Raed Arafat, Traian Băsescu și protestatarii
- 20-01-2012
- Nr. 608
-
Bedros HORASANGIAN
- Actualitate
- 14 Comentarii
România și românii abia și-au revenit după Crăciun și Revelion, vacanțe și fel de fel de zile libere, ce se transformă într-o lună de viguroasă odihnă și distracție. Între 15 decembrie și 15 ianuarie – așa am aflat că, oficial și mai nou avem și „Ziua culturii“, de ziua de naștere a lui Mihai Eminescu –, nu mai poți întreprinde nimic. Căci oamenii și instituțiile se mișcă cu încetinitorul. Precum angajații de stat la început de săptămînă. Bun. Pe acest fundal de mahmureală, s-a petrecut ceva neașteptat. Un subsecretar de stat, cunoscutul dr. Raed Arafat, a făcut cîteva afirmații într-o emisiune TV, în care își expunea puncte de vedere proprii și avansa cîteva nedumeriri ce nu erau pe linia noii Legi a sănătății, puse în discuție publică. Cică. Să trecem. Hodoronc-tronc, intervine în emisiunea cu pricina și șeful Statului. Foarte iritat și nervos, îi trage un perdaf doctorului Arafat. Șeful e nervos și critic, subsecretarul de stat, cuminte și spășit, luat la refec precum un elev prins la fumat în WC-ul școlii de către doamna dirigintă. Arafat, politicos din fire, și crescut într-o familie de orientali în care cel mai tînăr nu-l contrazice pe cel mai în vîrstă, tace […]
Ca-n filme, drapele roşii-mpuşcǎturi şi gropi comune : toţi e-gali !
A fost o datǎ ca niciodatǎ un bǎiat harnic şi cuminte care a adunat într-o zi alţi cîţiva
bǎieţi harnici şi cuminţi şi s-au vopsit în roşu ca indienii şi-au dat la cap milioanelor de oameni, la nimerealǎ, la minerialǎ, la revoluţii, la tot felul de revoluţii, la cîţi mai mulţi cu atît mai multǎ e-galitate, chiar şi propriilor prieteni şi familii, şi au instaurat într-o zi o e-galitate perfectǎ a viilor morţi în faţa morţii.
De-atunci toţi morţii sînt e-gali şi uniţi pentru o cauzǎ dreaptǎ.
Dar fiind atît de perfectǎ e-galitatea asta perfectǎ într-o zi a cǎzut de pe e-tajerǎ drept în capul
lui mARILYN mONROE şi-a fǎcut pe nepusǎ masǎ POC, ffffîîîîîşşşşşşşşşşş, de toatǎ lumea a rǎmas PAF !
Blocaţi ca nişte statui de cearǎ cu degetul în gurǎ şi cu creierul terci s-au rǎtǎcit mai peste tot şi-au început din nou sǎ comploteze discret pentru o nouǎ ordine mondialǎ globalǎ absolut de înţeles şi de visat cu ochii deschişi strigînd peste tot, tot aceleaşi lozinci ca de-atunci.
La Televizor mARILYN mONROE reîncarnat şi mai viu şi mai vioi decît altǎdatǎ ne relateazǎ meciuri de fotbal, manele şi silicoane despre ceea ce trebuie sǎ ştim şi cum sǎ facem sǎ fim din nou şi mai e-gali decît înainte şi mai perfecţi decî perfectul trecut şi compus, compozit e-lectronic şi tot mai gratuit, pe zi ce trece mai gratuit, absolut gratuit la sfîrşit.
e-MORT VEI AVEA TOTUL !
P.S. Nu cred cǎ mai are sens sǎ vǎ spun ce s-a întîmplat şi ce-a ajuns mARILYN mONROE,
se vede azi peste tot, doar sǎ deschizi ochii şi pe e-CRANIU vei avea indicat tot peisajul
urbano-mondial al e-galitǎţii perfecte, adunatǎ coerent şi concret într-o groapǎ comunǎ
adiacentǎ, pentru binele tǎu, al celorlalţi şi al tutulol. PACE NOUǍ !
Lucrurile elementare se învaţǎ cel mai greu
Frica de Adevǎr naşte monştri.
