Reacţii internaţionale la intenţia Guvernului de reveni la manualul unic

  • Recomandă articolul

Henrique Mota, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor, dintr-o scrisoare adresată primului ministru, preşedintelui Klaus Iohannis şi ministrului Educaţiei:

„Colegii noştri români ne-au informat că Ministerul Educaţiei pregăteşte un proiect legislativ care va reintroduce manualele unice, distrugînd astfel ceea ce rămăsese din piaţa editorilor de publicaţii didactice din România. Astfel, începînd de anul viitor, o singură editură, Editura Didactică şi Pedagogică, care poartă stigmatul fostului regim comunist, va edita toate manualele. Aceasta înseamnă că toţi profesorii şi elevii nu vor mai avea şansa de a alege dintr-o varietate de manuale, iar emulaţia între mai mulţi editori de a produce manuale mai bune nu se va mai produce. Înţelegem de asemenea că anunţul a venit după ce, acum cîteva zile, Guvernul a dat o directivă ce interzice utilizarea materialelor auxiliare la clasă, sub ameninţarea concedierii profesorilor care nu vor respecta acest ordin. […] Este crucial pentru elevii europeni să aibă posibilitatea de a se confrunta cu o varietate de surse şi de opinii divergente, pentru a fi cetăţeni mai informaţi. Este crucial pentru elevii europeni să aibă acces la cel mai bun material educaţional, publicat de mai mulţi editori, care să intre în competiţie în vederea obţinerii excelenţei“.

 

Ricardo Franco Levi, preşedintele Aso­ciaţiei Editorilor Italieni:

„Editorii italieni se declară îngrijoraţi de consecinţele pe care o asemenea decizie le-ar putea avea asupra peisajului editorial din România, adică în inima Europei, cît timp sîntem cu toţii membri ai acestei Uniuni. Legislaţia anunţată ar efecta una dintre valorile principale ale calităţii noastre de cetăţeni europeni, bibliodiversitatea, care este bazată pe două principii: libertatea de a publica, libertatea de a alege a cititorilor şi libertatea profesorilor în numele elevilor lor.

Noi, în Italia, avem experienţa manualului unic din perioada fascistă. Ca reacţie la acea experienţă istorică, avem două principii care se regăsesc în Constituţie. Libertatea de expresie şi de a publica este legată în Constituţia noastră de libertatea de a preda, care implică de asemenea libertatea fiecărui profesor de a alege cartea care se potriveşte nevoilor elevilor din fiecare clasă“.

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13239 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }