Papa Francisc al săracilor
- 20-03-2013
- Nr. 666
-
Bedros HORASANGIAN
- Focus
- 5 Comentarii
La 13 martie 2013, Conclavul cardinalilor de la Roma l-a ales pe robul lui Dumnezeu, Francis Mario Bergoglio, al 266-lea Papă din istoria Bisericii Catolice. Născut în Argentina din părinți italieni, viitorul Suveran Pontif are un traiect existențial firesc. Studii medii și superioare de toate felurile, parcurgînd toate rangurile posibile. De la intrarea în preoție, în 1969, pînă la numirile succescive ca episcop, arhiepiscop (1998) și cardinal (2001). Un prelat de rang înalt, ajuns Papă, pe care omenirea, nu doar creștinătatea, îl descoperă abia acum. Sigur că exista o anumită așteptare din partea creștinătății vizavi de succesorul lui Ioan Paul al II-lea, care a marcat un moment de cotitură în viața (nu doar) a Bisericii Catolice. În mod cert, recent retrasul Papă Benedict al XVI-lea a fost depășit de sarcina uriașă pe care o incumbă job descriptionul papal. Nu doar din cauza vîrstei și a unei sănătăți precare, ci şi din lipsa unei viziuni asupra lumii de azi. Nu despre dragostea de Dumnezeu este vorba. Papa Ioan Paul al II-lea – oricît de slăbit și văduvit de putere – emana forță și dragoste de oameni. Ca și regretatul Arhiepiscop Hristodoulos al Întregii Elade sau ÎPSS Mitropolit Bartolomeu al nostru, de […]
In data de 15.01.2013 am primit o sentinta de la ICCJ prin care sant anuntat ca se respinge Contestatia in anulare in dosarul 1589/1/2012,ca netimbrata.Am trimis in plic recomandat timbru si Chitanta pentru taxa judiciara de timbru de 10lei si am primit Confirmarea de primire stampilata si semnata de cei de la Registratura.Sant un pensionar sarac si am facut un imprumut la CECBank sa platesc topograful si sa trec prin toate instantele.Toate aceste pentru ca un fost ofiter de securitate a facut modificari in Foaia de proprietete si in Certificatele de mostenitor in 1962.Consider ca UE are dreptate in afirmatiile publicate despre Justitia de la noi.Scuze pentru deranj.O zi minunata.
Pai tocmai asta este ceea ce majoritatea nu pricep: democratia implica in primul rand educatie.
Nu as fi folosit cuvantul \\\”speranta\\\”, in materialul de mai sus. In acceptiunea mea, Speranta fiind tot in cutia Pandorei este doar mai putin daunatoare decat relele care si-au luat zborul. Speranta te tine – dupa parerea mea – tot la distanta de Ceva.
Cat despre Francisc din Asissi, cu siguranta ca viitorul Papa – care cunoaste mult mai multe – s-a gandit la componenta de caracter a Sfantului, unde prin saracie putem intelege simplitate si absenta orgoliului, a trufiei si a competitiei oarbe.
Intr-o zi un copil a dat un raspuns foarte simplu: toleranta inseamna sa ai rabdare. Ne pierdem tot mai des rabdarea, uneori chiar din bune intentii. Ne pierdem rabdarea cand constatam lipsa de educatie si uitam propria educatie care ne-a tinut pana acum in viata. S-ar parea ca este nevoie sa invatam alte tehnici de a ne mentine in viata. 4BF67
Impresionanta anecdota de acum 1500 de ani despre tradare: cu efecte optime, fara blesteme, injurii, oprobii publice, etc. Si talcul , mai presus de orice comentariu …
chiar emblematic!
In alta, dar aceiasi ordine de idei: m-au deranjat unele(destul de frecvente) comentarii pe posturile noastre de televiziune, mai ales ale simpaticelor (sau mai putin) prezentatoare privind evenimentul alegerii Papei Francisc I, tonul, as zice chiar lipsa de politete minima : „francisc” in sus, „francisc” in jos, lui „Francisc” ii place fotbalul si tangoul, „francisc ” e un papa al saracilor, etc.etc. Ce inseamna sa nu ai simt pentru situatie! Sa incercam „sa ne batem pe burta” chiar toti cu totii,cam nu prea merge, oricat am iubi democratia. Ba chiar ca nu merge deloc!
cu „cititor de gazete culturale” !
Nu va contest prioritatea domnule „cititor de gazete
culturale”, dar jur ca am vrut sa scriu acelasi lucru si
aproape cu aceleasi cuvinte …
frumos si emotionant articol, stimate si iubite domnule Horasangian! cand nu scrieti despre Basescu si camarila lui, articolele Dvs. sunt un deliciu…
Papa Francisc este un carmuitor inspirat si alegerea lui este cum nu se poate mai potrivita.