PRIMIM LA REDACŢIE. Cazul Mircea Iorgulescu: confuziile unei reabilitări pripite
- 18-06-2014
- Nr. 727
-
Tudor ŢEPENEAG
- POLEMICI
- 8 Comentarii
În numerele 7 şi 8 ale revistei România literară (din 14 şi 21 februarie 2014, AICI şi AICI) au fost publicate cele două părţi ale articolului semnat de Gabriel Andreescu şi intitulat „Compromiterea lui Mircea Iorgulescu: responsabilităţi“. În mod ciudat, articolul a fost publicat cu foarte puţin înainte de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 20 februarie 2014, prin care s-a anulat sentinţa Curţii de Apel din februarie 2011, care stabilise calitatea de colaborator al Securităţii a lui Mircea Iorgulescu. Gabriel Andreescu a contestat şi a criticat o hotărîre a Justiţiei, cea a Curţii de Apel Bucureşti, în momentul în care aceasta era în vigoare, chiar dacă a fost anulată cîteva zile mai tîrziu. El aştepta aşadar momentul apropiatei hotărîri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Fie că anticipa o confirmare a sentinţei Curţii de Apel în cazul Mircea Iorgulescu şi a dorit să-şi exprime criticile la adresa acestei instanţe cît mai era vreme. Fie, mai probabil, că se aştepta la modificarea deciziei prin care Curtea de Apel îl declarase pe Mircea Iorgulescu colaborator al Securităţii. Dorinţa lui Gabriel Andreescu, în acest din urmă caz, a fost să pună în discutie pe fond sentinţa Curţii de Apel şi […]
De unde stiti ca unii nu participasera la alte intalniri conspirative ? Si nu sunteti atent la detalii: vize romanesti obtinute usor si des … Oare pentru ce ?
au fost desigur si alti scriitori care au obtinut vize pentru Vest inainte de 89 dar…fàrà indoialà, nu participaserà la o intilnire \”conspirativà\” de genul celei la care s-a aflat Iorgulescu alàturi de Dinescu &co… Articolul semnat de Tudor Tepeneag dovedeste cit se poate de clar oportunismul si duplicitatea lui Mircea Iorgulescu, critic literar despre care unul dintre fostii lui colegi de la \”Romania literarà\” spunea (incà pe vremea lui Ceausescu) cà \”are sufletul mult mai negru decit chipul\”…Si cine stie cum aràta Iorgulescu intelege bine cit de intunecat era \”Mirel\” (sau \”Dorin\”…)
As dori sa-l intreb pe autor daca stie ca existau si alti scriitori care obtineau usor vizele de calatorie in Vest ? Si usor si des…
”singurul care a reuşit să împingă impostura atît de departe!).”
nu zău! chiar singurul?
și cîtr de departe ???/ …
voi reveni
cu argumente, desigur!
Nu sunt eu în cauză, de aceea, deşi ştiu sigur, nu sunt eu îndreptăţită să spun nume, decât cel împricinat. Când? La puţin timp după apariţia articolelor cu pricina. Din ce motiv? Întrebaţi-l pe N. Manolescu! Nu poate să nege!
Daca stiti de un caz de cenzura (refuz al unui articol) la „Romania literara” despre cazul Iorgulescu, de ce nu sunteti clara? Cine a trimis dreptul la replica? Cine a fost cenzurat? Si cand? Si din ce motiv?
Articol concis, la obiect, argumentat, fără part pris-uri umorale, de înaltă ţinută şi demnitate intelectuală. Felicitări pentru Observator cultural că a găzduit acest articol, în contextul în care România literară, cea vizată, ca amfitrioană pentru articolele lui Andreescu (pline de altfel de deformări crase), a refuzat alt articol, ca drept la replică firesc!
dl Andreescu, filozof al disidentei, e un om ciudat.