales, asupra viitorului. Contaminat brusc de o irepresibilă „beţie a puterii“, politicianul învestit cu încrederea electoratului uită cu totul de ce şi în ce împrejurări a ajuns în vîrful piramidei şi se comportă ca şi cum nimeni şi nimic nu l-ar mai putea clinti din actuala poziţie de putere. Nici memoria personală, nici memoria colectivă nu mai funcţionează în atare situaţie, căci omul politic pare convins că e nemuritor şi deasupra oricăror legi, că doar de el depinde să-şi asigure o neîncetată domnie şi o bunăstare netulburată de anchete şi investigaţii legitime ale instituţiilor Statului. „Statul sînt eu“, cu varianta „Statul sîntem noi“, cei cîţiva aleşi nu pentru a ne ocupa de treburile Cetăţii, ci pentru a ne asigura că noi şi copiii noştri nu vom cădea nicicînd sub incidenţa legii, căci Eu/Noi sînt(em) Legea. Cum altfel decît printr-o gravă amnezie sau printr-o teribilă dereglare a raţiunii ar putea fi explicat comportamentul de-a dreptul sfidător al „aleşilor“ neamului, care nu dau semne că ar fi învăţat ceva din istoria guvernărilor anterioare? Cum să crezi că e suficient să deţii controlul asupra justiţiei şi să livrezi maselor versiuni trucate ale realităţii, prin intermediul unor trusturi de presă controlate de patroni cu dosare penale grele, pentru ca puterea ta să dăinuie netulburat? Cine ignoră lecţiile istoriei să nu se aştepte să aibă altă soartă decît au avut, de-a lungul timpului, toţi aceia care şi-au închipuit că mulţimile pot fi manipulate la nesfîrşit şi că Istoria se opreşte vreodată în loc. Cu cît se vor cocoţa mai sus şi cu cît atitudinea lor sfidătoare va fi mai ostentativă, cu atît mai dramatică va fi prăbuşirea, indiferent dacă se va produce imediat sau peste cîţiva ani. E suficient să ne uităm la ceea ce s-a întîmplat în România în ultimii treizeci de ani: Ceauşescu, Iliescu, Năstase, Băsescu, Udrea, Ponta, toţi s-au crezut o vreme stăpîni deplini ai Istoriei şi ai destinelor umane şi toţi au fost aruncaţi ca nişte măsele stricate, în tomberoanele Istoriei. Cred oare actualii guvernanţi că vor avea o altă soartă?
Cu o mentalitate de vechili, convinşi că ţara li se cuvine şi că, odată aleşi, nimeni nu mai are dreptul să pună sub semnul întrebării corectitudinea deciziilor lor politice şi legalitatea acţiunilor lor, cei aflaţi azi la guvernare nu se deosebesc cu nimic de aceia care au guvernat în perioada 2008-2012 şi pe care îi înfierau cînd se aflau în opoziţie. Astfel încît, privind la ceea ce se întîmplă de ani de zile în politica românească, ai impresia că nu e vorba nici o clipă despre o confruntare între doctrine şi programe politice diferite, ci despre o bătălie pe viaţă şi pe moarte între diverse clanuri mafiote ce-şi dispută avutul public şi sferele de influenţă. Aşa se şi explică, de altfel, solidarităţile aparent imposibile, alianţele rapide între indivizi care păreau să se afle în familii ideologice diferite, legăturile subterane între foşti adversari politici deveniţi, în ultimii trei ani, parteneri în lupta împotriva legilor. Chiar şi atunci cînd în ringul politic mai pătrund, din întîmplare, politicieni oneşti, nu durează mult pînă cînd aceştia sînt fie expulzaţi, fie se transformă după chipul şi asemănarea celor cu ştate vechi în politichia autohtonă.
