RETROSPECTIVĂ 2012. În 2012, eu votez nonficţiunea
- 11-01-2013
- Nr. 656
-
Paul CERNAT
- Literatură
- 2 Comentarii
Anul 2012 a fost, cu asupra de măsură, unul electoral (doar a fost, să nu uităm, şi anul Caragiale!). Iar editorial, în 2012 „alegerile“ au fost cîştigate detaşat de nonficţiune. Şi asta în pofida faptului că nici ficţiunea n-a stat rău, reabilitîndu-se spectaculos pe parcurs prin apariţia unor titluri – îndeosebi romane, dar nu numai – semnate de Simona Sora (în opinia mea, Hotel Universal este cartea de proză a anului), Radu Aldulescu (Cronicile genocidului), Radu Mareş (Deplasarea spre roşu), Filip Florian (Toate bufniţele), Stelian Tănase (Skepsis), Cătălin Dorian Florescu (Jacob se hotărăşte să iubească), Daniela Zeca-Buzura (Omar cel orb), Florina Ilis (Vieţile paralele), Ioana Pârvulescu (Viitorul începe luni), Corin Braga (Luiza Textoris), Corina Sabău (Dragostea, chiar ea), Tatiana Niculescu-Bran (În ţara lui Dumnezeu), Dan Perşa (Arca), Alexandru Muşina (Nepotul lui Dracula), Vasile Baghiu (Planuri de viaţă), Florin Irimia (O fereastră întunecată) ş.a. Capul de afiş al interesului public l-au ţinut însă volumele de eseuri, memorialistică sau convorbiri. Iar cînd spun „eseuri“ am în vedere tot ce se poate înţelege prin asta: de la eseul publicistic, politic, istoric sau filozofic la eseul critic sau aşa-zicînd „literar“. Prin forţa lucrurilor – o bursă postdoctorală de trei luni în străinătate –, […]
Draga Bogdan, regret si eu :), cum regret si lipsa de pe lista a inca cele putzin 10 titluri de proza scurta si roman care meritau mentionate. Am uitat – pe nedrept! – si de cartile lui Liviu Antonesei, un cristian, Cosmin Perta, Cristina Nemerovschi, pe poeti nu i-am pus deliberat (stiam ca scrie Serban Axinte despre asta si m-am gindit sa nu ma risipesc). La studii/eseu am uitat, impardonabil, traducerea carti despre postmodernism a lui Virgil Nemoianu si altele inca. E inevitabil sa omiti nume – asta este mizeria tuturor bilanturilor, care sint oricum mai mult orientative si mai putzin relevante decit se crede. Lasa ca nici nu poti, omeneste vorbind, sa acoperi cit de cit ce se publica. S-ar putea sa descopar in lunile urmatoare si numeroase alte „restante” pe 2012. Sa nu dramatizam, deci, un amarit de bilant nu e un „canon”!
Am uitat: La Multi Ani cu sanatate si izbinzi!
Sunt surprins să nu văd menționat în aceste binevenite retrospective ale anului editorial 2012 romanul lui Adrian Chivu, „Strada”, apărut în colectia „Ego. Proza”. Romanul e foarte bun și singura problemă pe care cred că lucrarea ar putea-o avea e modestia cu care autorul își prezintă lucrările. Modestia lui e naturală, și probabil îl va costa mult. Am schimbat cu Adrian Chivu două cuvinte înainte de lansarea romanului la BookFest (acolo unde am fost invitat de colegii de la Polirom) și i-am spus cât mi-a plăcut romanul lui. La acea lansare autorul nu a vorbit și cred că nu face prea multe pentru networking. Pe de altă parte, percepția mea e că networkingul dâmbovițean compensează în procesul de receptare cam în 90% dintre cazuri calitatea textelor. E întrucâtva dezamăgitor, dar nu cred că a fost vreodată altfel. Inserez acest comentariu aici pentru simplul motiv că mi se pare nedrept ca un roman foare bun să nu fie nici măcar amintit.