Revanşa (I)
- 12-12-2012
- Nr. 654
-
Paul CERNAT
- Politic
- 7 Comentarii
„ARD a dus cea mai cumplită campanie de mistificare a adevărului din ţară, de manipulare a opiniei publice“, declara, într-un memorabil acte manqué, Vasile Blaga, copreşedintele Alianţei România Dreaptă, destabilizat de şocul rezultatelor de la alegerile parlamentare: un strivitor şi de puţini scontat 60%-16,5%. Afirmaţia sa, care voia să spună în fapt contrariul, ridică vălul mistificării de pe strategia propriei formaţiuni. În ultimul deceniu, PDL a servit drept cobai pentru cîteva experimente politice culminînd cu aşa-numitul „proiect Băsescu“. Eşecul patetic al acestui proiect, confirmat de victoria fără drept de apel a USL, are explicaţii multiple şi ele nu pot fi reduse, cu nici un chip, la politicile de austeritate ale guvernului/guvernelor Băsescu-Boc. Fără a intra în detalii, mă limitez la a spune că, mai ales după realegerea sa din 2009, Traian Băsescu nu a mai fost un preşedinte al tuturor românilor, ci – cel mult – al susţinătorilor săi. Şi mai grav: a arătat că se află în război cu cei care nu l-au ales. Schimbarea peste noapte a Partidului Democrat din partid socialist în partid popular, cu altoiul smuls dintr-un PNL care a rezistat, eroic, unei fuziuni letale, a reprezentat, la vremea ei, nu doar o expresie a cameleonismului […]
O analiza binevenita pentru sanatatea mintala, morala si ideologica a tuturor celor care si-au inchipuit ca au sechestrat dreapta, ca dreapta a devenit jucaria lor. Multi dintre ei n-au iesit din acum din fantasma.
@profesor: din nou de acord. Se poate obtine un consens minimal incepind de la legea electorala si problema migratiei parlamentare.
@xantipa: e obligatoriu sa fie numit liderul propus de coalitia cistigatoare, validat de congresul partidului, de USL si propus electoratului cu mult inaintea campaniei electorale. Nu cunosc nici o alternativa din interiorul USL si nici n-as accepta-o. Cei care au votat USL au votat impotriva lui Basescu, a agendei sale si a proiectului sau, deci si impotriva oricarui premier care i-ar conveni. Victor Ponta, cu toate cele pe care i le puteti obiecta (e normal, sinteti simpatizant al lui Basescu), este cel mai in masura sa respecte, ca premier, contractul politic pentru care USL a fost votat.
E aberant sa votezi USL ca sa ajunga premier cineva care sa convina intereselor lui Traian Basescu.
de ce e chiar atât de obligatoriu să fie numit dottore ca PM? toată lumea debitează această lozincă, nimeni nu explică de ce – când, dimpotrivă, sănătoasă ar fi îndepărtarea cât mai vizibilă a lui Viorel Ponta de orice poziţie de lider. Hai să fim serioşi, cunoaşteţi şi dv. cel puţin o alternativă din interiorul USL.
la noi ar fi mai potrivit votul pe liste de partide, dar cu
amendamentul ca nu este permisa migrarea parlamentarilor
la alte partide, decat prin iesirea lor din parlament !
S-ar termina circul „migratorilor” …
@profesor: de acord. Din pacate, PD-L nu a acceptat propunerea de VUM (se putea, probabil, ajunge la un compromis pe cele doua tururi de scrutin). Admitind insa ca s-ar fi votat dupa VUM-ul in doua tururi, e probabil ca, in conditiile date, rezultatul ar fi fost si mai slab pentru ARD (si mai corect pe mandate), intrucit nu s-a votat pro- sau contra- unui candidat sau altuia, ci pro- sau contra-Basescu. Dupa umila mea parere, care nu e numai a mea, abandonarea votului pe liste intr-o tara cu datele Romaniei a fost un esec si a dus la prabusirea calitatii parlamentarilor. Revenirea la liste sau un sistem mixt de tip german ar fi, cred, preferabile VUM-ului in doua tururi, iar actuala varianta e aproape la fel de proasta ca VUM-ul intr-un tur.
Aveti dreptate, e important ce vor face cei din USL cu Romania. Inainte de orice insa, e obligatoriu ca Traian Basescu sa-l nominalizeze pe Victor Ponta. Daca n-o va face si va incerca sa-si impuna un „partener” (stim cu totii ce intelege TB prin parteneriat….), discutia va fi, din nou, despre ce va face Traian Basescu cu Romania, iar responsabilitatea pentru ceea ce va urma ii va apartine in totalitate.
nu este acesta dupa care s-a votat. Adevaratul vot
uninominal inseamna vot in doua tururi, indiferent care
ar fi fost rezultatul. Aceasta inseamna adevaratul vot
uninominal. Decat acest fel de „vot uninominal” practicat la noi mai bun este votul pe partide, mai ales ca lipseste
o lege care sa interzica „migrarea” parlamentarilor …
In rest este mai important ce vor face cei din USL cu
Romania („avem o tara cum procedam”, vorba
Catavencilor !) !!!
Cea mai pertinenta analiza aparuta in presa dupa 9 decembrie. Felicitari!