Atacul la persoanǎ, lipsa de idei şi argumente, deformarea,
manipularea, spiritul de turmǎ, limbajul de miştocar
auto-mulţumirea “eroului” suferind, victima care aşteaptǎ
sǎ-i dea cineva ţîţǎ şi povaţǎ, pe gratis asistenţǎ socialǎ, culturalà, intelectualǎ, de vocabular şi civilitate, cel care se plînge şi îndeamnǎ la rǎzmeriţǎ ne-avînd alt argument decît Urletul, Invectivele, şi ironia de mahala, singurele atuu-uri ale nǎvǎlitorilor din EST.
Cînd Adevǎrurile dor, se schelǎlǎie luînd-o aiurea pe strǎzile României distruse de comunişti şi de neo-comuniştii de azi.
Este vorba de Democraţie, nici o clipǎ de pdl.
Cine citeşte s-ar putea sǎ priceapǎ tocmai ceea ce nu-i place.
De aceea Democraţia este necunoscutǎ celor mai mulţi.
70 de ani de comunism şi neo-comunism a spǎlat nu doar creierul dar şi sufletul, spiritul şi buna-creştere.
Respectaţi pentru a fi respectat. ADIO mî mî !
Draga Pierre,
Ai in fata ta 20 de iaurturi, hai sa fie Danone sa mearga cu nick-ul tau. Din experienta, stii ca e posibil sa fie toate stricate. Trebuie sa mananci. Deschizi un iaurt, si pute. Pute rau.
Translatand logica ta politica in metafora mea gastronomica, tu imi zici ca asta e, pute, dar il mananci. Nu il arunci si incerci altul. Nu ar fi corect. Le mananci la rand pe toate, o data la 4 ani. Asa e democratic. Nu iti acorzi nicio sansa de a gasi, totusi, cine stie, un iaurt in termen. Nu. Tu vrei ordine. Tu mananci la rand.
Pofta buna!
…stimate anonim frantzuzit, nu are sens decat dialogul cu cei prezentand minime garantzii de buna credintza.
Nicidecum cu autorul ieremiadelor indigeste si incontinente cu care, parca pregatindu-ti momentul adevaratei intrari in scena, ne-ai gratificat in ultimele cateva saptamani. Sau cu provocatorii care invoca cele 86 de procente obtinute de Iliescu in ’90 drept argument pentru inca 86 de ani de democratie PDL-ista.
Astfel de trucuri nu-ti pot acoperi nici coada stufoasa, nici sclipirea ochilor de lup!
SOFISME sau NU ?!? Doar anumite Adevǎruri care DOR !
SEC !
Dacǎ toţi dregǎtorii aleşi democratic de cǎtre poporul ţǎrii au
hotǎrît democratic în adunǎrile lor recunoscute oficial şi legiuitoare,
parlament, senat şi celelalte, dupǎ dezbateri şi supuneri la vot, în cadrul
acestor demne instituţii ale statului suveran, au hotǎrît Comasarea Alegerilor,
atunci Rǎspunsul este DA !
DA, ESTE DEMOCRATIC !
Dacǎ doriţi sǎ intraţi într-o discuţie interminabilǎ despre
Actuala Democraţie Românescǎ, ‘’originalǎ’’, neaoşǎ, de baltǎ, de mahala
şi alte “becalisme” şi “dinescisme”, “vanghelisme” şi alte crude realitǎţi
vǎ înşelaţi TOTAL de interlocutor.
Încerc doar sǎ vǎ spun ce tot încerc sǎ subliniez, ici şi colo , mai în glumǎ mai în serios, zvîrcolindu-mǎ (pentru cǎ şi pe mine mǎ doare), recunosc, inutil, dar face parte din destinul
fiinţei româneşti, sǎ strige mult şi degeaba, sǎ se agite ca un coi într-o cǎldare în loc sǎ facǎ ceva concret cu capul şi cu mintea, sacrificîndu-se direct în vîltoarea mizeriei.
Poporul are ce meritǎ, poporul care doarme, cu atît mai mult, iar rezolvarea problemelor nu se face de pe o zi pe alta ieşind în stradǎ cînd vrem şi cînd nu vrem, dînd jos pe cine vrem şi pe cine nu vrem.
Într-o ţarǎ care în 1990, poporul l-a ales pe Iliescu cu 86 % din voturi, iar dupǎ venirea minerilor, l-a mai ales de douǎ ori, se va ajunge, POATE, la Democraţie, în 86 de ani de-acum înainte.
Într-o ţarǎ care are deputaţi europeni, aleşi democratic, un becali o elena bǎsescu şi alţi bandiţi şi hoţi, ar trebui mai întîi sǎ ne trezim la realitate, la aia REALǍ.