Alte măşti, aceeaşi piesă, alte nume, acelaşi circ grotesc şi sinucigaş, în fond, căci scadenţa iresponsabilităţii nu poate fi ocolită. Şi aceeaşi păguboasă încăpăţînare de a promova în funcţii de conducere, la nivel de ministere şi de instituţii ale Statului, tot felul de personaje a căror simplă prezenţă decredibilizează orice declaraţie de bune intenţii. Căci prăpastia dintre promisiunile electorale şi realitatea guvernării este imposibil de ignorat pentru orice om de bună credinţă, care are pe umeri cap şi nu ecran TV. Despre ce fel de schimbare se poate vorbi, cînd în locul lui Emil Boc vii cu Sorin Grindeanu şi apoi cu Mihai Tudose şi cînd Liviu Dragnea o înlocuieşte, la şefia Camerei Deputaţilor, pe Roberta Anastase? Cu ce ar fi mai buni Petre Daea, Liviu Pop, Olguţa Vasilescu şi Sevil Shaideh decît Adriean Videanu, Radu Berceanu, Sulfina Barbu şi Elena Udrea? De ce ar fi Violeta Varga, noua inspectoare pentru educaţie permanentă la ISJ Arad, mai adecvată funcţiei decît Elena Băsescu, europarlamentar „ales“ în mod fraudulos acum cîţiva ani? În fond, „principiile“ de selecţie a oamenilor sînt aceleaşi, astăzi ca şi ieri, indiferent de culoarea politică a „aleşilor“ – obedienţă, incompetenţă, demagogie, legături de rudenie şi, nu în ultimul rînd, relaţii cît mai strînse cu tot felul de şefi şi interese de afaceri comune. Cîtă vreme banul public este împărţit „frăţeşte“ între membrii clanurilor şi singurele interese pe care această clasă de profitori politici le mai reprezintă sînt doar cele personale, cîtă vreme instituţiile Statului vor continua să fie căpuşate de tot felul de rubedenii „ajutate“ să pornească în viaţă, deşi nu au nici o competenţă reală pentru funcţia respectivă şi, mai ales, cîtă vreme le vom permite acestor impostori să ne conducă şi să ne sfideze de la înălţimea scaunelor în care s-au cocoţat prin voinţă populară, slabe şanse să schimbăm cu adevărat realitatea imediată.
,,Nu pot sa inteleg si pAce cum functioneaza mintea unui om, care ajuns la putere, are impresia ca detine controlul absolut al prezentului, trecutului si mai ales alviitorului” Astfel inCepe articolul ,, Lumea pe dos.” Da ! Nu puteti sa inelegeti, fiindca nimeni n-ar putea sa inteleaga ,, Cel mai iubit dintre pamanteni” daca ar citi numai volumul trei, spre exemplu. Viata politica, economica, culturala a Romaniei dintre anii 1945 si 2017 are si ea trei ,, volume.” Daca-l citim numai pe ultimul sigur nu vom intelege mare lucru sau chiar nimic.
Nuputeti intelege sau nu vreti sa intelelegeti, fiindca ,, lumea pe dos” nu a inceput dupa 1989, ci ea este o continuare a primelor doua parti. ,,volume.”
Ea a inceput atunci cand, dupa 1945, lumea debusolata, dar bine manipulata, mintita, striga la manifestatii: ,,Stalin si popoul rus libertate ne-au adus !’ ‘iar,, reactionarii” murmurau : ,, Stalin si poporul rus ne-au intors cu fundu-n sus.”
De atunci, din 6 martie 1945, dar mai ales dupa 1 ianuarie 1948, dupa indepartarea fortata a Regelui Mihai I ,, lumea e pe dos.”
Tot ceea ce Romania avea de valoare, in politica, economie, armata, justitie, cultura, industrie, agricultura, germenii unei democartii inca neconsolidata, au fost inlaturati si au umplut temnitele, lagarele de munca, considerati dusmani, reactionari, tradtori.
Locul lor a fost luat de cei care voiau sa construiasca ,, homo sovieticus” Ultimul lot,, cel din procesul Dinu Pillat-Constantin Noica va lua drumul temnitelor, al algarelor de munca si de ,, reducre.”
Asa cun scria atunci {Pastorel ( Al O.Teodoreanu ) : ,, Din Banat si pan-la Iasi/ Se resimte lipsa sarii./ Tara-i plina de ocnasi /Cocotati in fruntea tarii.” Asta ar fi primul volum.
Volumul al II-ea incepe cu Ceausescu. S-au inchis temnitele pentru ,, dusmanii popoului”, dar s-au perfetionat dosarele securitatii si ,, tehnicile de ,, reeducare.”
In locul conducatorilor cu 4 clase primare au aparut cei scoliti la Stefan Gheorghiu sau au ramas chiar. Tudor Posstelnicu, fiindca avea 6 clase primare a ramas ( si nu mai el ) sa ne conduca pe noi cai de progres si ,, cilivizatie.”
sa construim uzine si fabrici socialiste,cu bani capitalistisi ,, omul nou.”
Am ajuns la ,, revolutia din 1989.” inceputa din disperare de tineri, varstnici entuziasti, dar preluata de Ion Iliescu si cellalati, eiusdem farinae, care au adus o democatie ,, originala” in locul democratiei populare a lui Dej.
Dorinta lor, ca si a predecesorilor nu a fost sa slujeasca poporul in numele caruia pretindeau ca au luat puterea.
Nai e nevoie de dovezi cand aflam care le sunt averile, conturile in banci in euro, dolari, lei ro, vilele masinile, concediile in statiuni, pe care inainte de a ajunge deputati, sematori, ministri, mari fnctinari de stat nu le puteau localiza pe mapamond.?
De aceea pot sa inteleg cum a functionat si functioneaza inca mintea acestor oameni….’
Si tot de aceea pot sa strig si eu precum Catavencu : ,, Dupa lupte seculare care au durat aproape 62 de ani, iata visul nostru implinit. Ce eram inainte de ’45 Ieri burghezia, azi democratia,, populara, ,, originala.”
Cat priveste intelectualii nostri de tip nou s-au cuibarit prin diferite O.N.G.uri, partide ,, democratice, fara orizont si doctrina, pe la ziare, televiziuni si talk-show-uri, ,, si dai si lupta si lupta si dai’, unii ditre ei din ,,vechea garda”isi dau cu resupusul.
Acesta ar fi al III-lea volum, care insa va urma cu al IV, pana cand, dar nu cred ca va fi posibil, ,,CITITORII” ISI VOR DA SEAMA CA ,, ROMANUL E PROST, PENTRU CA EI, CITITORII” SE INFORMEAZA DOAR DE LA ALTII. NU GANDESC CU MINTEA LOR. e MAI GREU !
SI STEPTA, ASTEAPTA. Ce steapta.Ce-au asteptat si cei din’89. ,,Dreptate ochii mei plansi, vor sa te vada.”
Un prieten Fb mă îndeamnă să trec pe titlul unui articol (pe care-l mursecasem, în nemernicia-mi) și ‘să dau o șansă’ articolului.
Cu mult regret, dar nu pot trata altfel, acel material.
Un pasaj:
„Alte măşti, aceeaşi piesă, alte nume, acelaşi circ grotesc şi sinucigaş, în fond, căci scadenţa iresponsabilităţii nu poate fi ocolită”
.
La remarca prietenului – pomenită sus – țin să precizez eu văd lucrurile din afara tipsiei principale a lumii.
Știu că zise ca ale mele riscă să arunce tot în aer, în mintea cuiva ce respectă regulile jocului, pe acolo. Și care funcționează în cheia: „Fiecare vituperăm irațional unul la altul”.
.
Mă uit în citat și observ că vorbele-s alese intenționat, cît să nu judeci legat de ele.
.
„Alte măști, aceeași piesă„…
Dincolo de faptul că-i posibil a figura și masca noastră, în vreo piesă oarecare….
Cînd nu au fost – să acceptăm ideea – măști și jocuri? Și cînd, vreo iritare de dînsele, a dus la vreo îndreptare a situației (să presupunem că era nocivă, și nu banala reprezentație a omenescului)
.
„Acelaşi circ grotesc şi sinucigaş,”
Departe de mine a interzice folosirea vorbei grotești (se înțelege că privește pe altul…)
Dar poate-i de intuit că opinia e a mea și atît. Iar cei din jur deloc obligați a vedea lucrurile ca noi.
Se înțelege că poți vorbi aici și de subiectivismul meu. Atîta doar că subsemnatul nu are jenă a se-așeza la vreo masă, legat de ideile, de subiectivismele lui.
.
Și cum e sinucigaș, acel circ? În text nu se spune nimic…
.
„scadenţa iresponsabilităţii nu poate fi ocolită”
Aici, văd eu, e zisă și de om rău – care se grăbește a plasa iresponsabilitate – și prostuț, care nu intuiește că-l poate întreba cineva de așa vorbă. Și anume cînd va fi scadența…?
Carmen Mușat face un viraj politic de pachebot transatlantnc. O să-i ia timp pînă la Crăciun să pună noul cap-compas.