„Războiul cultural“ maghiaro-maghiar
- 14-08-2013
- Nr. 686
-
Iulia POPOVICI
- Actualitate
- 2 Comentarii
În Ungaria s-au înfiinţat „Tutungerii naţionale“ – ca să vinzi ţigări, ai nevoie de autorizaţii speciale de la autorităţi, care controlează astfel nu doar comercianţii (autorizaţiile sînt cu dedicaţie), ci şi accesul populaţiei la aceste produse (magazinele de unde se vor putea cumpăra ţigări sînt de circa opt ori mai puţine decît înainte). Probabil că localităţile şi cartierele cu o largă minoritate romă nu vor beneficia de „Tutungerie naţională“ – la urma urmei, în plin val de caniculă, cel puţin o primărie (cea din Ózd, conform austriecilor de la ORF) a tăiat apa care alimenta cartierul de romi pe motiv că „ţiganii o irosesc şi apa e scumpă“. Controlul ţigărilor nu e o iniţiativă de descurajare a nesănătoasei practici numite fumat, căci urmează reorganizarea distribuţiei unui număr mare de produse de primă utilitate (de la lactate şi carne la medicamente). Evident, şi ţigările, şi farmaciile sînt lucruri supuse controlului – aşadar, ce se întîmplă e mai ales o intervenţie economică asupra cui are voie să scoată bani din asta. O reorganizare prin reînfiinţare, cum ar veni, în care adaosul comercial este el însuşi o miză. Dar acest gen de reorganizare prin reînfiinţare e deja un model de acţiune politică în […]
Freedom House spune clar:Romanica nu are nivelul de democratie din Ungaria,doar ca acolo asta nu inseamna nimic
Conform indicelor de democratie (Freedom House etc.) nivelul democratiei este in cadere in toata Europa Centrala si de Est. E drept, din grupul central-european cel mai mult a scazut in Ungaria, dar nu numai in perioada guvernului. Orban si (chiar si in baza rankingului din 2013) este si acum superior indicelor Romaniei sau Bulgariei.
Unele probleme sunt clare (tutungeriile nationale, un demers corupt), altele insa sunt destul de denaturate in acest articol. Gresit este asertiunea cu privire la apatia politica, dupa ultimul sondaj (din aug.), intentia de vot este de 58%. In ce priveste institutiile de sondaje, ele cam sunt legate de grupari politice, dar dau rezultate destul de asemanatoare. Fidesz-ul conduce si acum in intentii de vot (48-5o%), chiar a inregistrat un spor, iar prin analize sofisticate, din cei nedecisi procentul pro-Fidesz pare a fi egal cu pro-socialisti. Cel mai izbitor: increderea maghiarilor in capacitatea de guvernare a cabinetului Orban.
Cu minoritatile: este o platitudine aruncata in acest, fara informatii de baza. In primul rind, despre ce fel de minoritati este vorba? Daca autoarea se refera la cele etnice, cam greseste: minoritatile nationale „clasice” au autonomie culturala prin organe reprezentative alese (prin lege electorala). Problematica romilor este prezenta, intr-adevar, dar nicicum generata de guvernul Orban. Formatiunile paramilitare „de aparare” au luat fiinta inca sub guvernul Gyurcsany si au fost interzise sub guvernul Orban. Atrocitatile impotriva romilor conducind la cazuri grave de omor calificat au fost puse la cale inca tot pe perioada guvernarii precedente de grupuri infiltrate de serviciile secrete (investigatii inca in curs). S-au dat primele sentinte cu condamnari pe viata. In rest, in privinta minoritatilor sexuale: discutiile nu difera mult de cele din Franta. Desigur, definitia casatoriei este o tema pe care nu putem tehniciza aici… Unde greseste Iulia Popovici? Cind scrie despre Ungaria scrie in maniera intelectualista: din diferite opinii forjeaza propriile opinii sintetice. Iar opiniile sunt preluate din opiniile presei occidentale sau ale unor intelectuali cunoscuti din Ungaria. Majoritatea sunt figuri stimabile, dar – foarte curios – cu antecedente politice de stinga. Forjatorii straini, se intimpla destul de des, nici nu stiu acest lucru ca stau in fata ultimului falanx de intelectuali angajati politici care (desi au avut nu demult un partid, SZDSZ – cazut acum in dizgratie electorala) acum se comporta ca o mica cohorta de „ronini”, adica se afla in cautare de noi stapini politici…