Cele cîteva zeci de mii de tineri oengişti şi corporatişti care, mobilizaţi pe formatul mişcării Uniţi Salvăm, au dat jos – cu binecuvîntare externă – guvernul Ponta, prin intermediul aşa-numitei Revoluţii Colectiv, n-au (mai) fost, pe 11 decembrie 2016, „poporul“. Poporul de la urne a ales exact pe dos. Oricum, tragicul accident din noiembrie 2015 nu poate fi explicat satisfăcător nici prin diversiuni rudimentare de tip Soros-Anonymus, nici prin sloganuri-consemn de tip „corupţia ucide“.
Fapt este că, după un an de guvernare Cioloş, cu dezamăgiri de tot felul, dorinţa preşedintelui Iohannis de a avea, pe lîngă „guvernul meu“, şi „Parlamentul meu“ a generat un efect contrar. Mai mulţi factori au contribuit la rezultatul scrutinului din 11 decembrie: nu doar falimentarul PNL, campion absolut al autogolurilor, a fost penalizat drastic prin victoria istorică a PSD, nu doar guvernul tehnocrat Cioloş, perceput de mulţi ca o grefă ineficientă, globalistă şi pro-austeritate, ci şi preşedintele devenit în ultima vreme jucător. Discriminările de pe 1 decembrie la adresa adversarilor politici şi apărarea plagiatului minimalist al Laurei Codruţa Kovesi au fost gesturi de flagrant dublu standard, care îl costă deja. A fost acuzat, fireşte, masivul absenteism al „tinerilor“ (deşi mediul rural a lipsit şi el de la vot…), însă numai naivii îşi pot imagina că votanţii din România sînt peste 18,9 milioane, nu 16,5. Cifra a fost utilă pentru invalidarea referendumului din 2012 şi mărirea numărului de europarlamentari.
Cu o naivitate siderantă, mulţi activişti de dreapta au sperat că se va repeta scenariul turului doi de la prezidenţiale, în favoarea aceloraşi forţe. Însă iarna lui 2016 nu mai e iarna lui 2014; România s-a schimbat, lumea s-a schimbat, iar autoiluzionările n-au rezistat contactului cu aşteptările „ţării reale“. O realitate pe care PSD a ştiut s-o stăpînească şi s-o valorifice pragmatic, pe greşelile adversarului. Explicaţia succesului său e şi una de natură culturală. Ea implică: 1) epuizarea maniheismului moral anticomunist, post-Război Rece; 2) compromiterea parţială a justiţiarismului anticorupţie; 3) exhibarea violentă a „clasismului“ de dreapta, prin stigmatizarea (ca inferioare intelectual şi etic) a categoriilor sociale ostile politic – bătrînii, săracii, ruralii, nonvotanţii. Accesate neobosit de diferiţi directori de conştiinţă (de la Gabriel Liiceanu la veterani ai generaţiei PRO ca Lucian Mândruţă), aceste marote au sfîrşit prin a exaspera. Uzate moral, expirate intelectual şi irelevante electoral, maximalismele cu pricina au fost afectate, înainte de orice, de dubla măsură şi de ipocrizie. Sloganurile despre „lupta anticorupţie“ au ajuns să sune ca altădată cele despre „lupta pentru pace“, iar alegaţiile premierului despre „teleormanizare“ şi „mocirla Antenei 3“ au reprezentat mai mult decît o eroare.
Printr-o abilă tactică nonconflictuală, impecabil condusă, preluînd forţa unui adversar antrenat în ofensivă şi întorcînd-o împotriva acestuia, prin accentul pus pe economie, programe şi măsuri sociale, prin reformularea relativ moderată a mesajelor tradiţionaliste, protecţioniste sau antiglobaliste, în fine, printr-o strategie catch all de capitalizare a frustrărilor, PSD şi-a luat revanşa, fără să mai comită vreuna dintre vechile greşeli. A cîştigat ca niciodată urbanul, mare parte din Ardeal şi tot Banatul, „unificînd“ o Românie divizată politic; a cîştigat, după datele mele, şi intelectuali tineri, care nu erau obişnuiţi să-l voteze.
