LUNTRE ŞI PUNTE. Pixul lui A.Z.
- 25-07-2012
- Nr. 634
-
Radu Călin CRISTEA
- Actualitate
- 19 Comentarii
Dacă vreo distinsă oficialitate europeană, de la Barroso și Reding la Schultz sau Daul, m-ar întreba care este cel mai puternic om din România de astăzi, aș răspunde fără ezitare: Augustin Zegrean (A.Z.). Infuzat cu o legitimitate imensă din partea unei comunități occidentale pentru care președintele Curții Constituționale (C.C.) reprezintă culmea impozanței justiției, A.Z. are pe mînă destinul României. Dl Zegrean va hotărî încotro o va apuca țara și în ce dispozitiv politic. Înspăimîntat că dușmani ai democrației complotează pentru „desființarea“ C. C., A.Z. a chemat în ajutor Europa și Europa a percutat prompt, interpretînd SOS-ul lui A.Z. ca pe acela al unui stîlp al democrației brusc asediat de carii. Puterile urieșești astfel căpătate de chinta republicană a dlui Zegrean l-ar fi îndemnat, probabil, pe un Charles de Gaulle să avertizeze că resetarea C.C. de la București ar deregla relația dintre puterile în stat în sensul unei „guvernări a judecătorilor“. Parțial creștine înainte de a fi integral democrate, unele voci populare ale Occidentului l-au cotat pe A.Z. ca pe omologul autentic al unor Andreas Vosskuhle, Jacques Barrot sau Alfonso Quarante – apărători incontestabili ai constituționalității, oameni de carte și cu cărți, personalități ce impun prin competență probată, carieră fără episoade tenebroase […]
1.Câteva fragmente dintr-un interesant articol despre Durão Barroso, vechi de câțiva ani deja, semnat de Jean Quatremer, corespondent la Bruxelles pentru ”Libération”, specializat din 1990 în „probleme europene”, deci nelipsit de la Berlaymont:
”De droite, Barroso l\’est assurément après un départ à l\’extrême gauche : il a commencé au sein d\’un petit parti maoïste, le Mouvement de réorganisation du parti du prolétariat (MRPP) au temps de la Révolution des oeillets. ETONNANT ? Pas tant que cela quand on sait que le MRPP a été l\’un des principaux opposants à la prise du pouvoir par le Parti communiste portugais, au point que beaucoup pensent aujourd\’hui qu\’il a été financé et manipulé par la CIA. Après un séjour à Londres, il adhère à la fin des années 70 au très mal nommé «Parti social-démocrate» portugais, un parti de centre droit, toujours par engagement anticommuniste. Il a trouvé sa voie. L\’homme gravira patiemment tous les échelons. Il ne cache pas que son ambition est de devenir Premier ministre. Une fois élu, il impose alors une cure de rigueur sans précédent à son pays, dont les comptes publics ont été laissés dans le rouge vif par les socialistes. Il fallait du courage. Mais au milieu du gué, après à peine deux ans de mandat, il s\’exile à Bruxelles. Une semaine plus tôt, son parti a pris une claque monumentale aux élections européennes… Ce père de trois grands enfants (21, 18 et 16 ans), toujours marié avec leur mère, a laissé le maire de Lisbonne, son successeur longtemps haï à la suite d\’une querelle de coeur, se faire battre aux législatives.
Un éditorialiste portugais, Miguel Sousa Tavares, qui connaît bien son homme, a écrit récemment dans le quotidien ”Publico”, que «ses idées sont desséchées par les manoeuvres politiciennes, les stratégies de conquête du pouvoir et les ambitions personnelles». C\’est «un personnage constamment disposé au compromis et prêt à négocier tout et le reste y compris l\’essentiel, poursuit Tavares : Rien n\’est sacré, rien n\’est définitif, tout est négociable». Martin Schulz, le président du groupe socialiste au Parlement européen, ne pense pas autre chose :«Quand il parle aux socialistes, il est socialiste. Quand il parle aux libéraux, il est libéral. Il dit aux gens ce qu\’ils veulent entendre.» Barroso le caméléon, Barroso le manoeuvrier ? «Parfois je me trompe. Je n\’ai aucune peine à le reconnaître, se défend-il. J\’ai des doutes, je l\’admets. Mais n\’est-ce pas une preuve d\’intelligence.» Barroso le pragmatique, donc ?”
