Premiile 2013 ale Uniunii Scriitorilor din România
- 14-06-2013
- Nr. 677
-
Observator Cultural
- Focus
- 3 Comentarii
Luni, 10 iunie 2013, în Sala Oglinzilor a Casei Monteoru s-au decernat premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru cărţi apărute în 2012. Nicolae Manolescu, amfitrionul evenimentului, a mulţumit doamnei Ileana Anghelescu, proprietara clădirii, pentru posibilitatea reîntoarcerii într-un spaţiu emblematic pentru scriitorii români, exprimîndu-şi speranţa că premiile din 2014 vor fi acordate tot în Sala Oglinzilor, şi tot cu sprijinul instituţiilor şi al sponsorilor care au asigurat în acest an cota financiară. Juriul de Nominalizări al Uniunii Scriitorilor din România a fost format din: George Vulturescu (preşedinte), Gheorghe Glodeanu, Paul Aretzu, Alex Goldiş, Gabriela Gheorghişor, iar juriul de premiere i-a avut în componenţă pe: Dan Cristea, Irina Petraş, Cornel Ungureanu, Gabriel Coşoveanu, Mihai Zamfir (preşedinte). Lista cîştigătorilor (premiul la secţiunea „Literatură pentru copii şi tineret“ nu s-a acordat) a fost următoarea: DEBUT Marius Chivu, Vîntureasa de plastic, Brumar POEZIE Nicolae Prelipceanu, La pierderea speranţei, Casa de pariuri literare PROZĂ Florina Ilis, Vieţile paralele, Cartea Românească CRITICĂ ŞI ISTORIE LITERARĂ, ESEU Mircea Mihăieş, Ce rămîne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha, Polirom TEATRU Radu F. Alexandru, Teatru 7, Cartea Românească TRADUCERI Dinu Luca, Mo Yan, Obosit de viaţă, obosit de moarte, Humanitas PREMIUL FUNDAŢIEI „ANDREI […]
Româneste, poezie se invata de la Ion Pop, iar proza de la Ion Vlad. Victoria unor intelectuali de asemenea competenta si discretie in România de azi e un miracol.
Teama mi-e ca juriul l-a amânat pe Mircea Cartarescu datorita participarii notorii la nr antieminescian Dilema 265 din 5 martie 1998. Nu se putea premia simultan si romanul tot atât de demitizant al Florinei Ilis, despre nebunul Eminescu!
aiurea… aproape toate distinctiile s-au acordat prin nepotism.
La dl. Ion Pop a fost rectificata greseala din 2011, cand Domnia Sa fusese votat sa primeasca Premiul pe 2010 pentru „critica, eseu, istorie literara” (Din avangarda in ariergarda, Ed. Vinea, 2010). Cum profesorul nu se afla in Bucuresti atunci, iar prezenta la decernare era obligatorie, a fost selectat Mihai Dinu, cu o improvizatie despre D. Bolintineanu (Ed. Spandugino).
S-a facut cuvenita reparatie pe 10 iunie. Totusi, oricare dintre nominalizatii la Premiul National ar fi meritat.
Numele corect al proprietarei CASEI MONTEORU este IOANA ANGELESCU si nu Ileana Anghelescu asa cum din greseala ,presupun, a aparut in acest articol.