O personalitate integră
- 27-01-2017
- Nr. 857
-
Țicu GOLDSTEIN
- ISTORIE
- 1 Comentarii
O fericită „întîmplare“ face ca apariția celui de-al treilea volum consacrat fostului Șef-Rabin al evreilor din România și Mare Rabin al Genevei, intitulat Alexandre Safran et les Juifs de Roumanie durant l’instauration du communisme. Documents inédits des archives diplomatiques américaines et britanniques, 1944-1948 să coincidă, în același an, 2016, cu recenta alegere a lui Carol Iancu, profesor doctor la Universitatea din Montpellier, ca membru de onoare al Academiei Române. Acest din urmă volum, independent, este rodul unei cercetări aprofundate în arhivele diplomatice americane și engleze, autorul selectînd și reproducînd 120 de documente (104 în engleză, 13 în franceză și 3 în română), din care 114 sînt inedite, vizînd diverse aspecte ale activității lui Alexandru Șafran, dar și privitoare la destinul evreilor din România, într‑una din cele mai complexe perioade din istoria României, cea a instaurării progresive a regimului comunist totalitar. Corespondenței diplomatice i s-au adăugat informații din presa epocii, incluzînd nu numai SUA și Anglia, ci și organe de presă din România, Australia, Canada, Palestina britanică și Elveția. Din capul locului, se menționează strategia autorităților comuniste, care a constat, la început, în a declara abil acceptarea monarhiei constituționale și a regimului democrat și a arăta o aparentă bunăvoință față de […]
Am retinut din aceasta interesanta prezentare la lucrarii : Les juifs de Roumanie durant l’instauration du comuniste ca Moses Rosen nu avea studiilenecesare pentru a fi numit rabin sef.
Dar care dintre cei care au preluat puterea in timpul instaurarii comunismului aveau vreo pregatire, in afara de carnetul de partid?
Am intalnit un activist utc, care i-a raspuns unui student la litere : Cum faci trei ani la,, litere”? Eu am trei ani scoala de partid. Am intalnit un sef de cadre la raion care nu avea decat o clasa primara, la care ramasese repetent si caruia i s-a eliberat certificat de 7 clase primare, dupa un simulacru de examen. Dimineata a absolvit 4 clase, iar dupa amiaza inca trei. Apoi a plecat cu ,, ceferticatul”. Ajuns la ,, cadre” sef l-a dat afara pe directorul scolii care a refuzat sa-i elibereze ilegal ,, cefeticatul.”
Inainte de razboi, un oarecare tanar, care vindea ziare, dupa ce a capatat carnetul de partid a ajuns inspector la raion.
Un coleg de scoala primara, a ajuns responsabil cultural la raion, din frizer.
Seful de cadre de la CEC Bucuresti, in 1952 era tot frizer. Alexandu Draghici, ministru de interne, a fost cismar. Toti n-au avut pregatire. Aveau insa ,, vocatie.” Si pare-mi-se ca si astazi tot dupa, vocatie”se fac promovarile. Nu-i nevoie sa ai carte, ci doar ,, carte de ,,nembru”
Si vorba unui hatru : Cine stie hora joaca, ci nu invata pe altii.”