Norman Manea în România: lansări, dezbateri, întîlniri cu cititorii
Vineri, 19 noiembrie, ora 18.30, la Tirgul Gaudeamus, are loc dezbaterea: "Norman Manea: obsesia incertitudinii"
- 12-11-2010
- Nr. 550
-
Observator Cultural
- Actualitate
- 4 Comentarii
Prozator şi eseist, profesor de literatură europeană şi „writer in residence“ la Bard College, New York, Norman Manea este, în prezent, cel mai tradus autor de limbă română. Din 1986 s-a stabilit în America şi, de-a lungul timpului, a cîştigat numeroase premii prestigioase: Premiul MacArthur, în 1992, Premiul Internaţional de Literatură Nonino pentru „Opera Omnia“, în 2002, Premiul „Francine et Antonie Bernheim“, în 2009 etc. Norman Manea a debutat, în 1969, cu volumul de proză scurtă Noaptea pe latura lungă. Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se numără Anii de ucenicie ai lui August Prostul (1979), Octombrie, ora opt (1981), Plicul negru (1986), Despre Clovni: Dictatorul şi Artistul (1997), Fericirea obligatorie (1999), Plicuri şi portrete (2004), Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow (2008). Romanul Întoarcerea huliganului, din 2003, apărut simultan în Statele Unite şi România, a fost recompensat cu Premiul Medicis Étranger, în 2006, după apariţia în limba franceză. Anul acesta, Norman Manea a primit cu Ordinul francez al Artelor şi Literelor – titlul de „Comandor“, ocazie cu care Ambasada Franţei în România a lansat invitaţia către scriitor de a participa la o serie de evenimente, iniţiate şi organizate de Editura Polirom şi Institutul Francez/ Ambasada Franţei în […]
Dragi cititori,
Va recomand un interviu cu Edward Kanterian pe care l-am publicat acum trei ani in „Observator cultural”.
Detalii:
http://dev.observatorcultural.ro/Vad-la-oameni-din-generatia-mea-aceeasi-dorinta-de-a-si-asuma-istoria.-Interviu-cu-Edward-KANTERIAN*articleID_18735-articles_details.html
De asemenea, va invit sa parcurgeti volumul „Curierul de Est. Convorbiri cu Edward Kanterian”, volumul aparut la Editura Polirom in „seria de autor Norman Manea”.
Detalii:
http://www.polirom.ro/catalog/carte/curierul-de-est-dialog-cu-edward-kanteria-3898/
In seara de joi, Norman Manea si Edward Kanterian au avut un dialog la Facultatea de Litere – Universitatea Bucuresti. Cei doi, impreuna cu Paul Cornea, Carmen Musat, Daniel Cristea-Enache, Paul Cernat, Claudiu Turcus, participa, vineri seara, la Tirgul de Carte Gaudeamus, de la ora 18.30, la o masa rotunda intitulata „Norman Manea: obsesia incertitudinii”.
Va invitam sa urmariti aceasta dezbatere.
Cu stima,
Ovidiu Simonca
…un model de echilibru, de nuanta si de spirit mereu in cumpana. „In cumpana apelor”, cum zicea Blaga: traieste peste tot si nicaieri, pretutindeni esta acasa, dar singura lui casa e limba romana.
Aseara, la Institutul Francez, a fost o sala plina, care i-a admirat elocinta si umorul.
Miine, la Gaudeamus, as vrea sa-l vad impreuna cu Edward Kanterian, un mare intelectual roman, prea putin cunoscut in Romania.
In numarul care a aparut azi pe print, si va fi miine si on-line, puteti citi un interviu cu Norman Manea. Titlul interviului: „Unii intelectuali s-au angajat in dubioasele anexe ale Puterii”. Grupajul contine si cronici la volumele „Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian”, „Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici”, „Laptele negru”, „Intoarcerea huliganului”, „Vizuina”.
Participa la acest grupaj din „Observator cultural”: Dana Pirvan-Jenaru, Paul Cernat, Daniel Cristea-Enache, Bedros Horasangian, Antonio Patras, Liviu Antonesei, Ovidiu Simonca.
Publicam si o corespondenta de la Madrid, de la Luminita Marcu, despre lansarea ultimei carti in spaniola – „El Te de Proust. Cuentos reunidos” de Norman Manea – Editura Tusquets, traducere de Joaquin Garrigos si Susana Vasquez – un volum de nuvele, alcatuit dupa editia romaneasca a volumului „Octombrie, ora opt”.
Despre intilnirile lui Norman Manea cu cititorii, despre dezbaterile si lansarile de carte desfasurate la Bucuresti (miercuri, 17 noiembrie – Institutul Francez, joi, 18 noiembrie, ora 18.00 – Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti, vineri, 19 noiembrie – Tirgul Gaudeamus) vom relata in numarul de saptamina viitoare al revistei „Observator cultural”.
in numarul actual al Observatorului cultural ce vom gasi pe tema asta?