Cǎ vǎ place, cǎ nu vǎ place ! Îmi pare rǎu, dar aşa vǎd eu, liber, pur şi simplu. E o pǎrere.
Pînǎ atunci mai e multǎ cale de bǎtut, cu multǎ modestie, şi gata de-a învǎţa repede şi de-a înţelege înainte de toate ce înseamnǎ Responsabilitate Individualǎ, Civilitatea, Civilizaţia, Libertatea şi Democraţia.
E mai mult decît foarte greu. Este înfiorǎtor. Dar asta e, altǎ cale nu-i.
Sper cǎ am fost destul de limpede.
Şi nu aveţi de ce sǎ vǎ inflamaţi aşa, şi nici a mǎ judeca.
Sǎ rǎmînem la nivelul IDEILOR, argumentelor şi contra-argumentelor.
Aşa e Civilizat, nu-i aşa ?!?
Hectare intregi de demonstratii aiuritoare pe tema absurditatii protestelor antiguvernamentale, venite dupa alte hectare de pesimism si ghidusii sceptic-resemnate in comentariile aparent neangajate din saptamanile precedente…
O incredere in sine si o faconda demna de un sofist cu experientza…
Si refuzul obstinat de a raspunde unei intrebari cat se poate de simple:
„Oare or fi democratice, Monsieur Pierre, alegerile comasate?”
În ţara lui Papurǎ Vodǎ CETǍŢEANUL TURMENTAT s-a Supǎrat pe Sat
Aş fi scris “împǎrat”, cǎ rimeazǎ, dar nu se prea potriveşte cu relitatea, ar fi fost ca nuca-n perete
La noi totu-i invers, şi parcǎ nefiind îndeajuns, mai e şi tare tulbure, şi cum nici asta nu-i prea mult, e chiar mai mult decît tulbure, e mahmurealǎ cu tǎmbǎlǎu, şi gǎlǎgie cu zurgǎlǎi.
Numai la noi e ca la noi.
La noi, ursul iese furios din bîrlog, IARNA, afumat, ameţit şi cherchelit, sǎ caute prin pǎdure, în pieţe şi la televizor, mure şi afine, iar vara joacǎ şi danseazǎ-n belciug de crapǎ pǎmîntul, beat şi-îmbǎtat de-atîta soare miere şi ţuicǎ, dupǎ cum îi cîntǎ stǎpînirea-dresorul, mahalaua, ţiganul şi scripca.
Cam aşa e pe la noi, nu doar de-o vreme încoace, aş fi zis, cǎ e cam de-o veşnicie, dar tare
mi-e cǎ s-or supǎra unii.
Cum sǎ faci sǎ le spui oamenilor fǎrǎ sǎ-i superi, cǎ nu la furie şi-n stradǎ, doar din cînd în cînd, cîteodatǎ, cam pe la 10, sau….20, sau….. 40 de ani, se vor rezolva lucrurile.
N-ai cum sǎ faci !?!!!?
Nu vor, sau nu pot, sau şi una şi alta. E simplu ! E clar ! E rǎu şi-i tare vraişte !
Românul doarme mult, des şi profund, e chefliu, pişicher şi poet , e artist, bea înjurǎ blesteamǎ şi plînge, şi trage la aghioase de zdrǎngǎne din oase.
Iar cînd se trezeşte, buimac şi mahmur, se mirǎ şi se supǎrǎ, se supǎrǎ rǎu, îşi bate nevasta, cîinele şi vaca, ocǎrǎşte tot satul, sparge trînteşte şi, pînǎ la urmǎ o “drege” el într-un fel.
Schimbǎ pe “cineva” cu “alt-cineva”, mutǎ mobilele în casǎ, îşi ia televizor nou, maşinǎ nouǎ, dǎ o turǎ prin oraş, la moll, şi se linişteşte.
Şi liniştindu-se, liniştit o ia de la capǎt.
Cum sǎ-i zici cǎ lucrurile stau altfel, cǎ ele nu aşa se rezolvǎ, cǎ trebuie sǎ fie TREAZ, CONŞTIENT şi RESPONSABIL, cum sǎ-i zici toate astea fǎrǎ sǎ-l superi ?!?
Cum sǎ-i zici cǎ : “omul sfinţeşte locul” ? Cum ?
