Mai poate exista o Europă a cetăţenilor?
G.M. TAMÁS - Postfascism şi anticomunism. Intervenţii filozofico-politice
- 02-04-2015
- Nr. 766
-
Emanuel COPILAŞ
- ISTORIA IDEILOR
- 3 Comentarii
Profesorul Gáspár Miklós Tamás îşi asumă frontal o identitate intelectuală şi politică de sorginte marxistă. Gest lăudabil, într-un context ideologic impregnat pînă la refuz de neoliberalism, şi totodată necesar. A aparţine stîngii radicale – asta nu înţeleg mulţi intelectuali de dreapta – nu echivalează însă cu a fi obtuz sau cu a camufla într-un fel sau altul o apetenţă pentru fostele regimuri comuniste est-europene. Nici pe departe. Tamás a fost, de altfel, o voce disidentă atît în rîndurile intelectualităţii maghiare transilvănene, cît şi în cadrul intelectualităţii budapestane, autorul reuşind să emigreze în 1978, după numeroase persecuţii şi şicane, în Ungaria vecină. Acolo s-a impus ca o figură centrală a disidenţei de la sfîrşitul anilor 1980 şi a activat ca deputat în Parlamentul acestei ţări între 1989 şi 1994, perioadă asupra căreia are amintiri ambivalente: atît plăcute (euforia libertăţii), cît şi, retrospectiv, mai puţin plăcute, acestea din urmă constînd în incapacitatea de a înţelege, pe moment, gravele turbulenţe sociale care au rezultat din abandonarea entuziastă a unei societăţi lipsite de cele mai elementare mijloace de protecţie instituţională în mîinile multinaţionalelor occidentale. Drama istorică a regimurilor Cartea nu se ocupă însă numai de perioada de după 1989, ci este echilibrată, în sensul […]
Max Weber sau marxism
Doctrina comunistă tot doctrină teoretică a rămas. In Nord-vestul Europei socialdemocratia de tip suedeză, norvegiană, daneză, olandeză, vestgermană sau chiar austriacă nu prea are nimic comun în ultimii 60 de ani cu teoria marxistă a profesorului Tamás (si mai nimic cu teoria lui Lucacs…). Etica protestantă in Nord-Vestul Europei si practica administrativă in Sud-Est stau spate în spate si în nici un caz ochi în ochi. Stînga lui Tsipras în coaliţie cu ultranationalisti la Atena nu sînt viitorul Europenilor din NORD-Vestul Europei, şi în nici un caz la Londra, unde au studiat junii greci, care azi fac o propagandă de stínga, la prima vedere reuşită. Cine plăteşte impozitele de care are nevoie un experiment de stînga în SUD-Estul Europei ? Pîna cînd? Cîte experimente mai sunt posibile pe spinarea tinerilor în SUD-Estul Europei, într-o Europa liberă şi unită de mult timp în „Zollunion (EWG Europäische Wirtschaftsgemeinschaft celor 6 la început 1956…..)”, care inculde de mult Turcia.
Elveţia e un exemplu cu patru limbi oficiale de stat, fără conflictele unei vecinătăti romăno-maghiare. Care sunt relaţiile reale ale romănilor în regiunile „istorice” Transilvania, Banat, Bucovina cu maghiarii, evreii, sasii,svabii,sărbii, ucrainienii, bulgarii. Ce fel de „prietenii” reale ? Care viitor ? Unul cu o teorie dogmatică de stînga ?…deja vu? Vorbe si fapte…..
chestii interesante spune omul!
ideologic vorbind, societatile comuniste nu erau marxiste, erau functionaliste! de aceea tara nu a avut marxisti autentici si puternici, in comunism, ci doar niste amarati de ideologi…
dupa esecul din anii 50 cu clasa muncitoare conducatoare, managementul a revenit unei elite..evident ca au existat solutii-amestec, com, bop si conducerea executiva..dar ele nu puteau fi decat partial valide, atata timp cat intreprinderea nu avea autonomie financiara, economica..etc..
in alta ordine de idei, comunismul a mentinut, nu discut motivele, o schema precapitalista, cea a adevarului economic ca adevar politic..
social vorbind, ma refer exclusiv la tara noastra, comunismul a fost o forma de modernizare prin rationalizari de factura birocratica…daca ma pot exprima astfel..
cu timpul, s-a produs o feudalizare a managementului de tara..dependenta de vointa si sufletul presedintelui ce ocupa scaunul de rege-soare..
de altfel expresia sintetica feudalo-rationalista este aceea de vizita de lucru…
dar a apartine acum de stanga radicala inseamna a fi obtuz … Dvs dati model social-democratia nordica, care este ceva de centru-stanga, dar foarte departe de stanga radicala ! Orice extrema (de stanga sau de dreapta) duce la dezordine sociala cel putin si la involutie …