Marele şoc
- 19-10-2016
- Nr. 845
-
Cristian PÎRVULESCU
- Editorial
- 2 Comentarii
Două Americi, dar totodată două lumi diametral opuse par să se înfrunte în alegerile prezidenţiale americane din 8 noiembrie. Totul decurge ca şi cînd cea mai neagă predicţie a părinţilor fondatori americani s-ar împlini: dictatura iraţională a unei majorităţii fabricate print-un aflux de ură riscă să scoată America de pe şine. Din precauţie, pentru a împiedica o astfel de posibilitate, părinţii fondatori au creat un sistem electoral în care votul popular (proporţia voturilor cîştigate de candidat) este ponderat de votul electoral (numărul marilor electori aleşi la nivelul statelor). Aparent America, cel puţin în principiu, este protejată de sistemul electoral mai bine decît Europa împotriva tendinţelor iliberale care au luat avînt pe Bătrînul Continent, în vreme ce riscurile populiste ar putea fi controlate de un sistem de partide bine rodat. Şi totuşi: acum lucrurile par să fi evoluat într-o direcţie periculoasă. De fapt, preşedintele SUA nu va fi ales pe 8 noiembrie, ci pe 19 decembrie 2016, atunci cînd se vor întruni în capitalele statelor membre ale federaţiei şi în Washington colegiile marilor electori care vor proceda la alegerea preşedintelui, iar procedura formală se va termina pe 6 ianuarie a anului viitor, cînd certificatele de vot trimise de statele membre şi […]
…………..“ … De aceea, alegerile prezidenţiale americane de anul acesta sînt decisive nu doar pentru America, ci pentru evoluţia democraţiei în lume …… „ ………….
Tinerii americani nu sunt pasivi. Există o tradiţie de la începutul SUA de acum 400 de ani de a gîndi şi de a trăi “comunitar”. B. Sanders nu este singur. Un exemplu este doamna Sarah Leonard de la „The Nation“. Cuvîntul asigurare socială sau chiar „socialism“ nu descuragează, nu sperie! (….. ….. Die neue junge Stimme Amerikas: Links, provokant und voll radikaler Kraft zur Utopie” – so stellt der Europaverlag Sarah Leonard vor. Die US-Amerikanerin ist Mitherausgeberin des nun auch auf Deutsch erschienenden Buches „Die Zukunft, die wir wollen” und leitende Redakteurin des linken Magazins „The Nation”. Die Frage ist: Welche von den im Buch propagierten Ideen für ein soziales Amerika lässt sich verwirklichen? 15-Dollar-Mindestlohn, funktionierender Klimaschutz, flächendeckende Kinderbetreuungsangebote und medizinische Versorgung für alle? Sie habe, im Gegensatz zu vielen ihrer Landsleute, keine Angst vor dem Wort „Sozialismus” sagt Sarah Leonard. Für ihr Land wäre es zudem gut, noch eine dritte starke Partei zu haben, die in der Politik mitmischt – mit Linken wie Bernie Sanders. Denn mit einem neuen Präsidenten oder einer neuen Präsidentin allein sei es nicht getan.
Zwei schlechte Optionen stehen zur Wahl…. / un salar minim de 15 Dolari pe oră,…. asigurare medicală, grădiniţe etc… ….. .). In cartea „Sarah Leonard, Bhaskar Sunkara (Hrg.): Die Zukunft, die wir wollen. Radikale Ideen für eine neue Zeit“, …. viitorul pe care îl vrem. Idei radicale pentru un timp nou, este un exemplu pentru „stînga“ de azi în SUA.
… „ … Într-o epocă în care clivajele – aceste diferenţe structurale şi structurante care împart societăţile în grupuri antagoniste – păreau depăşite, alegerile americane dezvăluie că decalajul valoric al ideologilor tradiţionale rămîne actual… „ ….
E bine ca în observatorul cultural al secolului 21 să se prezinte pluralitate, se realizează astfel o „reconstituire” a patrimoniului românesc şi universal. E necesar. E momentul. România se prezintă în primăvara 2018 la Buchmesse Leipzig (în care/cîte limbi….. patrimonioul literar de ieri, de azi…), are preşedinţia UE la sfîrsitul anului 2018 şi cinci ani de pregătire pentru TM2021.
Car sunt priorităţile pentru parlamentare 2016?
Ce urmează 2016-2018-2021?
Ce îşi doresc tinerii în România Europeană 2016, cei care nu optează pentru „brain drain”…?
………. „ … Dacă acum, cu doar trei săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale americane, imaginea unei societăţi nord-americane mai fracturată ca niciodată pare actuală, aceasta se datorează în special confruntări ideologice de factură apocaliptică pe care ultraconservatorii, care au preluat controlul Partidului Republican, o propagă…… „…..
Salarul minim 2017 în SUA de 12 Dolari pe oră, în loc de 8,75 $ azi, ar fi o victorie a lui B. Sanders, fostul candidatul democrat care o împinge pe doamna H. Clinton înspre „binele public” al amricanului de rînd. Doamna H. Clinton cu relaţiile ei mult pre „intime- inţestoase” cu Wall Street şi marile finanţe are şanse de cîstig 2016 şi din cauza candidatului republican D.T căzut în disgraţie. Doamna H. Clinton continuă 2017 pe traseul lui Obama, cu orientare spre Pacific, dar mai dură cu Rusia lui Putin. Candidatul învins D. Trump îl „plagiază” pe Berlusconi, îşi crează un imperiu de staţii TV şi de medii pentru a hrăni clientela sa politică numeroasă de dreapta (isolaţionism, populism..). Ce inseamnă o preşedintă H. Clinton 2017? Ce e de asteptat pentru UE, Romania? E cazul ca în UE să se ajungă la decizii credibile, altfel decît cu CETA/Canada actual? Subsidiaritate (UE decide numai ce nu se rezolvă in statele parrtenere, cu o armată UE, monedă Euro, Schengen, …) ca principiu constitutiv principal pentru tînăra generaţie în UE? Decizii în UE începînd 2017-2018 cu o majoritate calificată (dublă, tări şi număr de voturi)? Deblocarea obstacolelor actuale în UE? Să asteptăm în UE deciziile preşedinţiei SUA 2017? Incotr-o Romania eurpeană 2016-2018-2021?
… „ … Două Americi, dar totodată două lumi diametral opuse par să se înfrunte în alegerile prezidenţiale americane din 8 noiembrie. .. „…
SUA e un continent, cu state foarte diferite şi totusi funcţionează bine ( o monedă $, o limbă administrativă republicană, … cu foarte multi limbi locale/de cartier acceptate şi protejate). Ce aşteptăm de la SUA 2017?
Ce aşteptăm de la UE 2016?
Ce e de făcut în Romania europenă 2016-2018-2021?