Hm! O abordare a ”subiectului” ușor diferită de cea atât de amuzată sau sincer ignorantă a marilor noștri comentatori politici adunați la ”birtuțu’ din pădure”…
2.Cât despre țara cea mică de tot, ar trebui, poate, să călătorească mai mult și comentatorii români. Măcar atât cât să verifice dacă Luxemburg este sau nu țara cu cel mai mare PIB din lume per capita (122 272 de dolari în 2011), o adevărată mică-mare putere economică, invidiată pentru salariile și pensiile pe care le oferă cetățenilor săi, enorme, comparativ cu cele din marile țări vecine, pentru independența pe care și-o afirmă și respectul pe care îl impune în zona. Iar ”vocala” pe care o ironizează românașul, se știe și se zice că n-ar fi, doar așa, o ex-jurnalistă oarecare, ci o persoană suficient de talentată sau abilă pentru a se bucura de prietenia și protecția unor capete încoronate.
Așteptăm cu interes să vină amândoi să-și ceară scuze de la jupân Titircă…
Toată istoria asta mă face să mă gândesc la in film vechi cu Fernandel, la noi i-a zis „Dinţosul”. Deci omul, perfect mediocru, miop, uşor mitoman, gris, va decide soarta naţiunii. Nu-l poţi acuza pe el (îmi vine chiar să zic „pe domnia-sa”) că aproape nu există, că este nevoit să-şi încropească o existenţă reală din invenţii – benigne, totuşi.(..„care nu sunt foarte maligne” – asta ar trebui să zic).
Dar rămâne un ceva care s-ar putea, având în vedere datele arătate, să-i depăşească anvergura. Avem un conflict între Lege şi realitate. Băsescu este ilegitim, asta este „realitatea”, dar este apărat de lege. Intr-o lume normală legea urmează realităţii, este condensatul realităţii. Tentaţia românilor, şi a „intelectualilor” în primul rând, este să conformeze realitatea după lege. Evident, este o con-formare artificială, pentru că, singura realitate adevărată este, bineînţeles,…. realitatea. (Nu-mi dau seama cât este minciună, şi cât rea-voinţă în atitudinea asta). Zegrean are acum „şansa” să arate că un miop care a trebuit să mintă un pic (nu din cale afară…) este într-adevar la înălţimea acestei provocări: o să păşim în suprarealism sau intr-o normalitate firavă. Tot la ce ne putem aştepta este să reuşească să fie „înţelept”. Este perfecţiunea miopilor de la COMAT, de la care nu trebuie să te aştepţi la iluminări ci, cel mult, la (plate) rectitudini. Dar ar fi MAI MULT decât onorabil, dl. Zegrean. N-ar mai fi un simplu „cod boală Q 12”.
Este reconfortant sa vad comentariile unor oameni pentru care am respect.
Cum am trait dezamagirea sa vad denuntul securist despre Petre Roman al lui Andrei Plesu. Nici Basescu n-a indraznit sa aiba asemenea atitudini!
Oare ce se intampla cu unii la batranete?
Dl Basescu si-a ales cu mare grija oamenii pe care sa si-i puna la butoane . I-a preferat pe aceia care , din varii motive , sa nu zica nici pis la deciziile sale.Dintre membrii CCR l-am recunoscut doar pe dl. Predescu , din vremea cand slujea cu tarie partidul d-lui Iliescu , ala cu sigla veche (mi se pare ca si numele partidului era altul) si chiar gandeam ca si PSD are pe cineva la CCR. Habar n-aveam ca dl. Predescu a trecut si pe la PRM ( nu vreau sa se creada ca am ceva cu acest partid ). Acum la care partid este? Ca pe cine serveste acum, nu mai este nici un secret. Privindu-i chipul la tv , ma gandeam ca este (fizic) aproape neschimbat , ca si acum 20 de ani, doar clipitul din ochi parca s-a mai accentuat. Cati anisori sa fi adunat dl. Predoiu?
Cred ca dl. Ciuvicel face nota discordanta privind limbajul folosit. Nimeni de aici nu i-a spus-o si poate ca si eu procedam la fel , insa fiind mai temperamental , nu m-am putut abtine. Multumesc autorului articolului pentru bucuria pe care mi-a produs-o , dupa cum si cam toate postarile s-au lipit de inima mea.
E drept, A.Z. n-a „judecat” nici o zi in vreo instanta juridica, dar in orice Curte Constitutionala (la noi si aiurea), ca institutie mai mult politica decat jurisdictionala, „judecatorii” sunt numiti pe baza unui algoritm politic (si daca nu ma insel, cred ca nici nu e musai sa fie juristi, in alte tari). Insa faptul ca nu sunt nici independenti, nici impartiali, nu-i scuteste de la obligatia de a judeca drept. La noi… aberanta decizie a CCR in cazul numararii voturilor e doar un episod flagrant din serialul coruptiei, in regia lui A.Z. Nedifuzat se pare la Berlin, Bruxelles… Pe de alta parte, poate ca, daca ar fi lipsit acea conditie a vechimii de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior, ar fi respirat un aer macar mai modern, daca nu mai curat, componenta CCR. Asa, deocamdata, avem o echipa care gafaie tot comunist. Criteriul vechimii devine in acest caz gol de substanta, prin lipsa oricaror conditii de atestare a probitatii profesionale, dar mai ales morale, a celor 9 care ne decid fara drept de apel soarta. Iar dl A.Z. ramane asul din maneca puterii, pe care il joaca pe o singura carte – si aia vag parapsihologica. Speram ca ultimul.
