Prozatori români neconsacrați. Încă…
- 27-01-2017
- Nr. 857
-
Cristina MANOLE
- Rubrici
- 2 Comentarii
Nu intru în explicații parazite și în inutil alambicate detalii necesare pentru o dezbatere care nu-și are locul aici. Dincolo de canon și de scriitorii canonici, dincoace de lumea cărților sau a autorilor care își văd de drumul lor. La noi regulile sînt arbitrare. În viața de zi cu zi sau în viața de cursă lungă a istoriei literare. Și în noul univers al blogurilor, al bloggerilor, cu literatura produsă pe net, cu prestigiul și popularitatea create într-un alt circuit decît al vechilor mișcări tectonice ale vieții și istoriei literare. Oamenii, autorii, buni sau mai puțin buni, se duc. Cărțile, aparent, rămîn. Dacă le citește cineva, într-o bună zi, e OK, dacă nu, tot aia e. Ca și cum n-au fost. Oamenii, cărțile. Mi-au picat în mînă cîteva volume. Atît. Alina Pavelescu este un nume cu totul necunoscut în lumea literară. Sau cel puțin nu a ajuns pînă la mine. A ajuns însă o carte, un roman cu un titlu provocator (deşi pentru unii ar putea părea neatractiv – dar ce atracție putea oferi un titlu ca Matei Iliescu?): Moștenirea Babei Stoltz (Editura Herg Benet, 2016), subintitulat, tot provocator, Psihanaliza unei secretare de primărie. Măi să fie?! Începutul e […]
Uitasem să menționez cartea Irinei Georgescu-Groza, cu proze scurte de un foarte bun nivel. Nici ea n-a primit prea multă atenție și nu înțeleg de ce.
Iftimie e cam coptuț pentru a se lansa în literatură la 60 de ani? Păi, Ioana Crețoiu e și mai coptuță, dacă e s-o luăm așa, are peste 60 de ani, nu? Sau poate nu trebuia să-i menționez vîrstă, fiind dînsa femeie… Această scriitoare a primit în opinia mea o atenție excesivă, cartea ei mi se pare la un nivel literar relativ jos, se vede că e o persoană care nu a fost obișnuită cu cititul atent al marii literaturi și pur și simplu nu arată că ar avea mînă de scriitor, nu știe să facă portrete, personajele ei sînt plate, firul narativ e de cele mai multe ori plictisitor. Realmente nu înțeleg de ce este ea tot timpul trecută pe cîte-o listă, și nu Cati Giurgiu, de exemplu, care a scos un volum de proză scurtă incomparabil mai bun. In rest, mulțumesc pentru sugestiile de lectură, intenționez să le încer pe celelalte trei.