SFada cu literatura. Nostalgia „acelor“ greşeli. Ion Marin Sadoveanu
- 30-10-2015
- Nr. 796
-
Cătălin BADEA-GHERACOSTEA
- Rubrici
- 2 Comentarii
Există cărţi minore, să le spunem mai bine „fără miză“ – pentru critică, pentru public şi chiar pentru autor – care produc un extraordinar efect de lectură la o întîlnire întîmplătoare: cartea uitată în camera de hotel, cartea găsită pe o bancă în parc sau, mai ales, cartea scoasă dintr-un raft de anticariat, în momentul căutării alteia. Este ce mi s-a petrecut cu Taurul mării de Ion Marin Sadoveanu. Textul Akho şi Tao: O poveste din vremea gheţarilor înalţi, mi-a adus aminte imediat de recentul (2008) roman Vindecătorul al lui Sebastian A. Corn, într-o cauzalitate de exerciţiu de comparatistică diacronică, sau, fără pretenţii academice, într-o rearanjare emoţională firească, de la bunic la nepot, a temei preistoriei sf (zorii inteligenţei, tehnologia redusă la lemn, piatră, piele şi foc, limbajul între rudiment şi telepatie etc.). A fost un declic suficient pentru o investigaţie bibliofilă după numele lui Ion Marin Sadoveanu, epuizată rapid – căci el nu a rămas în istoria literaturii romîne pentru tatonările în fantastică – dar nu mai puţin satisfăcătoare la lectură. Într-adevăr, autorul unui Sfîrşit de veac în Bucureşti şi a mai multor piese „intrate demult în repertoriul mort“ – puţin răutăcios Al. Piru aici – pare că s-a […]
stimate lucid,
de v-ati uita mai bine, in volumul in cauza apare si proza anticipativa. apoi apropierea, prin constructia de lume, intre im sadoveanu si sa corn, inclusiv cu @taurul marii, le face cinste amandurora. sper ca nu sunteti dintre acei comentatori normativi care leaga automat eticheta sf cu @literatura slaba? si, in final, diferentierea apasata nu se face in 5000 de semne si, in niciun caz, in comentarii.
al dvs, abulic,
cbg
De unde si pana unde „Taurul marii” proza” anticipativ-fantastică”? Sau STIINTIFICO-fantastica? Am citit cartea in copilarie si mi-a placut tocmai pentru reconstituirea vietii din Histria, chiar daca asezonata cu o interpretare gen „lupta de clasa” indispensabila in acele vremuri. Componenta fantastica da, dar „anticipativa” sau „stiintifica” in niciun caz. „Sistemul celor 24 de sori” e altceva si ar trebui facuta mai apasat diferentierea de „Taurul marii” sau macar pusa coperta sa ca ilustratie ca sa nu se identifice „Taurul marii” cu SF-ul romanesc.