De unde să știți ce face o scriitoare care se apropie vertiginos de 90 de ani, cînd se trîntește-n fotoliu, după cîteva ore de roboteală, în care a spălat vase, a răscolit maldăre de manuscrise în căutarea poemului pierdut sau a jupuit pielea de pe două copane de pui, repetînd preț de o oră începutul unei poezii cu care s-a trezit la ora 7 dimineața, ca să nu-l uite? Acum stă, în sfîrșit, tolănită în fotoliu, cu picioarele întinse pe taburetul din fața ei, privind la televizor buletinul de știri. Ascultă textul unei scrisori semnate de Principesa Elena de România, mama tînărului Nicolae, căruia cineva (cine oare?) i-a șters numele de Prinț și, turnîndu-i dulcea otravă în urechea Regelui Mihai, a reușit să‑i șterpelească pe sub mînă coroana tînărului Nicolae, căruia i-ar fi revenit de drept.
Nu am voie să mă amestec eu, o poetă oarecare, aproape nonagenară, în treburile atît de complicate ale unei foste „Case Regale“, care azi a devenit o metaforă. Trebuie să șterg cu o linie apăsată de pix comparația asta, scriind în paranteză (asta e poezie, se șterge!). Cînd aveam 7, 8, 9, 10, 11 ani, mama mare, Eufrosina Cornelia, mă ducea la toate paradele regale să‑l văd pe Mihăiță. Tot poporul îl iubea pe cel mai tînăr, cel mai frumos și sortit a fi cel mai nefericit dintre monarhi. Pe 7 noiembrie 1947, cînd m-am strecurat în Piața Palatului, în coloana studenților liberali, pe a căror pancartă albastră scria „Studenții Regelui“, steagul de pe acoperișul Palatului nu mai flutura, semn că regele nu era acasă. Fusese somat să plece și acum poate își făcea bagajele la Castelul Peleș, împreună cu Regina-Mamă Elena. Își adunau lucrușoarele (trenuri întregi, încărcate cu averile țării, după comunicatele cotidianului Scînteia) ca să ia calea exilului. S-a tras atunci în demonstranții-copii din Piață, tinerii ăia „imberbi“, „nesocotiți“, „nelalocul lor“, și a curs sînge.
Pe Regele Mihai l-am revăzut peste vreo 50 de ani, de un Paște, revenind în țară într-o mașină acoperită de flori, în Piața Palatului, în care nu mi-aș fi închipuit că ar putea încăpea tot Bucureștiul. Și lîngă el, nedespărțit, ținîndu‑l tot timpul de mînecă, un băiețaș zîmbind și făcînd neîntrerupt cu mîna, mai ales cînd au apărut mereu alături și, mai tîrziu, bunicul și nepotul în balcon. Pe băiețaș îl chema Nicolae, probabil după numele fratelui mai mic al Regelui Carol, șters cu desăvîrșire din memoria românilor, cărora, dacă s-ar fi născut cu zece ani mai devreme, le-ar fi putut fi rege.