Demisia Alinei Gorghiu, zmeura de aur a PNL, se impunea de la sine. Rămîne de văzut ce se va alege în viitorul apropiat de acest „mare“ partid ajuns acum la sub 20%. Un PNL fără lideri şi leadership, agăţat de aşteptarea mesianică a premierului Cioloş, dezorganizat în teritoriu după eliminarea lui Vasile Blaga, oscilînd năuc între naţionalismul de tip Marian Munteanu şi supuşenia oportunistă faţă de directivele externe, folosit, ca şi fostul PDL, drept cobai al tuturor experimentelor de sus sau din afară, în speranţa unor protecţii şi susţineri salvatoare, el a decontat propria falsitate şi decuplarea de agenda României reale. Mai tînăr şi mult mai proaspăt, USR l-a canibalizat, în parte, după principiul vaselor comunicante. Mica „revelaţie“ a alegerilor, intrată în Parlament cu un procent totuşi sub 9% (în condiţiile în care propriile sondaje îi dădeau între 15-19%), formaţiunea nou-născută poate fi considerată ca fiind adevărata moştenire politică a guvernului Cioloş şi a elitelor asociate. Un nou „azimut“ occidentalist, moştenitor eclectic al activismului M10, Noua Republică şi Uniţi Salvăm. Declarativ, USR s-a vrut a fi un partid „antisistem“, dar a fost mai ales partidul guvernului tehnocrat şi al suprastructurilor europene, orientat prioritar contra structurilor PSD (care, la rîndul lui, s-a vrut antisistem – numai că împotriva altui sistem). Faptul că demagogia ultranaţionalistă din PRU şi ANR a rămas în afara Parlamentului este, desigur, un cîştig, după cum tot un cîştig ar fi şi includerea, pe listele PSD şi USR, a unor figuri stimabile din societatea civilă. Intrarea în Parlament a ALDE (6%, prin care, iată, USL trăieşte) şi PMP (5,5%, prin care Băsescu supravieţuieşte), poate avea, în perspectivă, efecte interesante: dacă tot mai haoticul PNL va fi preluat de un pseudo-lider, e de prevăzut, în orizontul congresului de fuziune din 2017, o hemoragie a vechilor liberali către ALDE şi a vechilor pedelişti către PMP. Cum-necum, uzaţi şi contestaţi, Tăriceanu şi Băsescu sînt lideri cu meciuri grele în picioare, nu surogate limfatice sau marionete de tip Cristian Buşoi sau Raluca Turcan.
Livrat ca un erou al corectitudinii şi decenţei, necharismaticul Dacian Cioloş – un MRU cu îmbunătăţiri, din categoria celor obişnuiţi să fie numiţi, nu aleşi de popor – a fost un alt învins notabil (sloganul „Go, Ciolo“ s-a transformat, ironic, în „Cioloş, go home“). Comparaţia cu beneficiile aduse de guvernarea PSD i-a fost defavorabilă. Tot în categoria învinşilor o putem include şi pe decredibilizata şefă a DNA, pentru care rezultatul alegerilor parlamentare a reprezentat un vot de blam implicit. Votul a dat un semnal şi la adresa instituţiilor de forţă („democraţia cu epoleţi“), a abuzurilor Justiţiei, a discriminării capitalului naţional în favoarea multinaţionalelor (a căror corupţie a fost nu o dată muşamalizată) şi a intervenţiilor ostentative ale ambasadelor occidentale în deciziile clasei politice autohtone; sub acest aspect, ne putem aştepta ca raportul naţional-supranaţional să se renegocieze întrucîtva, în acord cu valul suveranist european şi mondial. Dar adevăratul mare învins pare a fi preşedintele Klaus Iohannis. Previzibila propunere de către PSD a lui Liviu Dragnea ca premier creează premisele unui conflict interinstituţional cu consecinţe interne şi externe dificil de anticipat.
Valul votului de pe 11 decembrie ar putea să-l lovească şi pe cel care a vrut să obţină totul şi a rămas cu foarte puţin. Preşedintele se află acum cu spatele la zid, cu sprijinul popular în cădere liberă, într-o Uniune Europeană minată de mari probleme şi fără vechiul sprijin al administraţiei democrate americane, după alegerea lui Donald Trump. Dacă Iohannis nu cedează în faţa celui pe care nu l-a acceptat alături de el la Ziua Naţională, se anunţă o lungă iarnă fierbinte.
Iata-l deci pe combativul domn Cernat renuntand la orice prudenta in aprecieri si expunand cu aplomb adevarata sa
optiune: nu stanga generica ci pur si simplu PSD condus de vizionarul Dragnea. Nici nu se usca bine cerneala pe
articolul entuziast si Dragnea produse numele primului ministru menit sa stinga toate controversele legale (respectarea legilor nu pare sa-l preocupe pe tanarul domn Cernat), dar care se dovedi mult prea vizionar in primul rand pentru poporul PSD. O deruta generala se instala printre autorii si postacii PSD. Se poate remarca grija tuturor acestora pentru scaderea popularitatii presedintelui caruia ii poarta o pica infinita pentru ca exista si este altfel.