Multumesc pentru gratulatiuni. Sa tragem nadejde ca Zegrean va pleca macar din fruntea CC.
Mai intii ma bucur sa va regasesc comentind articolele mele. Ati fost intotdeauna un interlocutor agreabil. Cred ca oricum Basescu va pierde duminica. Fie la vot, fie intorcindu-se, emasculat si in pielea altui personaj, la Cotroceni. Si-a refuzat dreptul de a mai apela la mindria sa suprema – aceea de a fi ales de milioane de romani.
Ce inseamna „nihilizarea CCR”? Vorbim, pur si simplu, despre incompetenta crasa a Presedintelui CCR si despre implicarea lui, la vedere, de partea unei parti politice, recte a lui Basescu. Va rog sa nu amestecati lucrurile. Ceea ce eu nu am mai scris in articol este ca handicapul pe care il are l-a scos doar in 2009 ca sa se poata pensiona mai devreme si sa fie scutit de impozit. Ordonanta lui Boc privitoare la eliminarea posibilitatii de a fi in acelasi timp angajat si pensionar l-a ocolit pe d-l Zegrean. Sa va mai amintesc cum s-a antepronuntat in privinta reprezentarii Romaniei la Bruxelles, dupa care, desi a comis o ilegalitate, a participat la votarea aceleiasi spete? Nu cred ca va simtiti bine cu un asemenea individ care, detaliu poate marunt, e in topul celor mai bine platiti bugetari din Romania. Sau poate ma insel.
Excelent articol, ca întotdeauna. Inteligent şi fin ca o lamă de ras. Cît despre Zegrean, pot afirma ca medic că e de-o urîţenie dezgustătoare, iar ca scriitor, că nu se mai poartă genul ăsta de strabism convergent, la modă fiind strabismul divergent de tipul Traian Ungureanu, cu buzele umede, mai ales că Zegrean e practic orb. De unde şi trag nădejde ca va scrie ca Borges cînd va pleca în Argentina. Romane de Drept Constituţional ca, de pildă, Moartea şi busola.
AZ este portretul-robot al omului pe care şi-a construit Băsescu dominaţia politica, în anii puterii sale. Cu acest zombi a modernizat el statul, a-ntarit democraţia şi a luptat cu corupţia, comunismul, securismul. Totul, pe dedesubt, \”în sala maşinilor\”.
Din comandant de transatlantic, a ajuns de iceberg, fiindcă a văzut că nu-i rezistă nici un titanic.
Dindu-l jos la referendum, ne oferim şansa de a primi scuze publice de la Barroso, Merkel, Reding – după ce vor apărea documentele despre \”adevărata faţă a lui Băsescu\”.
Nihilizam CCR, conform directivei date de Voiculescu, apoi punem scula pe puterea Romanieiţ legalizam toate plagiatele, nu numai al lui Ponta, scoatem toti puscariasii de la Ravova & Co, iesim din UE si din NATO, ne alipim la Transnistria s-apoi trai neneaca pe banii boborului harnic, harnic dar dependent de antenele closetarului Felix si de transformatoarele lui Fenecchiu
Pentru o expertiza in kakistocratie sunati direct la Dorin Tudoran. Lasind gluma la o parte, toate partidele romanesti sufera de boala incurabila invocata de Dvs. Cum altfel, ca sa dau exemplul cel mai la indemina, s-ar fi nascut „grupul progresist” care a basculalt dezinvolt puterea atit intr-o parte, cit si in cealalta? Uninominalul parea sa fie un antidot si iata ca nu este. Pacat ca nu s-a adoptat modelul functional, daca nu gresesc, in Irlanda unde colegiul electoral care te-a votat te poate si demite. Vorbim insa si acolo de o cultura democratica evoluata si nu de politicieni pentru care (de majoritati vorbesc) politica nu e decit fanta catre o lume a afacerilor mai mult sau mai putin dubioase.
