SFada cu literatura. Cum antologia poate deveni playlist ori șușă (I)
- 24-06-2016
- Nr. 828
-
Cătălin BADEA-GHERACOSTEA
- Rubrici
- 4 Comentarii
Să folosim pentru rîndurile de mai jos înțelesul de „florilegiu“ cînd vorbim de antologie, adică „cele mai bune texte dintr-un interval de timp dat sau de pe o suprafață geografică, sau ale unui grup bine definit sau care ilustrează un gen, o temă, un subiect etc.“ Unul dintre reziduurile epocii tiparului în era motoarelor de căutare pe Internet este acceptarea ca „autor“ a celui care pune împreună texte de ficțiune pentru o antologie, cu portița titlului de „editor“, ca scăpare înspre o falsă modestie. Cîteodată, contaminîndu-se de la volumele de comunicări științifice, iar antologia este construită nu prin alegere, ci prin cerere cu temă dată, zisul „autor“ devine „coordonator“ sau chiar „realizator“. Totuși, titlul încetățenit este de „antologator“. În era tiparului, pentru fantastică, antologatorul era garantul calității textelor antologate; rezultatul final, cartea, fiind o expresie a competenței și a gustului persoanei respective. Dozois sau Hobana nu au dat niciodată vreo carte proastă, ca antologatori. Prestigiul unor personalități ca ale lor s-a extins și asupra titlului de „antologator“, iar în era Google, cu ceva răbdare, oricine poate deveni egalul acestora. Să nu ne mire atunci că, în ultimul an, în fantastica românească, o apariție din nouă este o „antologie“. Rostul […]
Voi face corecția – nuanțarea necesară, când voi vorbi despre „Eroi fără voie”, am primit și răspunsul domnului Andrei Panțu.
„A publicat proză scurtă în revistele Biserica de lemn, Revista de povestiri și Argos”. (despre Andrei Panțu, în antologia Eroi fără voie, pag. 129)
Dragă Domnule Andrei Panțu,
Da, v-am răspuns pe FB și aștept, la rându-mi, răspunsul dumneavoastră. Ideea articolului de față este că antologiile actuale ale lui Michael Haulică sunt mai slab făcute decât altele ale aceluiași, iar faptul că proza dumneavoastră nu beneficiază de un aparat critic cât de mic, măcar să se spună că nu e singura (inclusiv în seara aceasta, referințele din comentariul dumneavoastră nu apar la o căutare pe net) cred că este o altă dovadă. În fine, v-am cerut precizia a cărei lipsă mi-o imputați. Altfel, dragă domnule Panțu, editorul antologiilor în care sunteți cuprins cu un singur text, face o treabă foarte bună scoțându-mi paiele din ochi, când vorbesc de bârnele lui.
Vă mulțumesc și eu,
Cătălin Badea-Gheracostea
“proza lui Lucian Dragoș Bogdan care dă titlul antologiei Dincolo de orizont deschide și ARGOS DOI; proza Tursas, a lui Andrei Panțu, este și în Eroi fără voie – de altfel este singura proză publicată de Andrei Panțu!”
Dragă domnule Badea-Gheracostea,
Am publicat pȃnă acum mai mult de o povestire. Mai precis, am publicat pȃnă acum șapte povestiri ȋn revistele “Biserica de Lemn”, “Revista de povestiri” și “ARGOS”. O să vă rog să corectați și ȋn articol.
Vă mulțumesc,
Andrei Panțu