Reperele, lichelele şi teledemocraţia
- 20-03-2014
- Nr. 715
-
Alexandru MATEI
- Actualitate
- 10 Comentarii
Eficacitatea mişcărilor de masă de astăzi depinde de înscrierea lor într-o dinamică geopolitică sprijinită pe valori considerate absolute: putem să le circumscriemlibertăţii şi unei ordini morale pe care o numim civilizaţie. Dacă un miting militează pentru „eliberare“ şi pentru „civilizaţie“, dar şi împotriva totalitarismului înţeles ca o constrîngere sau ca o prelungire a unei discipline pe care cei supuşi ei n-o mai vor, acel miting are şanse de izbîndă. Într-o societate în care libertatea şi civilizaţia nu se presupun, mitingurile au mai ales o semnificaţie retorică. Aceste adunări publice pot fi uneori importante, dacă se menţin pe perioade suficient de lungi, nu atît pentru a modifica, cît pentru a amîna evenimente. A căzut guvernul Boc, OK, dar între timp a căzut şi USL, iată deci că mitingurile din ianuarie 2012 n-au schimbat, somme toute, prea mult. Au redus intensitatea unei prezenţe publice acaparatoare, dar au permis unei alte puteri, cu mai puţină personalitate, să recurgă la mici vendete şi la înlocuiri neavenite în unele poziţii de putere. În privinţa Roşiei Montane, lucrurile au fost aduse într-o stare de suspensie, atît. Majoritatea mitingurilor (ca număr), însă, au cauze minore, iar dimensiunea lor retorică riscă să le epuizeze semnificaţia. Retorica lor nu […]
Aici sunt complet de acord cu dvs !!!
Cine sunt intelectualii care cheama la identificare cu televiziunile?
Si ce-ar fi de explicat in fenomenul televiziunilor noaste – in afara de smecherie, incultura cronica si prost gust?
Vă mulțumesc pentru dezbatere. Paraschiv, e foarte bine, nici eu nu recomand nimănui să privească mai mult de 30 de minute astfel de posturi tv. Problema mea e alta, în legătură cu intelctualii români. Televiziunea este un fenomen pe care ei ar trebui să îl explice, pentru ca noi să ne putem exersa distanțarea față de discursul pe care-l produc. Or, culmea, ei cheamă la identificare. Ce intelectuali mai sunt aceștia, dacă se comportă ca niște suporteri?
Domnule Profesor,
Tactica aceasta a diabolizării unui personaj negativ (mult mai periculos, de altfel, decât cea a tuturor porta-vocilor Antenei 3 la un loc) în scopul supra-legitimării, comode şi cvasi-automate, a oponenţilor lui am văzut-o la lucru prin anii ’90 în cazul clovnului Vadim, iar rezultatul a fost, ce-i drept, neutralizarea clovnului, dar şi victoria mediocrităţii şi a oportunismului, promovate fără discriminare la toate nivelele presei scrise şi vorbite, sub umbrela atotjustificatoare a luptei împotriva “fiţuicii imunde”.
Din motive obiective, nu pot urmări deloc postul pe care-l transformaţi în simbol de raliere a adversarilor lui, şi de altfel nu-mi permit să aloc mai mult de o jumătate de oră zilnică celorlalte televiziuni, care mă plictisesc şi mă indispun prin evidentele tendinţe manipulatorii şi nivelul scăzut al prezentatorilor. Am însă motive să cred că toată prăpastia calitativă dintre Antenă şi rivalele ei nu există decât în viziunea D-voastră, tributară unei invincible propensiuni spre maniheism şi relativitate.
Din păcate structura răului este mult mai polimorfă decât vă vine Dvs să credeţi, iar diavolul o dată dat afară pe uşă are tendinţa să revină pe fereastră…
@Alexandru Matei
1. -restaurația să înceapă cu sau de la noi înșine
2. Realitate TV, post neutru? da! mai ales de cînd Crinul (visat impeial, pardon!, prezidențial) a redescoperit binefacerile opoziției
în rest, încerc să stau deoparte de lichele și democrația televizată
mda! aș vrea dar nu nu prea pot, aici și acum,
dar mă retrag pe faleză și contemplu stelele zîmbind, mai puțin fericit decît mă voia Magistrul și prietenul meu, un REPER , adevărat
Afirmatiile dvs sunt adevarate precum este adevarata afirmatia ca exista macar un singur post TV echivalent in „mizerie’ cu antena 3 !
… sau lasa sa li se organizeze „mitinguri de protest” indreptate impotriva unui post de televiziune dau dovada de un prost gust si o mitocanie structurala cel putzin egala cu vedetelor postului respectiv.
A pretinde ca lupti impotriva „mocirlei” si a aplauda astfel de spectacole mediatice de nivel african mi se pare o contradictie in termeni. Cu atat mai mult cu cat postul respectiv nu este de fapt nici mai bun, nici mai rau decat rivalele sale, despre a caror calitate apostolii indignarii de opereta nu par sa aiba nimic de spus.
Da, domnule Alexandru Matei, prin identificarea unor dusmani, dar cu ce mijloace ? Nu-i normal sa existe astfel de emisiuni in nici o tara, mai ales una din UE …
Sigur, exista si alte posturi TV cu partizanat politic, dar nu utilizeaza astfel de mijloace (usor spus) \”jegoase\” !
audienta acestor posturi depinde de doi factori: educatia de masa si nivelul de trai (plus factorul mondializare). Restauratie morala nu se poate face, domnule profesor, decit prin identificarea unor dusmani…
Analiza facuta de dvs este buna, dar sper ca in viitor, prin
iesirea din criza economica, audienta unor astfel de posturi sa scada drastic. Inca ceva: declarativ Antena 3 vrea sa faca restauratie morala, dar prin imoralitate si utilizarea noroiului din mocirla societatii actuale …