Cǎ-i tare nǎcǎjit şi nu mai aude, şi nu mai are chef de nimic, şi s-a sǎturat de tot şi de toate.
Cum sǎ-l faci sǎ priceapǎ ?!? Greu ! Nu prea ai cum !
Aşa-i la noi ! Cu mult FARMEC ! Cu “evlavie” şi poezie ! Cu chef, dureri şi veselie ! Cu fotbal, bancuri , bǎşcǎlie !
Pînǎ şi mîţa stǎ în coadǎ de rîd şi curcile în hohot, cu sughiţ.
HÎC !
”N-or fi straluciti cei din Opozitie,insa ceea ce se petrece acum in strada le ofera o lectie de care vor tine seama.In rest,n-am nici o grija.” Cu siguranta vor tine minte ceea ce se petrece acum, ramane de vazut daca o vor face in interesul romanilor.
Referitor la alt comentariu : intr-adevar, a tolera guvernarea actuala doar pentru ca nu avem o optiune mai buna nu e o solutie, ci un compromis, dar oare vom continua sa ne ducem la vot pentru a alege ”raul mai putin rau” pana la adanci batraneti? Am ”ingrasat” doua partide pana acum! Le luam pe toate la rand prin rotatie, doar pentru ca in anumite momente/perioade unul pare mai simpatic decat celalalt?La ultimele alegeri prezidentiale s-a vazut prea bine cat bun simt aveau unii si cat de mult au crezut in lozincile pe care le aruncau alegatorilor. Parerea mea, ar trebui sa se protesteze impotriva unor reforme sau decizii si nu pentru a da jos conducerea! De ani buni votam cu unul, cu altul, poate-poate vom nimeri pana la urma persoana potrivita. De fapt, pe asta se bazeaza si partidele in campaniile electorale : pe impresiile de moment, pe faptul ca romanii merg la vot ”ca sa incerce si asa”, ca daca nu merge treaba, gasim noi pe cine sa votam data viitoare. Tocmai de aceea competitia intre partide exista doar in timpul alegerilor iar in restul timpului, e inlocuita de un conflict murdar, presarat cu multe ‘tatisme’. Usuratatea asta in luarea deciziilor e cauza principala a instabilitatii actuale.
DEMOCRAŢIA
Din întîmplare sau nu, existǎ nişte Reguli. Toatǎ Lumea Civilizatǎ joacǎ dupǎ acestea.
Ceea ce Guvernul ajunge sǎ stabileascǎ, prin votul Parlementului-Senatului face parte din jocul democratic, cǎ ne place sau cǎ nu ne place. Aşa este peste tot.
Cǎ în România lucrurile se întîmplǎ altfel este cǎ la noi este multǎ “originalitate” adunatǎ la un loc de la ’44 încoace.
EMPATIA este un frumos eufemism simpatic.
În România este prea multǎ mitocǎnie, prea mult mahalagism ( i-aţi vǎzut la televizor pe Dinescu şi Pora ???) şi …….şi………“toatǎ” lumea (politicǎ, cu precǎdere) FURǍ.
SE FURǍ ca în codru.
Prefer alte vorbe decît cele de genul “lasǎ sǎ fie, cǎ……” cǎ de-astea s-au tot spus de la ’44 încoace şi-am ajuns unde-am ajuns.
Şi mai prefer una popular ţǎrǎneascǎ decît alea ţigǎneşti.
Neexistînd absolut nici o alternativǎ pentru moment, nu se va reuşi rocadǎ speratǎ în sensul dorit, protestele nu-şi vor atinge ţelul. Este o pǎrere personalǎ. Fiecare are dreptul sǎ aibǎ o opinie.
Nu fac nici propagandǎ, nu fac parte din nici un partid, iar dacǎ vǎ spun cu cine am votat
ultima datǎ nu o sǎ mǎ credeţi, sînt convins cǎ nici nici n-aţi auzit de el, în loc sǎ fi votat
tot cu “ǍIA” cum a fǎcut majoritatea poporului atît de nemulţumit, cu Eduard Manole, vǎ
spune ceva ? a avut 1% ( asta “à propos” de cît doreşte lumea schimbarea în România) la al doilea tur evident cu cel pe care l-am considerat mai putin ”rǎu”.
Dacǎ ar fi dupǎ mine, pe toţi care au fǎcut politicà din ’89 încoace i-aş bǎga la pîrnaie.
