Participare românească prestigioasă la Bokmässan
Tîrgul de Carte de la Göteborg, 22-25 septembrie 2016
- 30-09-2016
- Nr. 842
-
Mariana GORCZYCA
- Actualitate
- 1 Comentarii
Tema majoră a ediţiei de anul acesta a Tîrgului de carte de la Göteborg a fost „Freedom of expression“, cu catene precum „Freedom of expression in societies of change“, „Intellectual Life under Dictatorship“, „The Voice of freedom“, „Does Islam encourage violence?“, „When defending democracy becomes a crime“. Este o temă în care organizaţii ca PEN International s-au regăsit foarte bine, iar scriitorii invitaţi din România, întîmplător sau nu, sînt membri ai PEN Clubului român: Gabriela Adameşteanu, Magda Cârneci, Bogdan Ghiu, Svetlana Cârstean. „Dictatura, intelectualii sub dictatură, Ceauşescu“ încă sînt teme de interes în Suedia, o ţară cu o populaţie deschisă la experienţele traumatizante ale altora, la o compasiune nemimată pentru toţi cei care nu se pot exprima liber, la o curiozitate avidă de a afla, de la scriitori, perspective şi trăiri personale. (Pentru cei care nu au ajuns la acest tîrg, precizez că, la multe dintre dezbateri şi conferinţe, pe lîngă biletul de intrare, cei interesaţi plătesc încă un bilet, ca să poată avea acces în sălile de o sută-două de locuri, sau chiar mai mari.) Sigur că se întîmplă la standuri şi obişnuitele lansări de carte. Dar, la Göteborg, accentul este pus mai ales pe dezbatere şi pe scriitorul […]
… „…. La Göteborg, la fiecare ediţie, publicul are parte de întîlniri cu laureaţi ai Premiului Nobel sau cu cei care au şanse foarte mari să îl obţină, invitata de onoare din acest an fiind Herta Müller.
… „…..
In cartea „ Main Vaterland war ein Apfelkern” Carl Hanser, München 2014,/patria mea a fost un sîmbure de măr, doamna Herta Müller descrie foare amănunţit soarta ei ca cetăţean român la o intreprindere din Timişoara ( foarte mulţi alţii au fost şantajaţi la Timişoara / Banat ca angajaţi la firme cu parteneri occidentali, aşa cum descrie doamna Herta Müller…. au fost şantajaţi să traducă/ să fure texte- patente… soluţii de la firme din vest… am vorbit cu ingineri care au fost în aceasta situaţie pînă 1989….). Vizita securiştilor în intreprindere şi atmosfera între colegi e prezentată foarte amănunţit. Spaima, groaza şi scîrba produsă de aceşti „patrioţi ceauşişti” a lăsat urme, nu numai în pagini tipărite. Deformarea şi amputarea unui oraş ca Timişoara 1945-1965-1989?
Mai interesează 2016 pe cineva în …. Timişoara, Capitală Culturală Europeană în 2021?
Sunt traduse cele peste 30 de titluri publicate de doamna Herta Müller, astfel ca să fie la îndemînă elevilor şi studenţilor 2016- 2021?
In cartea „Regele se închină şi ucide/ Der König verneigt sich und tötet” ca şi în textul scurt „Cristina” (Cristina und ihre Attrappe oder Was (nicht) in den Akten der Securitate steht. Göttingen 2009, ISBN 978-3-8353-0628-8.) referitor la dosarul ei de securitate, reţinut în cea mai mare parte pînă azi, bezna din pivita balcanică naţionalcomunistă (.. ţelul suprem.. NATIUNEA ceauşistă… multilateral dezvoltată… dinastie familiară ca în Corea de Nord?….) este prezentată cu durere şi tristeţe.
Ce s-a schimbat pînă azi la fostul „personal” activ securist/PCRist din epoca de piatră?
Parlamentarele 2016 demonstrează „europenizarea” reuşită în România de azi?
Ce urmează după Bratislava 2016 în centrul – sudest al continentului?
Dezbaterile publice 2016 pe întregul continent despre un trecut „comun” (este trecutul UE de care facem parte toţi….), un prezent 2016 comun, în care participăm toţi şi un viitor ( … Daniel Vihghi despre Timişoara, Capitală Culturală Europeană în 2021 …spititul civic e foarte frumos formulat, inimos şi cu privirea spre un viitor al nostru comun, civilizat … )? … care e deschis!
….. „ … Herta Müller a discutat cu scriitorul suedez Svante Weiler despre posibilitatea dezvoltării unei culturi şi a unei vieţi intelectuale în condiţiile unui regim opresiv, care îngrădeşte libertatea de expresie. La întrebarea: „Cui îi era frică în România?“, răspunsul a venit rapid: „Tuturor“….”….
Cum e situaţia locuitorilor pe acest continent, cu un trecut în secolul 20 plin de violenţă şi cruzime ( masacrul la Babi Jar / Kiev 1941 readus iî memoria 2016 în Ucraina de preşedintele Porosenko, 75 de ani …), cu un prezent unde în UE cei mai multi locuitori trăiesc în state partenere UE28, dar alţii mai trăiesc în zone de conflict sau represiune, în permanent pericol.
Ce e de făcut?
Soluţii ?
Prezentarea la Göteborg aduce în amintire un trecut „autohton specific” românesc dureros.
Ce e de aşteptat în România europeană după parlamentarele 2016, pînă la preşedinţia UE 2018 şi Timişoara, Capitală Culturală Europeană în 2021?
Cine traduce?
Cărţile cenzurate altădată şi azi din nou editate?
• Niederungen. Prosa. Bukarest 1982 zensierte Fassung; Berlin 1984 u. ö. vollständige Fassung (Neuere Ausgabe: Rotbuch, Berlin 1988, ISBN 3-88022-729-2).
• Drückender Tango. Erzählungen. Bukarest 1984, Rowohlt, Reinbek bei Hamburg 1988 & 1996 (Neuere Ausgabe: rororo 22080, ISBN 3-499-22080-6).
Celălalte aproape 30 de titluri … … care în anul 2009 au plasat Timişoara, Capitală Culturală Europeană în 2021.. … pe harta literară universală?
Cine scrie?