SFada cu literatura. Spre „ecologia” fantasticii

  • Recomandă articolul

Spre deosebire de alte literaturi „de gen”, fantastica, inclusiv cea românească, are o comunitate dedicată, „fandomul”, în care aparițiile de carte-film-joc sunt trăite la o intensitate mai mare, iar bucla de feed-back critic poate avea amplitudine catastrofică. Dar poate tocmai de aceea, science fiction-ul, fantasy-ul și horror-ul, cu toți hibrizii lor, tind să întrețină „specializarea” publicului.

Tîrgul de carte Gaudeamus 2017, a cărui dare de seamă pentru fantastică o aveți în rubrica lui Michael Haulică, este însoțit de premiile COLIN, aflate la a VII-a ediție (un istoric, o descriere și lista de nominalizări le aflați aici http://fanzin.clubsf.ro/category/evenimente-sf/premiile-colin/).  Fandomul nostru nu a fost zgîrcit cu premiile către autorii români, anul acesta: RomCon-ul de la Rîmnicu Vîlcea, Antaresfest de la Brașov, SciFi Fest și manifestarea organizată de SRSFF în memoria lui Ion Hobana, la București, și-au spus cuvîntul. Este firesc ca la cel mai mare tîrg de carte din țară, unde (aproape) toți autorii români de fantastică sunt prezenți, critica literară specializată să se exprime asupra cărților acestora.

Decernarea premiilor COLIN pentru romane, volume de proză scurtă, volume de non-ficțiune și „texte de frontieră” se va desfășura în această seară, în Sala Darclée de la World Trade Center (Piața Montreal, nr. 10) din București, de la 19:30, adică exact în vecinătatea Gaudeamus-ului.

În fantastica românească singurul lucru care lipsește este „marele” public. Citiți cărți românești!

 

 

 

 

Adaugă comentariu

object(WP_Term)#13239 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }