SFada cu literatura. Almanah vs. Antologie, almanah & antologie
- 11-09-2015
- Nr. 789
-
Cătălin BADEA-GHERACOSTEA
- Rubrici
- 6 Comentarii
Spuneam la un moment dat că sf-ul românesc îşi are doi apărători vajnici în faţa asaltului dinspre fantasy şi horror, Marian Truţă şi Michael Haulică, ambii fiind redactor-şef la cîte două publicaţii de gen şi ambii editînd culegeri de text, inclusiv pe 2014, pe baza cărora au fost nominalizaţi la categoria „Antologie“ de la Convenţia Naţională ce se va ţine la Suceava, între 18 şi 20 septembrie. Michael Haulică avea antologiile Argos, de care am scris, Marian Truţă are, ca redactor-şef, Almanahul Anticipaţia,cu cele două volume de anul trecut, unul în linia tradiţională, al doilea ca semn al aniversării celor 25 de ani ai taberei-cenaclu-atelier multidisciplinar Atlantykron. Spre deosebire de antologie, specie „editorială“ existentă din antichitatea scribilor şi evul mediu al copiştilor – de respectabilitatea căreia şi semnificaţia de „florilegiu“ toată suflarea cititoare este conştientă – almanahul este una din primele manifestări tipărite ale literaturii de consum, avînd predominante ideile de divertisment şi utilitate. Istoria Almanahului Anticipaţia, cu prima ediţie în 1983, trecerea peste schimbarea de regim (inclusiv editorial şi estetic) din 1989, sincopa de peste un deceniu la trecerea dintre milenii şi revenirea în faţa publicului, prilejuită de preluarea mărcii de către Nemira, în 2012, a fost făcută pe […]
e o virgulă, sînt niște cuvinte bolduite (prima, a doua) care fac lucrurile mai clare. nu știu dacă au fost de la început, de s-a creat neînțelegerea. în fine. hai să-ți mai zic eu una: a treia (vezi cu bold) antologie a făcut-o din prozele publicate în cele 12 numere ale revistei Nautilus în 2014. în aceeași logică după care a doua (cu bold) e făcută din prozele publicate în cele două almanahuri din 2014. e foarte greu cînd iei un cub, îi elimini colțurile, îl mai dai la pilă și zici apoi că e sferă. dar, poate, dacă vom defini antologia (că antologator e ăla care face antologii) – și ajunge să preluăm definiția din DEX – vom evita pe viitor eforturile de a fixa pătrate în cercuri.
Finally got it cu „prima”. De unde rezultă că n-ai fost destul de explicit. Nu pentru mine, anyway.
Şi nu, nu e un subiect pe care să fiu interesat să îl mai discut. Almanahul nu e antologie, ci un periodic, indiferent cum îţi argumentezi tu decizia de a-l include la antologii. După logica ta, Galileo ar fi tot antologie, că şi acolo se resping şi se aleg texte, şi Galileo are peste 200 pagini, şi acolo se poate ignora nonficţiunea etc.
Juriu 2016: indiferent unde se ţine, nu mă interesează să fac parte din juriul Romcon. Ar trebui să citesc toate lucrările ca să emit o opinie informată şi am trecut de vîrsta lecturilor obligatorii. În plus, Premiile Galileo nu au avut un juriu, ci au fost votate de abonaţi (inclusiv nominalizările). Eu doar am compilat statisticile, nu am „făcut premiile”.
@prima antologie
… facuta de Truta in Almanahul Anticipatia (AA)… citeste cu atentie. e cea cu traduceri. cea de-a doua – romanii. deci, nu importa daca am auzit ce ai fi vrut sa aud.
@issn vs. isbn
daca prima coada de maimuta nu a ti-a indicat, ursuletule, in ce fel argumentez ca un almanah este o antologie – de fapt, Truta-antologator – n-are rost sa vorbim nici fata la fata.
@ideea in sine
vezi ca la relansarea Almanahul Anticipatia, Mihai Dan Pavelescu este primul care spune ca Almanahul Anticipatia ar putea fi o antologie anuala. primul AA, ala facut de altcineva decat truta si de a.r. deleanu.
@pe 2016, indiferent unde se tine, ce-ar fi sa faci parte din juriu pentru Romcon? de cand n-ai mai facut Premiile Galileo, esti cam ne-juriza(n)t.
Argumentul irefutabil pentru încadrarea Almanahului la reviste şi nu la antologii ar fi fost furnizat de o simplă privire pe coperta IV, unde apare un ISSN, iar nu un ISBN. Iar ISSN au publicaţiile periodice, nu cărţile.
„Aceasta este PRIMA antologie, de autori străini semnificativi diacronic (Dick &co.) şi sincronic (grupul de nominalizări şi premii recente Hugo sau Nebula).”
Serios? Prima? De antologia Transformarea lui Martin Lake si alte povestiri (Tritonic, 2006) ai auzit măcar? Sau de Millennium 1 (Millennium Press, 2009)? Ambele cu autori străini, semnificativi şi diacronic şi sincronic, ambele cu povestiri premiate.
Mai citeşte, amice.
…pentru ca asta si e, o revista supradimensionata.