Subtire precum chef(ir)ul

  • Recomandă articolul
Mariana Gorczyca Cheful nu se organizeaza, vine de la sine Editura Polirom, Iasi, 2005, 187 p. Sa pui un filolog sa scrie un roman poate fi riscant. Nu e o regula, dar sint destule exemple de naratiuni facile, dezlinate si doldora de referinte livresti care sa sustina aceasta ipoteza. Textele unor astfel de autori devin simple ocazii de a etala ceea ce au invatat, cu sirg, pe bancile facultatii, asa incit studentii silitori in umanioare avanseaza in grad, arzind etapele, si se transforma peste noapte din cititori ruminind tacticos pe sofa in scriitori cu patalama. E greu, intr-adevar, sa scrii un roman prefacindu-te ca nu esti un cititor profesionist, cu mintea mobilata cu teorie literara si gustul pervertit de mode, capabil sa cearna talentul personal de lectia maestrilor. O reteta buna, patentata de altii, nu e in mod automat egala cu un produs reusit, cel mult cu unul mediocru. Dar cind nici reteta nu e „lizibila“ (macar pentru autor), cum e cazul romanului Marianei Gorczyca, cheful de lectura se opreste pe undeva pe la primele pagini. Daca reusiti, totusi, sa duceti lectura pina la capat, nu cautati un sens superior in deznodamint pentru ca el nu exista. What you see […]
Acest continut este doar pentru abonati. Pentru abonament Observatorul Cultural apasati aici.

object(WP_Term)#12882 (11) { ["term_id"]=> int(19326) ["name"]=> string(7) "Nr. 901" ["slug"]=> string(6) "nr-901" ["term_group"]=> int(0) ["term_taxonomy_id"]=> int(19326) ["taxonomy"]=> string(7) "numbers" ["description"]=> string(0) "" ["parent"]=> int(0) ["count"]=> int(31) ["filter"]=> string(3) "raw" ["term_order"]=> string(1) "0" }