TANDEM. Cacodemon la oglindă
- 01-08-2014
- Nr. 733
-
Tudor BANUŞ
- Rubrici
- 4 Comentarii
Cacodemon la oglindă „Demon rău, îngerul Satanii; urgie dumnădzăiască.“ D. Cantemir Din faţă şi profil, în două oglinzi, baroce amîndouă, şi, parcă, una vag convexă, cum cea din casa Arnolfini, cei doi soţi nefiind afinii celui care trazează linii pe pînza netedă conexă; în două, aşadar, oglinzi el se priveşte şi adoră aşa frumos cum e, de-o oră sau, poate, de o zi… O, grinzi ale tavanului, adîncă mi-e uluiala, mult mă mir că nu vă prăbuşiţi… Oglinzi, mă mir că nu vă spargeţi, încă, în capul celui ce dă bir unei trufii de-a pururi trează, zădărniciei de-a fi încă o dată ce-i de-aievea, într-un tablou pe pînză, un portret: fiind, de sine,-atît de mîndru că se-autoportreturează, cu ţepi, cu colţi, cu solzi, cu coarne de cacodemon, cu o carne ghimpoasă ca un cactus, bînd o dată-n secol apă…Dacă hîrtia nu roşeşte, baremi oglinda, care nu-i opacă, tot astfel cum nu e nici oarbă, şi care, dimpotrivă, pare-mi că se-oglindeşte-n tine cînd te oglideşti în ea, – ea, baremi, fie şi dacă nu se sparge, să se întunece de alge şerpuitoare şi de mîl fără ieşire, – şi, gîl-gîl, în ghiolul său să îl absoarbă…
Stimate domnule Foarta, regret ca saptamina trecuta serviciul Comentarii pare a nu ff fuctionat. Voisem sa va felicit pentru excelentele traduceri din Benjamin Fondane. Pe cind o carte integrala cu asrfel de traduceri din acesta?
În primul moment am crezut că nu v-a plăcut ce-am scris, pentru că s-a postat cu întârziere. Oricum este îndrăzneț exercițiul meu… Dar n-am rezistat tentației. Numai eu se cuvine să mulțumesc. Numai eu. Sănătate și zile senine!
Vă mulţumesc din toată inima şi mă simt de-a dreptul copleşit!
E un răspuns cam anodin (nu, însă, şi convenţional), urmând ca, după o zi, două, să vă dau unul mai complex, pe măsura nu puţinelor sugestii ale comentariului Domniei Voastre…
Interesant poem. Incitant titlu. Citindu-l și recitindu-l, simt că mă micșorez, precum eroul lui Matheson, pentru că Poetul se află, tronând, pe jilțul unui avva, iar eu – un minuscul „fiu” Fortunat, uimit… și… neoglindit… În fond, „fiecare duce cu sine un tumult de gânduri și o tălăzuire de simțiri…” O spune atât de senin – și profund, cel pe care-l consider un mistagog de secol al XX-lea, Al. Lascarov-Moldovanu… Ei bine, poemul domniei voastre concentrează un traiect de o subtilă profunzime. De la oglindirea care se relevă și ni se relevă, tainic și misterios – până la incisivitatea unui stil promovat de Jan van Eyck; de la rolul primordial al daimonului (dacă ne „oglindim” și-n miezul gândirii lui Cantemir) – până la subtilitatea frazei poetice care sugrumă tentația unui blestem („mă mir că nu vă spargeți, încă / în capul celui ce dă bir…); de la măiestritele împerecheri de rime („grinzi”-„oglinzi” etc.) – și până la concentrația simbolică a termenilor care compun un titlu ca o suprapune de esență ezoterică. Fiți ocrotit!