„Milă voiesc, iar nu jertfă“
- 22-01-2016
- Nr. 806
-
Tereza-Brînduşa PALADE
- Actualitate
- 1 Comentarii
Papa Francisc a proclamat anul 2016 ca pe un Jubileu al Milostivirii, care marchează un „timp special“, considerat de creştini sfînt, în care toţi cei care îşi regretă sincer păcatele prin spovedanie primesc mîngîierea milostivirii divine. Milostivirea, explică Papa Francisc, merge mai departe decît iertarea, întrucît e un gest de consolare care îl învăluie pe cel care a greşit, precum tatăl din parabola fiului risipitor. Mai mult, milostivirea vindecă. Iertarea poate fi strict omenească („te iert, dar nu te uit“). Milostivirea care vindecă este, în schimb, rodul singular al acţiunii divine. Acest „eveniment jubiliar“ este marcat şi de apariţia simultană, în mai multe limbi, a cărţii Numele lui Dumnezeu e Milostivirea – în fapt, un dialog al Papei Francisc cu Andrea Tornielli. În limba română, cartea a apărut la Editura Trei. Este de sperat că apariţia lucrării la o editură neconfesională îi va asigura o audienţă mai largă decît sfera creştinilor practicanţi. De altfel, nu este prima carte de interviuri cu Papa Francisc care apare în româneşte la o editură fără profil confesional. Secolul al XX-lea a fost, de altfel, unul în care catolicismul a descoperit mesajul milostivirii. Începînd cu Papa Ioan al XXIII-lea, care a deschis Conciliul Vatican II […]
E adevărat că o carte ieșită la o editură neconfesională are o mai bună difuzare, dar uneori apar probleme de traducere. Au fost mai multe cazuri de cărți în care ital. „carità”, care e a treia virtute teologală, deci iubirea, a fost tradus cu „milă”, deformând mesajul.
În cartea de față, e regretabil că ital. „corruzione” a fost echivalat cu „depravare”, care e altceva. De la începutul pontificatului Papa Francisc nu obosește să denunțe corupția: mesaj foarte potrivit pentru vremurile noastre.
În rest, ne bucurăm de apariția acestei cărți. Și de recenzarea ei în „Observator”.