@Stancu
Dupa ce veti invata sa scrieti corect (depasind stadiul de „(semi) analfabet functional”),
puteti incerca sa scrieti si comentarii …
Excelent articol Dle Cernat ! Scurt si la obiect ! Cat despre domnii de mai jos, cred ca au citit alt articol…:)
Domnilor, vreti , nu vreti… cam asta e situatia ! Poporul a votat!
Deabea astept sa va aud gemetele cand va fi numit PM acea doamna!
Nu pot sa adaug decat: „penibil articol” …
Trec peste greseala provenita din imoralitate, continuta in „previzibila propunere de către PSD a lui Liviu Dragnea ca premier”!
Ceea ce frapeaza inainte de orice in articolul acesta semnat de o persoana a carei inteligenta o apreciez (aproape) neconditionat – este refuzul oricaror regrete sau remuscari pentru penibila si profund compromitatoarea sustinere a imposturii numite USL (un refuz in care, mutatis mutandis, dl Paul Cernat se intalneste, pe cu totul alte coordonate, cu Crin Antonescu). Si cinismul fara margini al mentionarii celor 6 procente obtinute de transfugul Tariceanu, procente „prin care, iată, USL trăieşte”!
Acestea nu sunt manifestari legitime ale unui om cu convingeri de stanga, dle Cernat: sunt pur si simplu dovezi de plasare „dincolo de bine si de rau”, in no man’s land-ul abdicarii de la orice principiu altul decat al celei mai hidoase Realpolitik…
Si inca ceva: tonul caustic cand autorul vorbeste – redand desigur numai si numai punctul de vedere al majoritatii alegatorilor – de marotele celor care sunt obsedati de a arata tarele comunismului, de acesti, cum da textul de inteles, dubiosi tipi, cu preocupari „uzate moral” (sic!) si „expirate intelectual” (!) e mai mult decat o jignire pentru toti cei care au suferit de pe urma comunismului si o tentativa clara de falsificare a istoriei. Cine sunt intelectualii aceia in numele caror exprimati astfel de judecati de valoare, domnule Cernat?
„Cele cîteva zeci de mii de tineri oengişti şi corporatişti care, mobilizaţi pe formatul mişcării Uniţi Salvăm, au dat jos – cu binecuvîntare externă – guvernul Ponta ,,,”
Cu binecuvantare externa? Oare ce-o fi vrut sa ne spuna autorul, ca mai multe explicatii nu ne da? Nu cumva iar e vorba, Doamne fereste, de vreun complot international contra tarii? Si daca da, cine a fost de data asta? Au fost rusii? Sau americanii? Sau nemtii? Sau toti la un loc?
Felicitari autorului pentru analiza sobra, documentata si nu lipsita de causticitate acolo unde e cazul. In ce-i priveste pe unii comentatori, singura lor resursa este insulta ca expresie a neputintei.
Comentariul meu era adrsat lui @dinu, evident.
Dumneavoastra puteti jigni oricit, eu ma refeream la stiri binecunoscute: „Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat că susține mișcările de protest din ultimele zile, dar și că își exprimă condoleanțele pentru victimele incendiului din clubul Colectiv.
„Ultimele zile au fost atât dinamice, cât şi foarte emoţionante. Transmitem din nou condoleanţe pentru decesele tragice din data de 30 octombrie şi din zilele care au urmat. Aplaudăm exercitarea paşnică a libertăţii de exprimare şi întrunire şi îi încurajăm pe toţi românii să rămână implicaţi în procesul civic”, arată o declarație publicată pe siteul ambasadei americane”.
Bravo, Paul! Articol bine argument, realist, cu racord la concret, fara iluzii, proiectii personale si alte fantasme rezultate din rasucirea complexelor de inferioritate in unele de superioritate (intelectuala si morala). Sigur, fanatismul si cointeresarea sinecuriala inca nutresc reactii bizare la ce s-a intimplat pe 11 decembrie. Lasa asa, sa fie masa bogata si delirul colorat. Pe drumul acesta e sigura calea spre aneantizarea PNL-ului si spre farimitarea asa zisei drepte romanesti. Cit isi face singuri rau nu le va face nimeni, niciodata. Dar te pui cu placerea sinucigasului? De ce sa-l nefericesti invitindu-l sa se uite pe geam? Lasa-l sa fie convins ca un like egal un vot. Ca a lor vesnicia…
De unde va vine speranta dle Paul Cernat ca un guvern al stangii PSD-iste
va face ceva bun pentru Romania ? Cand a mai facut stanga ceva bun ?
