Rîsul spontan şi tristeţile bacoviene
Mircea CĂRTĂRESCU - Frumoasele străine
- 10-09-2010
- Nr. 541
-
Adina DINIŢOIU
- Literatură
- 2 Comentarii
Cele trei povestiri din Frumoasele străine de Mircea Cărtărescu, publicate iniţial în foileton în revista Şapte seri, par a fi adresate cititorilor cu „simţul umorului“ – aşa cum notează însuşi autorul, într-un scurt cuvînt adresat cititoarei/cititorului. Ele au ca punct de plecare situaţii şi persoane reale, transfigurate – fireşte – literar „din dorinţa mea de a rîde şi de a auzi oameni rîzînd, curat şi destins, împrejurul meu. Rîdem tot mai puţin, dispreţuim tot mai mult rîsul, şi-n viaţă, şi-n artă, deşi pînă la urmă ne putem defini ca animale care ştiu să rîdă…“. Mircea CĂRTĂRESCU, Frumoasele străine, Editura Humanitas, Bucureşti, 2010, 298 p. Cu toate acestea, deşi secvenţele savuroase apar la tot pasul – iar cea dintîi povestire în foileton, „Antrax“, este pur umoristică, de o veselie contagioasă –, în celelalte două, „Frumoasele străine (sau Cum am fost un autor de duzină)“ şi „Bacoviană“, tristeţile (bacoviene) şi gustul amar se insinuează din ce în ce mai pregnant în ţesătura poveştii. În fond, destinderea aceasta a rîsului „curat“ şi-o doreşte însuşi scriitorul, care strecoară adesea – pe parcursul aventurilor sale de „scriitor de duzină“ (adică din cei 12 invitaţi, dar termenul trimite şi la acuza „adversarilor săi literari“) […]
Ciolanul cu fasole cu pricina era, dimpotriva, o specialitate frantuzeasca, servita drept un rafinament culinar… Se pare ca n-ati citit cu atentie. Oricum, un referat e cu totul si cu totul altceva…
Cat despre traditii romanesti la export, nu era vorba de a respinge mamaliga cu branza si muzica populara, ci de a propune strainilor si o alta imagine a romanilor, una mai rafinata, mai citadina, mai interesanta decat stricta imagine rurala si conventionala de pana acum (in fond, chiar aceste traditii populare nu mai sunt vii, ci decorative, daca nu, cel mai adesea, kitsch – vezi programele TV). Si \”Frumoasele straine\” chiar merita citita, va invit s-o faceti…
Acest articol referat la cartea d-lui Cartarescu mi-a reamintit de vizita mea in Irlanda. Nu am citit cartea Frumoasele straine si probabil ca nu o voi citi. Dar pot spune ca nu e nimic gresit cu ciolanul cu fasole romanesc, o specialitate. Ceva e gresit cu noi care nu suntem in stare sa ne mandrim cu nationalitatea noastra. In Irlanda la orice restaurant am vazut localnicii ascultand veseli muzica lor traditionala, pentru mine o varianta a Fratilor Petreusi. Sunt de admirat acesti oameni carora nu le este rusine de natia si cultura lor. Italienii au facut din spaghete si polenta emblema lor de recunoastere, si, domnilor, nu vad nimic gresit cu fasolea si ciolanul romanesc. Mamaliga cu branza si oua la cuptor este mancarea favorita a unui american din familia mea, specialitate romaneasca gustoasa. Cand vom invata oare sa ne mandrim cu noi. Bietele frantuzoaice, nu vroiau altceva decat sa ne respecte traditia, sa ne arate ca o apreciaza. Noi insa suntem primii care ii dam cu piciorul, si atita timp cat nu vom fi in stare sa o iubim noi primii, nimeni altcineva nu o va face inaintea noastra.