Dar nu aşa se joacǎ jocul ǎsta.
CETǍŢEANUL NU TREBUIE SǍ FIE TURMENTAT !!!!!!!!!!!!! E Veche !!!
Unica şansǎ este sǎ aparǎ CEVA NOU “valabil”( partid, mişcare, leader) În imediat este imposibil.
“N-or fi strǎluciţi cei din Opoziţie, însǎ….” tocmai cunoscîndu-i ar trebui sǎ vǎ înspǎimînte şi sǎ vǎ facǎ sǎ gîndiţi mult mai responsabil la ce s-ar mai putea face în România, ceva Nou, Altceva, Cum ? Cu Cine ? în orice caz NU cu ACEIAŞI (atît aşteaptǎ ! în loc sǎ-şi vadǎ de treburi în parlament au pierdut timpul şi energia cu tot felul de “schem” şi vociferǎri inutile, în loc sǎ joace jocul democratic, au dat la “gioale”, au fǎcut permanent “obstrucţii”, ca de altfel şi acum în Piaţa Universitǎţii declaratǎ A-Politicǎ, au apǎrut şi-au trimis trupele, fiind în realitate incapabili de altceva, de altfel primii 15 ani de guvernare, ce-au fǎcut ? NIMIC, au furat, au chemat minerii, au minţit şi s-au îngrǎşat ca porcii pe spinarea noastrǎ )
Cǎrtǎrescu face aceeaşi naivǎ reflecţie în ultilmul sǎu editorial, de parcǎ nu i-ar ajunge ce-a trǎit din decembrie ’89 pînǎ acum, dar fiecare are dreptul sǎ creadǎ ce doreşte, numai cǎ el, Cǎrtǎrescu, nu este omul « lambda » cel simplu din popor, el mai are un pic şi alte responsabilitǎţi, cǎ le-a cǎutat sau nu, a ajuns unde a ajuns, AICI, în Topul Elitei Intelectualitàţii Româneşti, cel puţin aşa se zice, unul care cautǎ premiul Nobel cu atîta ardoare, n-o fi un fieş’cine ( ştiu nu-l cautǎ el, dar atît i-au bǎgat asta în cap, ceilalţi, c-a-nceput sǎ şi creadǎ )) Cînd doi îţi spun cǎ eşti beat, du-te sǎ te culci !
Blocarea şi bulibǎşeala care vor aduce toate aceste schimbǎri vor face mult mai mult rǎu decît o continuare a unei vieţi, cît de cît, normale pînǎ în noiembrie, la alegeri.
Dacǎ nici atunci nu se va ivi acel NOU viabil, atunci roata norocului îşi va continua
nestingheritǎ ţǎcǎnitul şi ţǎcǎneala.
Repetarea “……iarǎ şi iarǎ” este evident o frumoasǎ-utopie, precum altele, irealizabilǎ, deloc.
Sistemele democrate s-au apǎrat “bine”, “votul alb” care ar trebui sǎ aibǎ, dupǎ pǎrerea mea o greutate tocmai în sensul posibilitǎţii sancţionǎrii clasei politice îmbuibatǎ şi devenitǎ letargicǎ, încǎ nu existǎ, şi m-aş mira ca vreodatǎ sǎ ……nimic nu e perfect, ci doar perfectibil.
Un alt aspect : Conştiinţa populaţiilor, în veşnicǎ mişcare, transformare şi modelare este
insuficient cristalizatǎ, vezi imaturǎ, fragilǎ şi teribil de uşor la îndemîna manipulatorilor de tot felul, DECI : nici o şansǎ nici pe partea asta.
Bǎsescu şi PDL-ul îşi vor avea soarta pe care o meritǎ, vor fi cu siguranţǎ sancţionaţi la urne, dar lucrurile trebuiesc fǎcute în cadrul legilor democraţiei, cu bune şi cu relele ei, cǎ ne place sau cǎ nu ne place.
Altfel se ajunge la Anarhie, Extremism şi Dictaturǎ.
Chiar în cazul specific excepţional “original” al României nu se poate accepta ieşirea din cadrul legal normal al acestor precepte ale Democraţiei.
ASTA E !
Toţi sîntem LIBERI, dar nu toţi o înţelegem la fel, LIBERTATEA.
E un Lucru Greu. În special azi cînd noi vrem totul cît mai repede şi mai uşor.