După alți cîțiva ani de surghiun la care a fost supus Regele Mihai, s-a întîmplat din nou miracolul unui timp revolut, prin darul nesperat pe care ni l-a făcut nouă, scriitorilor, atunci Ludovic Orban, actualul președinte al Partidului Național Liberal, care ne-a facilitat o călătorie cu trenul regal prin toată țara și prilejul unei vizite la Palatul Elisabeta, unde am avut ocazia să vorbesc cu Regele. I-am amintit de vizitele pe care le făcea la Școala Regina Maria din Giulești, unde învățam: mă și ascultase odată cîntînd solo la ridicarea pavilionului din Imnul Martirilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial: „Iar cînd fraților m-oi duce de la voi ș-o fi să mor, pe mormînt atunci să-mi puneți mîndrul nostru tricolor“. Eram mîndră că Mihăiță, cum îi spuneam cînd vorbeam cu mama-mare, îmi ascultase glasul. Acum vorbeam cu Regele meu și aveam impresia că nu era acolo. Îi vedeam chipul, dar gîndul părea să-și caute un loc de singurătate. Atunci l-am văzut ultima dată în carne și oase…
I-am urmărit discursul ținut pe scena Operei Române la televizor și, după aceea, o dată, în balconul Palatului. Nicolae, nepotul iubit, în care eram sigură că vedea un posibil urmaș, așa cum mulți dintre regaliștii acestei țări mai sperau – erau seniori acum –, ajunsese un adolescent rîzînd cu bucuria sinceră și simplă a bărbatului tînăr care se bucură de viață, și gîndul meu a spus atunci: „Habemus Rex!“. Nu am nici o cădere să judec, nici măcar să-mi imaginez ale cui mîini nevăzute mută piesele destinului pe tabla de șah. Monarhul era deja bătrîn, începuse să-mi fie greu să-i mai spun Mihăiță, știam că el rămînea pentru totdeauna regele unui vis neîmplinit niciodată. Dar se pare că acel destin își continua partida de șah…
Ce mutare necunoscută a învins pînă și dragostea unei mame, reușind s-o asmută pe Principesa Elena de România, mama lui Nicolae, împotriva propriului ei fiu? Eu n-am nici un drept și nici o dovadă să fac presupuneri. Dar poeții au, uneori, intuiții stranii și greu de explicat. Nicolae e un tînăr imberb, frumușel, plin de viață, atras de excentricități, dînd poate cu tifla unor principii morale prea rigide… El este, totuși, în primul rînd, un tînăr de azi, nu un duplicat monarhic. Asta se învață mai tîrziu. Ce, parcă odraslele familiei regale britanice nu au săvîrșit acte scandaloase și nimeni nu i-a mazilit? Dacă s-au săturat de povara unei coroane, și-au dat-o singuri jos. Nu-mi ies din minte cuvintele acelui băiat, rostite la moartea iubitei lui bunici, Regina Ana, singura care, în imensa ei bunătate, simțise de cîtă dragoste și recunoștință e capabil copilul acela, pe care l-a purtat tot timpul în inimă. Aud și-acum șoaptele lui la catafalcul ei: „Somn ușor, blînda mea regină“, după ce acel Iago neștiut, care schimbă fusul orar al oricărui destin, își făcuse deja datoria. Nicolae, care, în ciuda aparențelor, este un copil, e încă un copil, eu știu de cîtă sensibilitate e capabil unul care dă cu tifla și scandalizează.
Voi, cei ce mă citiți, nu vă dați seama cîtă deosebire este între un Iago care își pregătește drumul o viață întreagă și un Othello prea nobil ca să poată crede o ticăloșie care întrece limitele gîndirii lui. Sigur, tot ce scriu aici sînt simple speculații care-mi frămîntă mintea de cînd asist la definitiva dispariție a unui timp în care mai aveam de ce să mă mîndresc că sînt româncă. Pînă și „descreieratul“ Rege Carol al II-lea, un monarh excentric și foarte contestat, a impulsionat puternic literatura și arta românească, ridicând-o la cea mai înaltă cotă atinsă vreodată, iar artiștilor români le-a asigurat condiții materiale și spirituale invidiate și de francezi. Știu că veți spune: „Țara arde și baba se piaptănă“ sau „Mortul de la groapă nu se mai întoarce“. Dar înțelegeți-mă, în fața acestei previzibile dispariții definitive, care mă sfîșie ca dispariția propriei familii, deși sînt conștientă că dictonul „Mortul de la groapă nu se mai întoarce“ e mai credibil decît „L’éternel retour“, simțeam o speranță aproape irațională că, totuși, cîndva, cînd eu voi fi plecat de mult în alte spații, acest tînăr bărbat, Nicolae, ar putea să închidă iar veriga lanțului rupt.
Ce lucru îngrozitor, ce odioasă înțelegere pentru spulberarea definitivă a unei dinastii care a înfăptuit România Mare și, ca un făcut, a călcat-o-n picioare tocmai în ajunul Centenarului! „Nu credeam să-nvăț a muri vreodată“, vorbeam pe vremuri cu Nina Cassian, încercam să dăm zeci de interpretări acestui vers genial… îmi vine acum în minte cînd aud textul scris de mîna unei „mame“, Principesa Elena de România, care‑și înfierează propriul fiu, pe Nicolae. Acest tînăr repudiat de toată familia regală – în situația în care se află, nu-l pot include pe Regele Mihai în această odioasă cabală – n-a vrut decît să-și vadă bunicul pe patul morții, ca să-i spună cît de mult l-a iubit și să-i ceară iertare. Totul e atît de nedrept și de absurd și de ieșit definitiv din criteriile toleranței și ale moralei care ar trebui să caracterizeze regalitatea, încît pare dictat de legile imuabile ale destinului, ca în tragedia greacă. De mult am început să simt că nu mai trăiesc nici în lumea, nici în timpul, nici în limba mea. Stau la căpătîiul unui muribund, la osînda unui „vinovat fără vină“, și Coroana României se rostogolește dintr-o „mlaștină-ntr-o baltă“, cum îi prevestise Nichita Stănescu, într-o poezie realist-socialistă.
Monarhia aparține trecutului! Crimele sistemului monarhic nu trebui uitate! Nu mai ridicați în slăvi niște asistați social! Ce a făcut acest sistem pentru România? La sfârșitul perioadei interbelice eram una dintre cele mai înapoiate țări din Europa, țăranii noștri erau semi-analfabeți, aveam cea mai mare rată de mortalitate infantilă, în mediul urban lucrătorii aproape că nu aveau drepturi sociale, a se vedea revoltele de la 1918, din anii ’20 sau cele de la atelierele Grivița, în urma cărora mii de oameni și-au pierdut viața! Cum i-a aparat regalitatea pe acești oameni! Nu mai zic de revolta de la 1907, stinsă în mod barbar! Ce tot ridicați în slăvi un regim criminal?
Stimata doamna Nora Luga , textul dv personal si emotional rascoleste amintire din tara de mult timp ” arhivate.” Locuiesc in Paris din 1964 ! Dar tragedia regelui Mihain e drama poporului roman luat in ansamblu , y compris ” les brebis galeuses ” datorita carora comunismul versiune romana a fost cel mai feroce si retrograd . ceeace m’a revoltat a fost gestul cretin al impostorului Ilici Iliescu, sef de stat minabil , de opereta , , care incapabil sa judece , l’a intors la aeroport pe monarhul legitim al tarii , dupa ce vamesii l’au umilit rascolindu-i tot bagajul personal , cu multa aroganta . Acest episod a avut un imens rasunet in Franta , Anglia si Germania . resimteam o rusine personala ca Romania putea sa fie condusa de un asemenea comunist terchea-berchea ! Vulgar , ” bas de gamme ” Intrigele din sanul casei regale romane , sant atribuite aici , „printului” von Dudescu , cu aura sa caricaturala ! nu am instrumentele politice necesare ca sa pot tria ‘
” le vrai du faux ” dar ” daca nu faci foc , nu iese fum ” , Afrontul facut tanarului print Nicolae , atat pe scena publica cat si in culisele ei , prin a-i interzice sa-si vada bunicul in pragul ultimului drum fara intoarcere e un gest scandalos , de prost gust , inacceptabil . Josnic , <Pe calapodul celui sau celor care l'a orchestrat ! cine e autorul ? Ghici !
Le beau Mihaita d'antan , " l'ombre de lui – même aujourd'hui " a fost un adevarat patriot, loyal , devotat Romaniei , modest si foarte manierat . Un grand seigneur au veritable sang bleu . De admirat .
Doamna Nora Iuga constata ceva foarte, foarte trist: Regele Mihai asigura echilibrul si inaltimea spirituala a Casei Regale. Regele Mihai este seful de stat care ne-a scos din sinucigasul razboi in care am fost aliatii Germaniei naziste. Alungat de comunisti, Regele a fost o amenintare la adresa fostilor securisti si comunisti imediat dupa 1990. Destui romani s-au gandit la monarhie ca la o solutie viabila. Comunistilor din jurul lui Iliescu, securistilor mangaiati pe crestet de Iliescu le-a fost frica de Regele Mihai, altfel nu l-ar fi intors de la aeroport.
Ca sa nu mai fie o amenintare, Casa Regala a fost infiltrata. Dar mai era nevoie de ceva, o pace cu autoritatile republicane.
Oficial, Regele Mihai s-a impacat cu Iliescu in 2001, Regele fiind primit la Cotroceni, aratand ca lucreaza pentru Romania, dar impreuna au ascuns Monarhia in fundul curtii. Pentru Iliescu a fost „reconciliere istorica”, avea nevoie de acel gest in perspectiva negocierilor cu NATO si UE. Pentru Regele Mihai a mai fost o abdicare.
Nicolae e doar o nota de subsol. Chiar daca ramanea „principe”, erau slabe sanse sa ajunga Rege. Ca sa se evite orice amenintare, baietii cu ochi albastri l-au lucrat.
Am ajuns la sfarsitul unui drum.
Inceputa cu domnia glorioasa a lui Carol I, care a modernizat Romania si a scos-o din Evul Mediu, monarhia romaneasca se sfarseste cu un fost principe care zgreaptana pe la usile resedintei de la Versoix…
„Cine mută piesele destinului pe tabla de şah?”
Jucătorii !
Dar cine sînt Ei ?
Din păcate Destinul nu-i decît un Puzzle, deloc un joc de „Eşec”.
Iar acest puzzle este infinit şi atît de puţin cunoscut,
şi cu piese pierdute în pod sau în beciuri,
în surghiunuri, rătăciri, canale, Piteşti, şi furate distruse şi nimicit-măsluite încît
a pomeni la prezent despre o fostă-monarhie şi vidul ei incomensurabil de cel puţin 75 de ani
este o formă năstruşnic-dubioasă de amăgire prăfuitoare a adevărului memoriei devenită-ntre timp fără de memorie şi chiar o incomensurabilă „păţanie” corupt perversă şi nivelatoare de gropile comune ale istoriei.
Ceea ce pare cu atît mai straniu este că monarhia-a dispărut DEMULT, chiar dinainte de sosirea tăvălugului barbar violator şi criminal atroce al ideologiei comuniste, care a reuşit ca-ntr-un joc de poker să măsluiască absolut toate piesele şi cărţile din imaginaţia rămasă RĂU în urmă a unor personaje melancolice şi tandre, infiltrînd „à merveille” distrugînd absolut totul,
în, şi prin, post-comunismul nimicitor, după partidele tradiţionale pînă şi ultimele vestigii
ale unei familii regale refugiată-n exil.
Rămîi Mut cînd eşti făcut Mat cu piese de carton pressat din care ţîşnesc meteoric stoluri de molii molipsitoare şi parfumate prafuri de strănutat pe ascuns.
„Cum îţi aşterni, aşa dormi !”
Toate astea n-au nici cea mai mică legătură cu o dă în gambitul damei nici măcar de-un schepsis cu sens post-mioritic „apdătat” poetic şi poetizant.
„Una lacrima sul viso !” https://www.youtube.com/watch?v=md6t8An26QI
Partea din CV a sambelanului sau cum isi zice pe cand era Andrei Popper absolvent ASE facultatea relatii internationale si apoi cativa ani „lucrator” in comertul exterior al lui ceausescu pana a facut alyah dar nu a ramas in Eretz explica de ce a tratat caconsilier al lui duda cu iliescu et co „restituirile” hamesitei de atata exil famelie.
Zilele acestea a fost un interviu pe TVR 1 cu Andrew Popper,care presupun ca se stie cine e, a vorbit si de Nicolae: http://www.familiaregala.ro/presa/articol/transcrierea-emisiunii-romania-9-cu-andrew-popper-tvr1-15-noiembrie-2017.
Eu ma bucur ca ASR Principesa Elena a Romaniei intai este a Romaniei si apoi a familiei – stiu stiu sunq ciudat dar nu e asa – si intai face ce trebuie pt tara si familia regala. Cu riscul sa piarda ma minuneaza curajul lor sa nu faca rabat de la ceea ce inseamna Casa Regala ,infkunetati de Regele Mihai si Regina Ana dar dar si de Regina Mama Elena. Poate ar trebui pretuiti si mai mult ca nu lasa asa pe oricine acolo,si da platesc scump dar platesc scump pe linia onoarei, corectitudinii si respectului pt tzara. Deci cu ei nu e de joaca cabd vine vorba de tarisoara lor, asta e bine. Noi de asta avem nevoie!!!
@lucid
Pentru injuria-adusă şi limbajul folosit
trebuiesc precizate nu încă doar o diatribă, ci sumedenii.
Luciditatea oarbă (poate doar orbită) distruge însuşi Sensul adevărului ce doare tare.
Evenimentele din ordinea-oferită sînt, nimeni nu contestă, meritorii, lăudabile, de subliniat,
şi cu o oarecare indulgentă acceptare ca determinante, hotărîtoare (într-o oarecare măsură)
la nivelul istoriei europene ( şi a aceleia de Est) a unui stat abia-abia dacă românesc.
Dar ce-ar fi să luaţi puţintel la puricat istoria României, veţi (re)descoperi nu doar cu uimire că România există ca stat independent în forma actuală ABIA-ABIA de nu foarte demult.
Astfel zise, ce-ar fi ca luciditatea dumneavoastră să nu ucidă atît de uşor şi tocmai în stil atît de bine cunoscut „paşoptisto-bolşevic post-mortdernist” adevărurile cele mai elementare, singurele care ar mai putea desţeleni cît de cît „Amalgamul” ca dictatură, a tocmai, totalitarismului „Gîndirii unice politic-corecte” a post-comunismului ideologic de stînga a tot şi a toate manipulatoro-nimicitor.
Cît despre acuzele-injurii ale lui @gabi ce sens ar mai avea să răspund cînd delirurile interpretărilor a ceea ce am scris duc dincolo de frontierele unei gîndiri lucide.
Hei, @gabi,
cică mă citaţi !!!! unde am zis-scris : „regalitatea ……………… n-a aparat niciodata interesele poporului roman”, cît despre cît de „românească” era sau a fost, poate încă nu ştiţi de unde, cînd, şi cum, regalitatea a apărut în „România”.
Dar ce sens ar mai avea un dialog cu astfel de atît de feroce patrioţi care le mai ştiu şi pe toate ?
Numai un om crescut și educat în comunism poate crede că regele Mihai a semnat excluderea lui Nicolae din Casa Regală. O persoană cu verticalitatea, cinstea și modestia regelui Mihai nu putea să semneze un astfel de act, după ce regele a insistat îndelung să-l convingă pe nepotul său să primească titlul de prinț și după ce acesta a avut nevoie, înainte de hotărârea definitivă, de 6 luni de gândire. Motivul real al excluderii s-a datorat simpatiei de care începea să se bucure Nicolae printre români, devenind astfel un pericol.
De la micile momente de glorie
pînă la Marea Românie şi Gloria poporului patriotard român
e-o cale-atît de Lungă-ncît minţii românului de pe urmă
nici nu-i mai poate veni-a crede cît de uşor autohtonii „noştri” curajoşi
s-au tot pliat, pliat, pliat, pliat dînd comunismului nu numai superba strălucire de-azi
a democraţiei originale rău de tot post-comuniste
printr-o elită-intelectuală culturală care de 75 de ani îşi întreţine trecutul glorios
prin iluzii pierdute în negura veşnicie
dar mai ales prin ignoranţele şi totalele absenţe ale unui popor care a devenit,
prefăcut în nu doar cei 75 de ani de dictatură,
o magmă post-atîtea şi atîtea glorii şi
brave dovezi de sacrificii naţionale.
Că doar România nu-i altceva decît o „dilemă veche”
întoarsă pe toate feţele de sute de mii de ori.
cu cel mai banal şi fascinant rezultat de astăzi.
Se vede absolut totul chiar şi cu ochii-nchişi
doar orb să fii în ţara cîrtiţelor zburătoare
să nu-ţi dai seama de-acele atît de rare şi silfide momente de glorie
cu care poporaşul român n-a reuşit să-şi construiască din păcate mai nimic,
Priviţi „fraţilor” în jurul vostru, nu-i de ajuns ? chiar nu e clar ?
„La trecutu-ţi mare, mare viitor”,
căci prezentul este, ÎNFIORĂTOR !
Pentru toti idiotii comunistoizi: Marea Unire NU AU FACUT-O MARILE PUTERI ci, in ordine
– Soldatul roman la Marasti, Marasesti si Oituz
– Regele Ferdinand care si-a abandonat propria-i famile punand pe prin plan interesul romanilor
– Regina Maria care a stat neclintita si a luptat pentru situarea Romaniei alaturi de Antanta
– Misiunea franceza a marelui romanofil generalul Berthelot
@Pinocchio – Sa comentezi in acest fel, renegand practic o suta de ani de istorie framantata cu sangele bunicilor si strabunicilor nostri – si ai parintilor nostri – sa renegi eforturile unui integ popor solidar cu Regalitatea Romaniei in primul razboi mondial si sa pretinzi ca eforturile Reginei Maria in marile cancelarii occidentale pentru recunoasterea Marii Uniri n-au existat (caci, ca sa va citez, regalitatea nu era vezi-Doamne romaneasca si recte n-a aparat niciodata interesele poporului roman)… cat de antiroman sa fii? Cat de ignorant? Cat de mic sufleteste?
Halucinant şi iar Halucinant !
Să nu fie clar şi limpede, nici măcar şi încă nici astăzi,
că monarhia „aceea românească”
( care NU Ea a făcut, la 1918, România Mare, ci marile puteri occidentale)
a MURIT definitiv ceva mai de demult,
şi pe veci, şi pentru niciodată ?
Cît despre cauzele acestei morţi, şi astea suficient de multe şi cunoscute
pentru a scrie chiar şi o carte cu duh şi cu ştaif despre fragilitatea unei monarhii instalat-instaurate cu „forcepsul” şi auto-măcinată de „românisme” şi mai apoi de comunismul continuat de propriul post-comunism triumfător,
s-ar putea polemica la infinit victimizîndu-ne evident şi în orice caz nu altfel decît mioritic
ca-ntr-o atît de banală şi atît de imens-vizibilă CAPCANĂ a tot felul de măsluiri istorice, ideologice,
de propagandă, de baltă şi de bîlci.
Haleluia !!!!
Respect, stimată poetă Nora Iuga!
Tot ceea ce ați scris aici despre gândurile și sentimentele care vă încearcă este remarcabil! După lectură, am simțit că sunt în asentimentul dumneavoastră, deși eu, din nefericire, sunt născută în 1948, în blestemata ” epocă comunistă”!
1. Nu inteleg de ce pe tron trebuie neaparat sa stea un barbat. Cea mai dezvoltata parte a continentului european, adica nordul, a abolit de mult timp legea salica. La fel, in Anglia femeile pot sta de secole pe tron. Dar noi traim in Romania, trebuie sa fim intotdeauna fundul continentului, nu?
2. Principii morale prea rigide? Sa inteleg ca in opinia autoarei sa faci un copil si apoi sa nu dai doi bani pe el nu e condamnabil?
Stiu, stiu, in Romania nu pot spera ca femeile sa nu fie misogine…