Noica. La noi şi la ei – mai ales la ei
Dialog între Costică BRĂDĂŢAN şi Horia Corneliu CICORTAŞ
- 18-03-2011
- Nr. 567
-
Horia Corneliu CICORTAŞ
- Actualitate
- 4 Comentarii
Horia Corneliu Cicortaş: Săptămînile trecute, presa din Italia şi România a adus în atenţie, graţie semnalării dumneavoastră, cazul Galimberti-Noica. Cum aţi descoperit acest plagiat? Costică Brădăţan: Absolut din întîmplare, cum probabil că se descoperă cele mai multe plagiate. Acum cîteva luni, am recenzat traducerea engleză a cărţii lui Noica pentru Times Literary Supplement. Aşa am ajuns s-o recitesc. Cam tot în aceeaşi perioadă, citeam şi cartea lui Galimberti, unde m-au izbit dintr-o dată respectivele pasaje noiciene, căci au o anumită îndrăzneală speculativă şi o forţă poetică pe care nu le uiţi uşor. L-am căutat imediat pe autor şi astfel am descoperit că există o întreagă istorie a plagiatelor galimbertiene. Mai întîi am vrut s-o las baltă, mi-am zis că o acuzaţie de plagiat în plus sau în minus, la cîte există deja, nu mai contează. Am realizat însă că toată povestea asta are ceva nespus de amuzant (după cum aţi observat, textul meu e scris într-o cheie apăsat ironică): în ţara unde a apărut stereotipul „românii sînt hoţi“, iată că cineva s-a apucat să fure de la români. Cum poţi să rezişti? Cel puţin dacă Galimberti ar fi făcut un gest, dacă ar fi ieşit în faţă să ia apărarea […]
sunt doar un cititor pasionat – prefer oricand un „plagiator” viu si creator unui analist steril (cu „principii”)…
incitante atat intrebarile cat mai ales raspunsurile lui C.Bradatan, care isi invedereaza vastul ambitus al pregatirii,
spiritul exegetic, incisivitatea paradoxului si caliatea de ironist, si in general plasticitatea stilului, colocvial si totodata aulic, o adevarata desfatare spirituala ce trece dincolo de subiectul penibil al plagiatului acestui domn universitar U.G..Mi-au placut printre altele formularile tip „subcultura mediului universitar” , dar nu si faptul ca l-a uitat pe Vattimo in favoarea lui Eco (filosof?). Horia Cicortas i-a tinut piept intervievatului cu brio.
mi-a facut placere sa citesc interviul- echilibrat, acid, memorabil. ma bucur ca dl Bradatan nu a constatat doar pentru sine plagiatul, ci a fost activ in a-l demasca. Memorabil!
Excelent interviu! Costică Brădăţan a reuşit să pună în valoare complexitatea plagiatului, să arate motivaţiile plagiatorului şi calitatea sa de victimă, cât şi nocivitatea actului de a plagia.
Discuţia de faţă vine foarte bine în contextul ,,cazului,, Ionescu. Desigur că apărătorii lui Ionescu vor vedea în textul de faţă numai acele lucruri care scad din nocivitatea actului de plagiat.
O ultimă observaţie: sunt de acord cu ideea că nu e cazul să facem din marile personalităţi ale generaţiei 30 nişte piese de muzeu.
Adrian Niţă
http://ifilosofie.uv.ro/adriannita/index.htm