Accesul facil şi gratuit la aproape orice îţi creazǎ sentimentul firesc cǎ ţi se cuvine aproape totul.
M-am luat cu vorba şi s-a fǎcut tîrziu, vǎ las acum, la revedere.
Oare or fi democratice,Monsieur Pierre,alegerile comasate?
Democratie se cheama exprimarile unor PDL-isti(unul e chiar ministru de Externe,vai de noi!)cum ca suntem”viermi”sau”mahala inepta”noi,cei care le intretinem bunul trai prin impozite si taxe platite intocmai si la timp?
Fara suparare,PDL-ul si matrozul au dovedit atata aroganta si lipsa de empatie,incat da,este timpul sa-si vada de propasire departe de tzutzuroiul cu bani.
De 7 zile se manifesteaza in strada si presedintele statului este strabatut de grija…tarilor arabe?Parca una dintre functiile prezidentiale este MEDIEREA.
Scuze,am uitat,el tocmai a declansat incendiul,cum sa mai potoleasca ceva!
N-or fi straluciti cei din Opozitie,insa ceea ce se petrece acum in strada le ofera o lectie de care vor tine seama.In rest,n-am nici o grija,vor dansa cum canta FMI-ul,cel care da banii.
Nu e bine sa fiti asa de culant cu actualii guvernanti tocmai spre a nu le da idei viitorilor,domnule draga.
Eu ma gandesc foarte serios, sa blocam totul la maxim. Pentru ca si eu cred, la fel ca tine, Pierre, ca chiar nu avem alternativa. Asta nu inseamna ca trebuie sa toleram mizeria actuala doar pentru ca, pentru moment, nu avem ceva mai bun de pus in loc. Protestele de acum ar fi un pas. Alegerile anticipate, urmatorul pas. Si acum vine gandul meu nebun si utopic: romanii sa iasa la vot si sa anuleze voturile. Ce se vor face onor politicienii nostrii fara voturile prostilor? Vor organiza iara alegeri… probabil… la care romanii sa anuleze iara buletinele, si tot asa, pana pe acele buletine vom gasi nume cu adevarat demne sa obtina votul nostru. Asa vad eu puterea poporului, adevarata putere. Comod si democratic. Costistor dar, vorba tiganului „lasa sa fie, ca si face”. Si asta nu o sa ne coste vieti, jandarmii nu vor putea sa ne rupa oasele pentru asta. O fi asa de greu? E chiar asa de nebunesc gandul meu?
ALEGERI, la o adicǎ ! ( dar nu numai lui)
Şi REPEDE, cît mai repede.
Pǎi nu te-ascunde, dragǎ Jean-Pierre, ieşi un pic, la dialog, hai te rog.
Şi povesteşte-ne, „la noi ǎştia”, care ne pierdem vremea pe aici, cam cum o sǎ fie cu alegerile astea anticipate, cînd, cum, PE CINE alegi matale, TOT PE ǍIA ?!? dupǎ aia, cu alea din noiembrie cum rǎmîne, cum o sǎ mai meargǎ treaba, cine plǎteşte, care sînt soluţiile şi celelalte implicaţii care se vor ivi din tǎmbǎlǎul ǎsta ?
Aşa ca sǎ aruncǎm o vorbǎ şi sǎ ne-ascundem dupǎ alţii în mulţime e uşor, prea uşurel, nea Jenicǎ, spune-o rǎspicat pînǎ la capǎt, cu curaj, drept, HAI !
Sǎ vedem ! Cǎ nu vǎ mai place am înţeles, au înţeles toţi.
DAR mai DEPARTE ?!?
IDEIILE ?!? SOLUŢIILE ?!?
P.S. Şi un mic detaliu, nu sînt nici roşu, nici albastru, nici potocaliu, nici verde,
nici alb şi nici negru, sînt Liber, sînt în Democraţie,
votez sau nu votez cu cine vreau, LIBER, şi mǎ priveşte personal.
Aşa e în DEMOCRAŢIE, ce sǎ-i faci, cǎ nu sîntem la piaţǎ sǎ ne tocmim.
Şi nu te supǎra, mai glumim şi noi, ne mai vǎrsǎm şi noi amarul, nǎduful.
Tot de-acolo venim, de-acolo, de-aici. Mǎ-nţelegi ?!?
PACE şi ZÎMBETE !!!!
@ pierre
Ce gindire portocalie!!!
Sa stam, sa cugetam…
De ce sa nu-si dea ACUM Boc demisia?
