După un tîrg de carte mai degrabă dezamăgitor în ceea ce privește fantastica românească, vara anului în curs schimbă accentele agendei iubitorilor genului, dinspre literatură spre turism, fie acesta și cu pretext literar.
Între 16 și 18 iunie se va desfășura la Dortmund, în Germania, Convenția anuală a Societății Europene de Science Fiction (EUROCON/ESFS). Euroconul a avut prima ediția în 1972, la Trieste, în Italia; întîlnirile de acest fel dintre autorii și fanii sf prilejuiesc decernarea după un vot al delegaților de țară – cu toată atmosfera informală, cîteva acțiuni tradiționale se duc la capăt cît se poate de formal – a premiilor ESFS. România a găzduit două ediții ale Euroconului, în 1994, la Timișoara, și în 2001, la Capidava. Despre proceduri, categorii și nominalizări, cît și despre istoria acestui eveniment cultural european, gîndit să urmeze modelul american al convențiilor sf, dar cu un subsidiar politic al amintirii cortinei de fier, se găsesc detalii la https://esfs.info.
Luna iulie va fi luna Academiilor de Vară: cea din livezile Rădășeniului (jud. Suceava), ASPHAR, se va desfășura între 22 și 23 iulie, cu a patra ediție; cea mai mare și cea mai longevivă, de pe insula Inelul de Piatră, de la Capidava (jud. Constanța), ATLANTYKRON, se va desfășura cu începere între 28 iulie și 6 august, cu a 26-a ediție. Despre amploarea și natura manifestărilor ATLANTYKRON se pot afla mai multe la http://atlantykron.org.
Imediat după, între 9 și 13 august, cititorii dedicați science fiction-ului pot merge la Helsinki, în Finlanda, pentru a 75-a ediție a convenției mondiale de gen, WORLDCON. Această „mamă a tuturor convențiilor“ tinde, în urma globalizării, să se țină alternativ în Statele Unite, unde îi este obîrșia, și într-o altă țară unde există un fandom puternic. Ca fenomen cultural ce aduce împreună zeci de mii de oameni, Worldcon-ul este unic; participanții, în urma unei proceduri de vot mai degrabă stufoase, nelipsită de contestări, decernează premiile HUGO. Detaliile ediției finladeze se găsesc la http://www.worldcon.fi.
Deocamdată, vacanța și vara astronomică par că se vor încheia, pentru publicul român de fantastică, după festivalul de la Brașov, organizat de clubul Antares, între 8 și 10 septembrie. Convenția națională, ROMCON-ul, va fi un eveniment al toamnei acestui an, despre care vom vorbi la momentul potrivit.
După cum se poate vedea, dacă literatura sf&f românească pare că are un moment de respiro, turismul cu pretext științifico-fantastic se află în plin avînt. Pînă la urmă, ceea ce contează sunt cărțile pe care le luăm cu noi în concediu sau cele pe care le aducem acasă. Citiți fantastică românească!