Veti vedea raspandirea plagiatelor, reacordarea titlurilor de doctor impostorilor
si mizeria morala in care ne vom scufunda. Dar atacul la justitie ?
Oare va incepe prin anularea prevederilor care spun ca un condamnat penal
poate ocupa pozitii in guvern ? N-ar trebui sa inceapa parlamentul sa voteze
ca niciun condamnat penal nu are voie sa candideze vreme de 8-12 ani dupa ce
si-a ispasit condamnarea ? Chiar credeti ca exista banii pentru acele promisiuni ?
Alexandru Matei: de curatenie nu mai pomenesc ca intra la diferente culturale. Mi-amintesc de un oaspete japonez care pe soseaua din Ilfovul famigliei pandele-firea ducand la cel mai mare centru de cercetare al tzarii m-a intrebat daca romanii au descoperit cultivarea de peturi, asa acopereau plasticele terenurile limitrofe. O fi teleormanul bombonichii mai curat?
Alexandru Matei: da, autobuzele sunt multe Ikarusz la Budapesta dar degeaba avem Mercedes la Bucuresti daca vara nu exista aer conditionat din motiv de furt de motorina. La tramvaie diferenta e uriasa, nu era in anii 80. Eu vorbeam mai ales de transportul interurban, de autostrazi nici nu merita discutat. Nu e Orban democrat, asa o fi, dar in niciun caz nu e hotz, puscarias suspendat sau plagiator ordinar cacrema pesedista.
@lucid. Eu ajung la Budapesta, rar, din 1992 incoace. Budapesta, in raport cu Bucurestiul, era mult mai occidentala in 1992 decat azi, cand la mall-uri suntem egali, la autobuze cred ca noi stam mai bine, iar la pret de bilet autobuz diferenta e mare – in favoarea Bucurestiului.
Cat priveste democratia, vi se pare Orban democrat? Sau e comod sa ne lepadam de Teleormanul nostru si sa traim in Teleormanul lor avand iluzia ca stam in eldorado? Zis si eu.
Aiurea. Cei 18% care au votat banda puscariasului suspendat al bombonichii sunt prostii, lenesii si hotzii din actuala populatie a rrrominichii, dupa ce cateva milioane au parasit-o majoritar pentru a munci cinstit si pe bani adevarati. Era normal ca infractorii de tot felul – de la cei care nu platesc bilet in tren si tramvai pana la cei ce fura energia electrica – sa voteze infractori ca si ei ca Dragnea care isi platea subalternele de la partid cu banii bugetului statului. Hotz la hotz trage. Romania nu poate avea vreun viitor cu actuala populatie. Eu sunt acum cateva zile in Ungaria. Vin aici de aproape 40 de ani. Daca in anii 80 diferentele erau mai ales culturale, trenurile, tramvaiele si soselele fiind la fel de „socialiste”, acum m-am ingrozit. Trenurile si autostrazile maghiare sunt europene – prelungire a Austriei, pe cand transporturile rrrrominichi tzin de Africa dups aproape 20 de ani de guvernare neocomunista. Daca as avea nu 20 ci chiar 40 de ani as emigra fara sa mai privesc inapoi, ceea ce recomand tuturor celor sub 40 de ani. Cutremurator cum se confirma zicerea lui Cioran: greseala mea fundamentala din anii 30 a fost ca am crezut ca Romania poate avea un viitor (in Mon pays, confesiunea pe care nimeni nu vrea sa o reediteze). Asta e, exista Herrenvolks ca ungurii si polonezii si unii care se tarasc prin istorie. Traiasca victoria Teleormanului impotriva Romaniei.
„debarcarea lui Ponta cu binecuvantare externa”…Cine a dat aceasta binecuvantare si cum a convins cca.20000 de oameni sa iasa in strada si sa ceara demisia lui Ponta ? Numiti pe cineva: CIA, Obama.D-na Merkel,”agenturili”..Daca nu furnizati o informatie precisa , asertiunea Dvs. este o minciuna crasa. Ca a securistilor. Cat despre expirarea intelectuala a lui Gabriel Liiceanu, cred ca trei randuri scrise de acesta fac cat toata maculatura Dvs.