Vrem sa fie ALEGERI ANTICIPATE cit mai repede!
PS auzi, mai, draga, Pierre, invata si tu sa scrii mai putin, ca nu esti un bun propagandist pentru PDL cu randurile astea kilometrice.
Si nu mai scrie cu litere de tipar, cu verzale, ca pe afise.
(m-am amuzat sa folosesc si eu literele tale de tipar – ACUM/ ALEGERI ANTICIPATE, sper ca ai prins gluma)
Cum am putea vedea limpede ce nu se mai poate……distinge ?!?
Privind din depǎrtarea evenimentelor şi a amintirilor tot de-acolo de-acum vreo 22 de ani
nu poţi rǎmîne indiferent oricîtǎ lehamite s-a aşezat în trup, minte şi suflet.
Ar putea pǎrea infatuare, dar lucrurile erau previzibile.
Tǎmbǎlǎul de-atunci a ieşit repede la ivealǎ, imediat în ’90, doar cine n-a vrut sǎ vadǎ sau s-a fǎcut cǎ nu vede zice azi cǎ nu pricepe nimic sau cǎ pricepe aşa şi pe dincolo.
Cînd se ţipǎ şi se urlǎ, cînd se înjurǎ şi se minte, cînd se furǎ şi se comploteazǎ, cînd se deformeazǎ şi se amestecǎ adevǎrurile simple, cînd intelectualii se dau Intelectuali şi cautǎ posturi, cînd au obosit şi tac, ascunzîndu-se pe burtǎ sub pat, cînd aia şi aialaltǎ, peisajul acela e cel care este, este greu sǎ ne mai mirǎm de ceea ce se-ntîmplǎ azi.
Oriunde am fi, oricine şi oricît ne-am depǎrtat-rupt cîndva de haznaua aceea pestilenţial sufocant-nocivǎ-otrǎvitoare, nu putem din cînd în cînd şi chiar, în momentele de durere nostalgicǎ, sǎ nu privim ce se mai întîmplǎ acolo-n ograda în care am crescut aproape jumǎtate de viaţǎ, fǎrǎ sǎ ne doarǎ din nou şi sǎ ne punem o grǎmadǎ de întrebǎri filozofico-retorice, unel caraghiaose, imberbe, tembele şi chiar inutile de tot.
Sǎrind brusc peste dureri, mirǎri inocent-naive şi evenimente, ar trebui, ÎN PRIMUL RÎND, zic eu, întreb, sǎ ne întrebǎm evident toţi, CE URMEAZǍ ?!?
CUM şi CU CINE ?!? ÎN CE FEL ?!?
CE ŞANSE DE SCHIMBARE ?!? REALE-evident ?!?
Sǎ dǎrîmǎm, sǎ spargem, sǎ urlǎm, sǎ vrem altceva, sǎ ne indignǎm fǎrǎ sǎ propunem ceva, fǎrǎ aşezǎm în loc altceva, nou, coerent, viabil, concret, E UŞOR ! Un castel de nisip !
Poate pǎrea Firesc, mie mi se pare BARBAR.
Poate pǎrea Normal, mie mi se pare PROSTESC.
Cu atît mai mult cu cît, în piesa aceasta de teatru pe scena teatrului naţional toţi actorii sînt hoţi, sînt hoţii hoţilor, sînt viitori hoţi, sînt soţii hoţilor, sînt soţiile hoţilor, sînt hoţii sosiilor hoţilor, SÎNT !
Sǎ ieşi şi sǎ ceri JOS ! fǎrǎ sǎ ştii ce pui SUS ! e complet ANAPODA.
E ABSURD ! CARAGIALE şi IONESCO la un loc cu lacrimi şi bucǎţi din BECKETT şi cu un pre-lung rîs CIORANian.
Cu atît mai mult cu cît, dacǎ dai jos HOŢII de 8 ani ceilalţi hoţi, HOŢII de 15 ani, sînt gata-gata sǎ-i, sǎ se înlocuiascǎ între ei, cu ei, tot CU ei. EI = EI, ei = EI, ei = ei, EI=ei.
Sǎ ieşi şi sǎ ceri JOS ! ştiind cǎ în loc vor veni tot ǎia, pare o SINUCIDERE curatǎ
SUPǍRǍRILE noastre par a fi de cînd lumea şi pǎmîntul, le aruncǎm pe geam, intrǎ pe uşǎ, le dai afarǎ pe uşǎ intrǎ pe geam, DAR ce punem în loc ?!?
