România profundă. Destrămări, deziluzii
Dan LUNGU – Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu
- 23-01-2015
- Nr. 756
-
Bianca BURŢA-CERNAT
- Literatură
- 3 Comentarii
Între prozatorii care s-au impus la noi din anii ’90 încoace, conturîndu-şi, în timp, un profil specific, Dan Lungu ilustrează o formulă realistă pe care, în preajma lui 1989 (plus sau minus cîţiva ani) – în plină vogă, încă, a experimentului prozastic –, puţini o anticipau ca posibilă, socotind-o epuizată, cu toate că, dimpotrivă, tocmai calea experimentului (în special a celui textualist) era aceea care anunţa să ajungă cît de curînd într-o fundătură. Nu doar factorii extraliterari au contribuit, după 1989, la vertiginoasa pierdere de audienţă a prozei autohtone; un rol trebuie să fi jucat, aici, şi „superioara“, aulica îndepărtare a Prozatorului faţă de un public pe care tindea să şi-l selecteze pe criterii elitare. Semnele ieşirii din impasul postrevoluţionar al prozei româneşti s-au vădit (după 2000) abia atunci cînd Scriitorul – în bună măsură prin voci mai nou afirmate (de la Radu Aldulescu la prozatorii din „şcoala ieşeană“ sau de la Răzvan Rădulescu la Florina Ilis ori Bogdan Popescu) – a redescoperit valenţele poveştii şi urgenţa re-umanizării naraţiunii, lăsînd mult invocata, înainte, „aventură a limbajului“ într-un mai firesc arrière-plan. Deşi părea că s-ar desprinde din microrealismul optzecist, „minimalismul“ de la sfîrşitul anilor ’90 şi din primul deceniu al […]
Eu am citit ”Fetita care se juca….” si mi s-a parut un roman foarte-foarte bun, Mai bun decat ”Sunt o baba comunista”. Si totusi, nu l-as expedia pe acesta din urma cu usurinta, cred ca este mult mai profund decat pare la prima vedere, Are un personaj puternic, decripteaza bine epoca pentru necunoscatori, e foarte inteligent construit, e scris ingrijit. E un roman-document inconturnabil in felul sau. Romanul nu inseamna doar calofilie si livresc.
Va dau dreptate cu privire la romanul „Sunt o baba comunista”; mi s-a parut modest. Desigur, sunt doar un cititor nu critic literar, dar totusi …
Nu am citit „Fetita care se juca…”,dar consider ca romanul mult apreciat si” semnificativ” pentru proza anticomunista din postcomunism „Sant o baba comunista!” este puternic supraevaluat.
Poate ca „da bine” intr-o analiza „globala” ca cea de mai sus, insa se exagereaza enorm privind asa-zisa lui valoare intrinseca.
Gasesc ca este un roman mediocru, cu nimic mai presus decat altele cu aceeasi „tema”, dar mult mai jos decat proza de fictiune de dupa anii 90 a unui Visniec,Marius Chivu, Dan Alexe si altii.
Ma tem ca si pentru restul operei lui Dan Lungu aprecierile pornesc de la idei preconcepute.