Singurătatea lui Solomon Marcus
- 25-03-2016
- Nr. 815
-
Sorin ALEXANDRESCU
- In memoriam
- 3 Comentarii
Lumea care ne înconjoară ne pare totdeauna eternă, și moartea cuiva, o eroare care ar trebui imediat reparată, precum un vas din casă, spart din neatenție. Învățăm tîrziu, ori niciodată, că fiecare zi de după dispariția cuiva îţi demonstrează neputința de a-l aduce înapoi pe cel plecat. Încerc în zadar să accept acest lucru în ce-l privește pe Solomon Marcus, de cînd m-am întors de la cimitirul israelit Filantropia, duminică la prînz, pe 20 martie. Încerc să mă obișnuiesc nu numai cu gîndul că Marcus – așa dorea el să i se spună, și așa îi spuneam – nu se mai poate întoarce, ci și că apariția altuia ca el, în viitor, este imposibilă. Oricine este unic, viața oricui este irepetabilă, se spune. S-au menționat mereu după slujbă calitățile lui științifice și umane. Nu le mai repet. Dar cultura acestei țări, cred, nu va mai putea produce niciodată tipul lui uman. S-a vorbit mereu, adesea cu banale repetiții, despre pasiunea lui pentru matematică și pentru interferențele ei cu științele umane. Așa este, dar trebuie subliniat că gîndirea lui le traversa, în ciuda enormelor lor diferențe pentru noi, ceștilalți, ca pe niște lumi continue ori interferente. Marcus nu aplica matematica în […]
As numi-o „singularitatea” lui Solomon Marcus ! El era un punct singular in lumea noastra,
fie aceasta de matematicieni sau de nematematicieni. Chiar daca uneori (rareori !) nu eram
de acord cu spusele sale, acestea erau interesante si in acele cazuri. Ne va lipsi tuturor …
un om între oameni
Pe langa cele 10 porunci biblice, ne-a fost oferita o prezentare scurta, dar cuprinzatoare, a celor zece nevoi umane realizata de catre Solomon Marcus, matematician roman, de origine evreiasca, membru titular al Academiei Romane.
1. Nevoia de a da un sens vietii, la nivel elementar: suna complicat, asa-i? Nu este! Cel putin o data pe zi ar trebui sa fim recunoscatori pentru simplul fapt ca s-a intamplat sa existam si e o minune ca traim si suntem sanatosi.
2. Nevoia de improspatare. Aceasta improspatare nu implica doar utilizarea apei si a sapunului. Este mai profunda, se necesita o improspatare a mintii, un gand pozitiv, o noua emotie sufleteasca.
3. Nevoia de intrebare, de cunoastere: copiii au acea etapa a vietii in care pun o multime de intrebari. Dornici de cunoastere, acestia tind sa enerveze adultul deja atotstiutor. Din pacate, pentru noi, suntem departe de acest statut; iar daca nu mentinem vie aceasta dorinta de cunoastere, ajungem sa ne izbim incet, dar sigur, de pragul ignorantei.
4. Nevoia de indoiala. A te indoi si a fi nehotarat, face parte din natura noastra. Este ceva firesc si normal sa nu fim de acord cu absolut tot ceea ce se petrece in noi, in jurul nostru, iar dascalii ar trebui sa fie cei care sa ne sadeasca acest instinct primar, de a cauta mai mult si de a nu ne multumi cu putin.
5. Nevoia de esec. Nu ne nastem invatati! Desi multi pretindem ca stim asta, putini aratam. Ne este teama de esec, vrem sa credem ca noi nu gresim. Nimic mai neadevarat. Este omenesc sa gresim, insa este de condamnat o stagnare la acest nivel, de a repeta greseala la infinit.
6. Nevoia de joc. Universul ludic este primul pe care il descoperim, treptat nivelul de „joc” avanseaza. Iar de la un simplu joc de fotabal sau „de-a v-ati ascuns” ajungem la o descoperire interna. Incercam sa ne descoperim pe noi insine, iar apoi sa cercetam terenul necunoscut al persoanei pe care o iubim.
7. Nevoia de identitate. Cine sunt eu? Intr-o lume care se afla sub efectul globalizarii, intr-un stat in care sunt mai multe etnii si in conditiile in care zi de zi interactionez cu oameni de orice fel, identitatea mea este mai greu de gasit. Potrivit lui Solomon Marcus: „tensiunile existente intre diferite identitati ale fiecarei persoane si intre identitatile unor persoane diferite sunt, in ultima instanta, la radacina multor conflicte si razboaie ; aici isi afla radacinile si terorismul existent la scara mondiala.”
8. Nevoia de omenesc si de omenie. Doua cuvinte mari. Daca nu ai fost invatat din copilarie sa fii om, nu este nicio problema, mai ai timp, trebuie doar sa vrei. Iar de la omenesc la omenie este doar un pas. Este atata nevoie in lume de bunatate si generozitate…ia aminte!
9. Nevoia de cultura. Oare cat timp alocam pe zi culturii? Omenirea detine o conglomeratie de elemente culturale, de natura filosofica sau matematica, logica sau muzicala; indiferent de ce fel, sufletul trebuie hranit la fel ca si trupul. Avem nevoie sa depasim nivelul de ignoranta.
10. Nevoia de transcedenta. Etimologic, „trans” inseamna dincolo iar verbul latinesc ce i se alatura, s-ar traduce prin a te catara. A depasi ceea ce iti este permis si ceea ce este considerat ca fiind normal.