Supǎrarea, Furia şi Pripeala, stricǎ Socoteala.
Un Alt Lucru ESENŢIAL : toatǎ lumea scrie şi vorbeşte despre ce se-ntîmplǎ şi despe trecutul recent, Dar NIMENI nu pune accentul pe SOLUŢII şi VIITOR.
Manifestaţiile sîn PAŞNICE, dar blocheazǎ mersul Societǎţii, Economiei, Statului, Oraşelor, NePropunînd Adevǎrate Soluţii, nimic. doar BLOCÎND !
Nu sînt nici atît de paşnice cît par, televiziunea şi-a fǎcut un Circ, o marfǎ-analizeazǎ, cheamǎ şi incitǎ dulce, paşnic, scump şi lent, pervers.
Lumea se uitǎ la televizor, şi dacǎ nu bagǎ-n gurǎ, bagǎ-n cap.
Nici n-au cum altfel, Acolo, AICI, totu-i GOL, e VID. Atît a mai rǎmas.
Tocmai de aceea dupǎ enervǎri şi vînzolealǎ ar trebui, începînd CHIAR DE-ACUM ca Jurnaliştii cu cap şi Intelectualii inteligenţi, sǎ scrie şi sǎ vorbeascǎ tare, clar, concret şi limpede despre ce este de Fǎcut în mod Real, Imediat.
Schimbarea “unora” cu “altora”, cu aceeaşi, nu-i decît o pǎcǎlealǎ-evident.
Omenirea trece prin Bulversǎri Grave, sînt multe de fǎcut, de bine de rǎu România are o imagine ceva mai bunǎ, chiar decît multe alte ţǎri, n-o fi guvernul şi nici preşedintele ǎsta mitocan fǎrǎ nici un merit, n-o fi poporul ǎsta rǎbdǎtor atît de incoerent sǎ dea cu copita la blidul umplut cu bune aprecieri de ici şi de colo, oricît a suferit şi suferǎ.
Vin alegerile din Noiembrie, timpul trece azi mai repede ca niciodatǎ, pregǎtirile vor fi dificile şi amestecate cu şmecherii şi-adevǎruri, într-o tulburealǎ de nemaipomenit autenticǎ neaoşǎ autohtonǎ, e Normal ! sîntem pe maidan, în Bǎrǎgan, sîntem ce sîntem.
NU, NU-I NORMAL !
În acest peisaj îmbîrligat şi plin de “Capcanele Istoriei” pot apare Figuri Noi, speranţe oricît de fragile, dar cu totul altceva, altcineva decît dintre cei de pînǎ acum.
Are Poporul Curajul sǎ mizeze pe o cu totul altǎ Personalitate, pe o altǎ variantǎ de gospodǎrire a ţǎrii, a Harababurii de 22 de ani ?!?
Harababura-i în toi, ghiveciul e terci, Tomberonul Istoriei e plin, fierbe, stǎ sǎ plesneascǎ.
A tot învîrti aceleaşi şi aceleaşi feluri de mîncare în aceleaşi şi aceleaşi cratiţe nu-i nici sǎnǎtos, nu ajutǎ pe nimeni şi nici nu va aduce o adevǎratǎ SCHIMBARE
Cei care au un rol important în a ajuta oamenii sǎ Priceapǎ lucrurile Esenţiale şi Prioritǎţile,
ar trebui sǎ iasǎ în primele rînduri cu curaj şi cu onestitate.
Sǎ Vorbim despre CE este de fǎcut, despre DE-ACUM ÎNAINTE ! Cu calm !
Dupǎ o sǎptǎmînǎ de Furie, E TIMPUL sǎ mai şi GÎNDIM ! Concret !
Fǎrǎ o REALǍ ALTERNATIVǍ, nu se va schimba ABSOLUT NIMIC.
Deocamdatǎ, aceastǎ Alternativǎ, din pǎcate, nu existǎ.
De-aceea, cei care vor SCHIMBAREA, trebuie sǎ GÎNDEASCǍ, trebuie (puţin) timp.
URLÎND nu ajunge, INDIGNÎNDU-NE nu-i suficient.
SǍ NU NE MAI FURǍM SINGURI CǍCIULA !
Sîntem oare în stare ?!? Nimeni nu o sǎ ne dea nimic !