Dl.Barosso face parte din acea categorie de lideri fara anvergura, dar foarte cuminti (vezi si Annan, Solana etc.). Nu stiam de trecutul lui stangist si comentariul tau este binevenit. Interesanta e si foarte vocala V.Reding, Vicepresedinte al CE pe probleme de justitie, o \\\”populara\\\” dintr-un partid mic dintr-o tara mica de tot (Luxemburg) si foarte pofticioasa de cariera ampla. A intrat in politica dupa 20 de ani de jurnalism. In declaratia ei cam defazata legata de faptul ca Bucurestiul n-ar fi facut \\\”nimic\\\” in rezolvarea celor 11 cerinte ale CE, Reding adauga ca vrea fapte si nu \\\”scrisori\\\”. D-na Reding se refera desigur la scrisoarea tocmai primita din partea unui important numar de intelectuali de la Bucuresti, scrisoare in care sunt demontate destule din acuzatiile nefondate care au stat la baza atitudinii, zic eu, dezechilibrate a autoritailor de la Bruxelles.
M-as amuza, daca n-ar fi de-a dreptu’ tragic si sinistru, totodata… Tot mai multi sunt oripilati de unu’ sau altu din „spectru’ politic”, eludand un adevar tot mai evident: in Epoca Basescu ni s-a bagat pe gat, pe post de „meritocratie” sau „cei 15000 de specialisti”, cea mai dezgustatoare, ticaloasa si pernicioasa kakistocratie pe care a suportat-o vreodata Romania… Si asta-i doar inceputul sfarsitului si decaderii totale a Romaniei, pentru ca si pana si un „partid istoric” ca PNL s-a umplut suspect de mult, in ultimii ani, cu personaje de „invingatori” din categoria umana (sau subumana?!) a elenelor udrea si bourenilor… Batrana politica de cadre, deh, desi unii spun ca asta ar fi un foarte lucrativ management al resurselor umane de partid…
Cum altii spala bani, CCR pare ca spala „constitutionalitati”: cand e nevoie, cat e nevoie si in functie de cata nevoie are cineva, nu dau nume, becher mare; si tare. Cand este alintata cu „institutie imbecila”, tace, fiindca stie ca e o tandra alintare, o mangaiere pe crestet. o suparare trecatoare.
In ce-l priveste pe dl J.M. Barroso… Sa-l vezi avand insomnii din cauiza atacurilor unora asupra „statului de drept” e mai mult decat amuzant. Fost membru al unei miscari maoiste care-si propunea reorganizarea Partidului Muncitoresc Portughez si fost membru al Partidului Comunist Portughez. Or, partidele comuniste si-au construit trista glorie exact pe combatrea valorilor statului de drept: clasele sociale nu mai sunt egale, caci societatea este a unei clase anume: „clasa conducatoare”. Deci, fascinatii de „lupta de clasa” apara azi „statul de drept”. Interesant…
Nu cred ca Basescu va mucegai la Cotroceni din cauza Curtii Constitutionale. Mandatele unor judecatori vor expira in 2013 si e posibil, chiar probabil ca scorul de acum de 5-4 sa se rastoarne. La fel cum se va intimpla la sfirsitul acestui an la CNA. Idealul, greu de atins, este ca asemenea institutii sa-si cistige autoritatea prin independenta de politic. Ceea ce nu prea vad sa se intimple in viitorul apropiat intr-o lume atit de imbibata de politic.
Nu-mi faceam iluzii in ceea ce priveste membrii CCR data fiinf numirea pe criterii exclusiv politice a acestora, dar biografia acestui presedinte al Curtii este pur si simplu sideranta! Pe de alta parte se asorteaza cu celk care l-a numit!
Despre Curtea C. am aflat si noi ca exista abia dupa al doilea mandat al lui Basescu. Atunci au fost scandalurile cu cele doua voturi din parlament pentru locurile de judecatori. Opozitia de atunci a pierdut (prima data tot Anastase s-a ocupat de numararea voturilor…) si Basescu & PDL si-au asigurat un 5-4 decisiv. De atunci CC a jucat numai cum i-a dictat Cotroceniul. A fost cea mai inspirata masura preventiva a lui Basescu. Efectele se vad acum. Daca Basescu nu pica la referendum Curtea il va tine la Cotroceni pina ce va mucegai.
C.C. sint initiale care trimit mai mult la Comitetul Central comunist. Au cam aceeasi putere. E trist ca viitorul Romaniei e jucat de acesti noua judecatori. Autorul s-a oprit doar la Zegrean care este intr-adevar o aberatie a naturii. Ar mai fi avut de radiografiat niste exemplare. Acolo e plin de dalmatieni. I. Motoc care comenteaza hotaririle Curtii pe facebook si twitter? Venerabilul domn Predescu, un traseist de cursa lunga, cu un popas si pe la PRM? Madam Reding poate dormi linistita, le-a dat puteri nelimitate unor tipi/tipe care pateaza obrazul justitiei romanesti.