RootlessRoot este o platformă prin intermediul căreia creatorii ei – Linda Kapetanea și Josef Frucek – dezvoltă un limbaj artistic accesibil, primordial, creativ și jucăuș, cu un accent pus pe emoția umană și pe expresia culturală. Linda Kapetanea (Grecia) și Josef Frucek (Slovacia) au înființat, în 2016, compania RootlessRoot și au pus bazele programului de cercetare Fighting Μonkey, care este o metodologie aplicată a artelor marțiale în educarea dansatorilor și a actorilor. De asemenea, organizează workshopuri în cadrul festivalurilor internaționale și al facultăților de profil.
Linda Kapetanea a absolvit Greek State School of Dance în Athens. A primit o bursă de la Greek State Scholarship Foundation, care i-a permis să studieze la Merce Cunningham Studio, Movement Research and Dance Space, New York. A colaborat cu diverse companii din Grecia și din străinătate, iar în 2002, a primit, din partea Ministerului de Cultură al Greciei, Premiul pentru Cel mai bun artist al stagiunii. Între 2002- 2005, a activat în cadrul Flemish Ultima Vez Company/ Wim Vandekeybus (Blush, Blush Movie, Sonic Boom, Puur, Here After Movie), iar în 2006, a fondat, împreună cu Jozef Frucek, RootlessRoot, o platformă care să le găzduiască producțiile proprii, precum și programele lor de cercetare și educație. Între 2006 și 2012, Linda a predat la Athens State School for Dance. Jozef Frucek a absolvit Academy of Music and Theater din Bratislava, în perioada 2002-2005, a fost membru al companiei lui Wim Vandekeybus, Ultima Vez, a creat versiunile pentru scenă și film a Blush și Sonic Boom. Între 2005-2006, a colaborat cu Royal Flemish Theater din Bruxelleles, iar din 2012, este profesor la University Ludwik Solski State Drama School din Krakovia.
Europium, cel mai recent spectacol al RootlessRoot, va putea fi vizionat pe 15 martie, la Teatrul Odeon din București (ora 19.00), în cadrul unui eveniment organizat de Fundația Culturală Greacă și Centrul Ceh. Evenimentul este recomandat de Festivalul LIKE CNDB 2017, fiind organizat în parteneriat cu Teatrul Odeon, Centrul Național al Dansului și Ambasada Republicii Cehe. Proiectul este inițiat de Centrul Cultural Onasis din Atena și de RootlessRoot, în colaborare cu Centrul de Dans JoJo-Oulu.
„Stîlpi care se deplasează, care ocupă mereu alte și alte locuri, într-o încercare de a se crea o casă trainică și sigură, de a se construi o plută menită să poarte un grup de oameni spre un nou continent, o nouă civilizație și, totodată, să ridice un zid rezistent împotriva acelora care complotează împotriva civilizației europene. Stîlpii aceștia duc cu ei numeroase și diverse istorii, la fel ca și aceia care le construiesc sau le dărîmă pentru a crea ceva nou. Adesea, oamenii vor purta acești stîlpi ai istoriei și ai civilizației ca pe o cruce. Trebuie să îi suporte, înainte de a-i distruge sau de a fi striviți de ei. De altfel, acesta este și cursul istoriei umanității: creație, triumf, distrugere și o nouă creație. Europium explorează natura acestor istorii, identitatea lor: istorii care ne-au fost spuse în mod repetat, istorii care ne-au format, care au devenit o experiență trăită. Istorii care explică felul în care funcționează civilizația fragilă în care trăim, precum și valorile devenite importante pentru noi. Fiecare va da un sens și un conținut proprii acestor istorii. Într-o Europă aflată în criză, nimic nu mai este sigur: nici valorile create, nici cultura. RootlessRoot ne pregătesc însă pentru un singur lucru: sfîrșitul, oricare ar fi el, va fi cu siguranță unul mai bun. Ca un nou început, ca o promisiune proaspăt făcută pentru viitorul nostru și al Europei, cu noi istorii încă și mai fascinante, în care arta și cultura vor juca rolul principal.“ (Yorgos Mitropoulos, pe gr.euronews.com)
RootlessRoot a devenit cea mai importantă platformă de dans contemporan din Grecia – cum și-a cîștigat renumele, care au fost etapele de dezvoltare și care este metafora din spatele numelui?
Performăm și predăm în Grecia de mai mult de doisprezece ani. Ne adresăm în special studenților la dans, artiștilor din teatru și lumii artistice în general, iar asta se datorează faptului că îi invităm pe oameni să experimenteze elementele primare ale mișcării umane dincolo de denumiri și forme. Ne dorim să facem astfel încît comunitățile cu care interacționăm, fie că sînt de artiști, atleți sau oameni de știință, să își dea seama că numai mișcarea încărcată de sens poate să producă o schimbare reală și să ne favorizeze dezvoltarea personală. Nu ne propunem să atingem o estetică incomprehensibilă. Noi vrem să căutăm rădăcinile ființei umane. Acesta este interesul nostru. Și astfel am ajuns să dăm acest nume companiei – datorită procesului de căutare a rădăcinilor noastre fără capăt, datorită acestei călătorii către principiile fundamentale.
Cum ați descrie elementele care definesc structura de bază a companiei voastre?
Lucrăm cu prieteni care se întîmplă să fie cu adevărat buni în ceea ce fac. Ne plac colaborările pe termen lung, exact ca prieteniile de durată. Și ne place să ne testăm cunoștințele, să explorăm noi teritorii și să ne inspirăm din cei mai buni. De aceea stabilim parteneriate cu oameni din mediul artistic și nu numai, dar care au atins realizări semnificative în domeniile lor.
Care este filozofia mișcării promovate de compania voastră și ce vă propuneți să transmiteți prin aceasta?
Ne place să ne aplecăm asupra mișcării care se naște din necesitate, din contextul real al vieții. Nu facem ceva doar deoarece credem că este pur și simplu frumos, dar nu are greutate, și astfel, pentru noi, frumusețea se regăsește în context, o persoană care fuge de coșmarurile sale, o persoană care creează un obiect, un bucătar care gătește pentru familia sa, un luptător care luptă, un vînător care așteaptă în pădure cu orele, un atlet care se antrenează, un părinte care își poartă copilul în brațe pentru a-l salva de război. Găsim frumusețea în toate aceste mișcări.
Care sînt contrastele și asemănările între voi, cei doi fondatori ai companiei, avînd în vedere că veniți din țări diferite și că aveți un background cultural diferit?
Cîteodată nu putem să traducem o glumă cu toate nuanțele sale, pentru ca celălalt să îi înțeleagă toate subtilitățile. Dar cînd amîndoi o înțelegem, e perfect. De aceea am inventat glume pe care doar noi doi le înțelegem.
Care este semnificația titlului spectacolului pe care îl prezentați la București, Europium, ce simbolizează el?
Europium este un element chimic cunoscut pentru instabilitatea sa deosebită. Este un metal fin, argintiu. Nu s-a descoperit vreun rol biologic al europiumului, este folosit în emiterea bancnotelor euro, pentru a-ți da seama dacă au fost cumva falsificate. Ne-au atras aceste aspecte cînd ne-am decis să vorbim despre Europa și să începem să ne interesăm despre cultura Vestică.
Ce așteptări aveți cu privire la receptarea publică a spectacolului vostru în România?
Dorința noastră este ca acest spectacol să rămînă în mintea și în sufletul publicului mult timp după ce au ieșit din sală. Sper să se bucure de spectacol și să îi facă pe oameni să vrea să vorbească despre el după.
Interviu realizat
de Silvia DUMITRACHE